Connect with us

Hi, what are you looking for?

She.hrShe.hr

Moj dom

Treba li jabuke čuvati u hladnjaku ili na kuhinjskom pultu?

Ako slučajno imate podrum s niskim temperaturama, jabuke tamo mogu stajati do 10 mjeseci.

Poput drugog jezgričavog voću, kao što su kruške i dunje, jabuke općenito treba držati na hladnom, suhom i zasjenjenom mjestu, kaže Ken Wortz, glavni destiler u destileriji Sauvage u Charlottesvilleu, kako prenosi tportal.hr.

Laura Scheck, osnivačica Teaching Tablea, koja nadahnjuje kuhare da kod kuće da kuhaju više, a kupuju i bacaju manje dodaje da najbolje mjesto za skladištenje jabuka uvelike ovisi o ostalim vanjskim uvjetima (kao što je temperatura i razine vlage u vašem domu), koliko dugo želite skladištiti jabuke te gdje i kako skladištite drugo povrće.

Na primjer, ako slučajno imate podrum s niskim temperaturama, jabuke tamo mogu stajati do 10 mjeseci, piše marthastewart.com.

Hladnjak ili kuhinjski pult

Ako želite jabukama produžiti rok trajanja, Wortz i Scheck se slažu da je ladica za povrće u hladnjaku odlično mjesto za čuvanje jabuka. ‘Mogu trajati šest do osam tjedana pohranjeni u hladnjaku‘, kaže Wortz. Scheck dodaje da ako je temperatura u vašem domu nešto viša ili prostorija okupana suncem, hladnjak je idealan za čuvanje jabuka čak i za kraća razdoblja. Ipak, ako ih ne stavite u hladnjak, nećete odmah istrunuti – na kuhinjskom pultu mogu trajati jedan do dva tjedna, ovisno o uvjetima u prostoriji.

Jabuke držite podalje od ostalog voća

Jabuke oslobađaju plinoviti hormon etilen, koji uzrokuje brže sazrijevanje drugog voća i povrća, pogotovo ako su same jabuke nagnječene ili prezrele’, kaže Scheck. ‘Ako ne želite poticati sazrijevanje drugih proizvoda, jabuke čuvajte u plastičnoj posudi, vrećici u hladnjaku ili u zasebnoj ladici. Ako se nalaze na pultu, jabuke možete staviti u zasebnu zdjelu, dalje od drugog voća, ili u papirnatu vrećicu.

Jabuke je poželjno odvojiti od drugog voća

Ako se na jabukama pojave pjege obavezno ih uklonite ili brzo konzumirajte natučene jabuke te one s mrljama jer će one potaknuti truljenje preostalih jabuka. Ako skladištite veću količinu jabuka zajedno, dobro je stalno ih provjeravati jer će jedna loša jabuka brzo uništiti ostale, napominju stručnjaci.

Koliko dugo jabuke mogu potrajati?

‘Jabuke kupljene u trgovini već su skladištene i provele su neko vrijeme u tranzitu,’ kaže Wortz te dodaje: ‘Ako se drže u hladnom skladištu, mogu biti dobre mjesecima od datuma kada su ubrane. Međutim, kada ih kupite, izdržat će tjedan dana izvan hladnjaka i šest do osam tjedana u hladnjaku.’

Narezane kriške jabuke umotajte u foliju ili pokapajte s nekoliko kapi limunovog soka

Nakon što se jabuke narežu, treba ih što prije staviti u hladnjak. Kako biste spriječili da potamne čvrsto ih zamotajte u plastičnu foliju ili foliju od pčelinjeg voska i potrošite u roku od nekoliko dana. Također protiv tamnjenja dobro djeluje iscijeđeni sok od limuna koji možete preliti preko narezanih kriški.

Spriječite bacanje hrane

Prvo upotrijebite jabuke s mrljama te one natučene, naravno, prije konzumacije uklonite oštećene dijelove. Ako ne možete odmah pojesti jabuke, skuhajte ih u kašu ili kompot koji kasnije možete koristiti za pitu ili nadjev, ili ih ocijedite napravite sok.

Ne propustite

Gastronomija

Donosimo deset namirnica koje pomažu u smanjenju apetita i uz koje se lakše mršavi.

Zanimljivosti

B.Fit program namijenjen je svima koji žele poboljšati svoje životne navike i koji su u potrazi za dugoročnim i zdravstveno prihvatljivim rješenjem za redukciju...

Savjeti stručnjaka

C5 - C6 disk nalaze se između petog i šestog cervikalnog kralješka i igraju važnu ulogu kod pokretanja vrata.

Savjeti stručnjaka

Znate li da se tijekom posta ili gladovanja u našem organizmu pokreću prirodni detoksikacijski procesi i regeneracija na staničnoj razini?

Advertisement

Impressum


Medijski mali servis j.d.o.o. Sva prava pridržana.