Tragovima plemića

Posjetili smo osam mjesta na Plemićkoj ruti Virovitičko-podravske županije koja spaja najbolje od Podravine i Slavonije. Ukratko – plemićki odmor za pamćenje!

Centar za posjetitelje – Dvorac Janković u Suhopolju

Virovitičko-podravska županija ponosno nosi epitet regije s najviše novoobnovljenih dvoraca u Hrvatskoj. Jedan se posebno istaknuo i postao najveći favorit na Plemićkoj ruti ove županije. Riječ je o Dvorcu Janković u Suhopolju koji nije tek svjedok starine već je i osebujni centar za posjetitelje s 15 vrhunski dizajniranih soba, opuštajućim wellness centrom, a tu su multimedijalna dvorana, 5D kino i kreativni laboratorij.  S nestrpljenjem očekujemo njegovo otvorenje najavljeno za rujan.

Dvorac Pejačević u Virovitici

U središtu Virovitice opazit ćete šarena pročelja zgrada duž ulice slavne Virovitičanke, Edite Schubert, prve dame hrvatske avangarde. Nijanse, po njoj nazvane, šubert plava i crvena jasno će vam dati do znanja kako je riječ o gradu koji cijeni umjetnost i djelovanje izvan okvira. U virovitičkom gradskom parku otkrit ćete neobične mostove –  od Mosta ljubavi, Mosta mladenaca, Glazbenog mosta, do Mosta zrcala, Gimnazijskog mosta i Mosta portala, koji vode do najljepše virovitičke građevine barokno-klasicističkog Dvorca Pejačević. Trenutno se obnavlja punom parom, a po završetku u njega se vraća Gradski muzej u atraktivnom i modernom izdanju.

Heritage hotel Kurija Janković u Kapela Dvoru

Krenete li od Virovitice prema sjeveru, ne propustite najmirnije mjesto na svijetu. Tu je smještena Kurija Janković, nekada ladanjska kuća plemićke obitelji, danas hotel sa 18 moderno opremljenih soba. Ovdje se možete počastiti bogatim podravskim i slavonskim doručkom od lokalnih namirnica, možete kušati domaća vina, likere, rakije, organske čajeve, prirodne sokove i craft piva, a ova luksuzna oazica uskoro će dobiti i wellness centar pa će plemićki užitak biti potpun.

Kurija Janković

Rodna kuća Petra Preradovića – multimedijalna oda književnosti

U Grabrovnici pokraj Pitomače možete oživjeti povijest u rodnoj kući poznatog pjesnika Petra Preradovića koja je pretvorena u moderni interpretacijski centar. Poslušajte razmišljanja i duhovite anegdote od hologramskog Petra Preradovića, okušajte se u pisanju perom i tintom i uvježbavati kaligrafiju, a zasigurno ćete se zabaviti i interaktivnim igricama u kojima je, pogađate, glavni lik, upravo Petar Preradović. Miris svježe pokošenog sijena, lipe i bazge, opušta i smiruje. Uživat ćete u miru i tišini ovoga pitomog mjesta.

Kuća Petra Preradovića

Ljetnikovac grofa Draškovića pretvoren u Dravsku priču

Nekada je grog Drašković uživao na obali Drave u Noskovcima. Danas je njegov ljetnikovac pretvoren u informativno-edukativni centar i hostel. Ovdje ćete naići na prihvatilište za rode, upoznat ćete bogati ptičji svijet, uživat ćete u istraživanju zelene oaze i pitomih okolnih sela na biciklu, a rijeka će isprati sve negativne emocije. Ovo mirno mjesto privlači učenike koji ne propuštaju zanimljive radionice u multimedijalnoj dvorani i prirodi, ali i studente prirodoslovnih fakulteta koji će uskoro moći provoditi istraživanja u jednom od najsuvremenijih laboratorija u Hrvatskoj.

Papuk – Planinarski dom, Jankovac

Prirodno bogatstvo Papuka

Planinarski dom i park šuma Jankovac u Parku prirode Papuk, svjetskom geoparku pod zaštitom UNESCO-a, s jezerima i slapom Skakavcem, mjesta su opuštanja i meditacije. Napiti se svježe vode sa šumskih izvora i udahnuti punim plućima miris šume posebno je dragocjeno tijekom ljetnih mjeseci gdje brojni posjetitelji dolaze po antistres terapiju. Ne propustite hvaljeni restoran Planinarskog doma koji će vas iznenaditi šumom na stolu, uz koju savršeno idu zeleni silvanac i frankovka iz PP Orahovice.

Slatinski biser i ukusni kolačići

Prije nego što kušate specijalitete obogaćene lokalnim namirnicama, nazdravite jedinstvenim aperitivom. Riječ je Slatinskom biseru, prvom hrvatskom pjenušcu nastalom 1864. na imanju njemačkog kneza Georga Wilhelma Schaumburg-Lippea. Do danas se proizvodi u kontinuitetu o čemu svjedoče i brojni povijesni spisi, dokumenti, ostaci prvih boca i ilustracije u Zavičajnom muzeju Slatina. Iz Slatine je i Sandra Jadek, najpoznatija hrvatska slastičarka, koja je osvojila broncu na Svjetskom kulinarskom kupu, a vas će neodoljivim kolačićima od buče i najukusnijim pralinama na svijetu.

Sandra Jadek

Najbolje od Podravine i Slavonije

Na Plemićkoj ruti naići ćete i na mjesto Otrovanec, poznato  po Zlatnom klasu, turističkom gospodarstvu s vrhunskom podravskom tradicionalnom kuhinjom, kojoj baš nitko ne može odoljeti. Za kraj  ne propustite Podrum Vineda u Vukosavljevici koja spaja najbolje od Podravine i Slavonije. Teško je reći je li graševina ili rose iz ovog podruma adut na koji vrijedi igrati ili treba sve karte staviti na stol i prepustiti se čarima ostalih sorti u jedinstvenom seoskom ambijentu.