Tražite tajni sastojak od kojeg ne boli glava?

Donosimo vam savjet kako smiksati blagdanski koktel zdravlja uz „tajni“ sastojak koji je poznat po svojim vrijednim blagodatima, a koji daje osjećaj opuštenosti i snage bez neugodnih posljedica. Otkrijte „snažno“ piće u kojemu možete uživati tijekom cijele godine kao i u ovim svečanim danima pred nama.

Tražite tajni sastojak od kojeg ne boli glava?

Iako smo se u ovoj ludoj godini odlučili malo više posvetiti zdravoj prehraniti i paziti na svoj imunitet i svoje zdravlje, ne znači da se za nadolazeće blagdane ne možemo opustiti bez osjećaja krivnje i zdravo nazdraviti. Rješenje je kombucha!

Kombucha je „čudotvorna gljiva“ za koju se vjeruje da potječe iz istočne Azije od oko 221. godine prije Krista. Govori se da je car Qin Shi prvi napravio i popio Kombuchu koju je koristio za vitalnost i dugovječnost, po čemu je dobila nadimak – „čaj dugovječnosti“. Tijekom dugogodišnjih i učestalih ratova vojnici su kombuchu, koju su pili za snagu, postepeno proširili po svim kontinentima. Iz tog razloga skoro da i nema kulture koja s njom nije upoznata, a budući se održala toliko godina do danas govori u prilog njenim korisnostima.

Magoleum Kombucha

U skladu s istočnom tradicijom, Magoleum Kombucha autentično je izrađena prirodnom fermentacijom slatkog crnog i zelenog čaja s divljim zdravim bakterijama i kvascima, „majkom gljivom“ odnosno SCOBY (eng. Symbiotic Culture Of Bacteria and Yeast). Cijeli postupak fermentacije izrađuje se ručno i s pomno odabranim sastojcima. Kombuchu se ne zagrijava, pasterizira ili obrađuje, upravo kako bi osigurali održivost živih probiotika. Prije punjenja u boce, u GingerPower kombuchu dodaje se čisti hladno prešani sok korijena đumbira. Važno je naglasiti da je Magoleum Kombucha bez umjetnih boja i aroma. Iz tog razloga rezultat je ukusan napitak slatko-kiselog okusa koji sadrži zdrave i žive probiotike (poznate kao „dobre bakterije“).

Kombucha također sadrži vitamine, naročito vitamine B skupine, probavne enzime i organske kiseline koje zajedničkim snagama doprinose jačanju imuniteta te osjećaja blagostanja i sreće. Zbog prirodne fermentacije u bocama se mogu vidjeti mali lebdeći komadići. Oni su zapravo aktivni dijelovi žive kulture što je još jedan znak uspješne fermentacije i visoke kvalitete proizvoda i razlog zašto se Magoleum Kombucha služi sirova (raw), neprerađena i nefiltrirana. Ako ju ostavite na sobnoj temperaturi ti će se lebdeći komadići formirati u SCOBY, koji možete koristiti za izradu vlastite, home made kombuche.

Tibi & Kombucha

‘Tibi & Kombucha’ prvi je hrvatski brand fermentiranih, bezalkoholnih pića od vodenog kefira i kombuche. Svoje početke bilježi od 2009. godine od kada i šire svijest o važnosti živih i zdravih bakterija u svakodnevnoj prehrani.

Magoleum Kombucha, koja se na društvenim mrežama može pronaći pod ‘Tibi & Kombucha’ (@tibiandkombucha) hrani vaš mikrobiom, zapravo njih 100 trilijuna bakterija. To je čak 10 puta više nego što ukupno imamo stanica u čitavom tijelu. Pročitajte to još jednom!

Shvaćate li sada zašto naš organizam uživa baš u ovakvoj, živoj kombuchi?

Nazdravite čašom zdravlja ove godine!

Bez obzira jeste li svečano raspoloženi ili ne, boostajte svoj imunitet razigranim koktelima zdravlja.

Pjenušavi Kombucha punč s narom i limetom

Ovaj koktel je spreman za nekoliko minuta, a opet je daleko više od nepromišljeno smiješanog pića.

Sok od nara daje slatki okus koji će svi voljeti. Za alkoholnu verziju možete dodati rum, gin ili tekilu. Otkrit ćete da je ovo pobjednički recept bez obzira kako ga dotjerali. Nar procijedite u sokovniku, a višak iskoristite za salate ili dekoraciju uz jelo. Šećernu glazuru na čašama napravite tako što ćete namočiti rub čaše i umočiti u zdjelicu sa šećerom ili nekim drugim zaslađivačem. U ovom receptu je korišten eritrit.

Sastojci za 2 čaše:

  • 4 dl soka od nara
  • svježe iscijeđen sok od 2-3 limete
  • 4 dcl Kombuche Original

Za serviranje:

  • Led, eritrit, komadići nara i narezane kriške limete

Za alkoholnu verziju dodajte:

  • 0,5 dcl rum, gin ili tekilu

Upute za pripremu

Pomiješajte sok od nara i sok od limete u koktel mikseru. Ako radite alkoholnu verziju dodajte ga u ovoj fazi. Dobro protresite i ulijte u čaše prethodno dekorirane šećernom glazurom. U svaku čašu ulijte po 2 dl Kombuche Original te ukrasite komadićima nara i kriškama limete.

Božićni poklon omotan zdravljem

Kombucha je idealan i originalan božićni poklon. Osim što darujete zdrav poklon, potencijalno darujete i više od 6 milijardi prijateljskih bakterija koje se nastanjuju u probavnom traktu i jačaju imunološki sustav. Odličan zaokret prema početku zdravijeg i manje toksičnog životnog stila!

Na webshopu (webshop.magoleum.com) možete izabrati između pojedinačnih proizvoda u dva dostupna volumena od 0,2 i 0,7 L i asortiman paketa. Iznenadite dragu osobu savršenim poklonom i pokažite da vam je stvarno stalo.

Gordana Vučić – Tibi, fitoaromaterapeut

Fotografije: Selma Shah (@aromaroamer)