Connect with us

Hi, what are you looking for?

She.hrShe.hr

Brinimo jedna o drugoj

Trebam li zubara, stomatologa ili ortodonta?

Je li to sve ista osoba ili se radi o različitim specijalistima i kome se na kraju obratiti ako imate problem sa zubima?

Većina ljudi kada ima problema sa zubima spomenuti će vam kako moraju otići kod zubara. Ali onda se dogodi da čujete kako netko drugi ide popraviti svoje zube kod stomatologa, dok netko treći ide kod ortodonta.

I tada se pitate, je li to sve ista osoba ili se radi o različitim specijalistima i kome se na kraju obratiti ako imate problem sa zubima?

Razlika između zubara i stomatologa

Iako je zubar najčešći termin koji se povezuje s liječenjem i saniranjem problema sa zubima, kada danas pričamo o posjetu zubaru, u biti posjećujemo stomatologa.

Zubari su zanimanje koje je postojalo 50-ih i 60-ih godina, a zubar ste mogli postali ako ste završili dvogodišnju zubarsku školu. U pravilu, zubari danas više ne postoje iako se termin sam po sebi zadržao u govoru.

Danas, ako se želite baviti dentalnom medicinom, morate završiti petogodišnji studij Stomatološkog fakulteta, a područje koje stomatolog  liječi nisu samo zubi kao što je to nekad bilo kod zubara, već liječi desni, sinuse, čeljusne zglobove kao i usne. Sve navedeno naziva se stomatološkim tkivima, odakle dolazi i sam naziv – stomatolog.

Stomatolog će vas detaljno pregledati i savjetovati o daljnjim koracima sukladno postavljenoj dijagnozi, a svoga stomatologa uvijek možete pitati za savjet kod održavanja higijene cijele usne šupljine kao i dogovoriti termine za estetsko uljepšavanje zubi kao što je primjerice postavljanje zubnih ljuskica ili izbjeljivanje zubi.

Stomatolog Rijeka

Razlika između ortodonta i stomatologa

Kada govorimo o ortodontu, govorimo o stomatologu koji je dodatno završio i specijalizaciju iz područja ortodoncije koja proučava funkciju i estetiku zuba i čeljusti lica.

Područje rada ortodonta je proučavanje i održavanje rasta i razvoja dentofacijalnog kompleksa, što znači da ortodont proučava čimbenike koji mogu uzrokovati probleme sa zagrizom.

Ako imate neispravne zube ili krivi zagriz te trebate nositi aparatić za zube, ortodont je osoba kod koju ćete posjetiti kako biste riješili problem.

Zubar Rijeka

Zaključak

Kao i u drugim granama medicine, i kod stomatologije postoji mnogo raznih smjerova koji se bave specifičnim problemima vezanim uz dentalno zdravlje. Neke od ostalih grana su:

  • dječja stomatologija
  • oralna kirurgija

Međutim, ono što je najvažnije za zdravlje vaših zubi, su redoviti posjeti stomatologu kako bi na vrijeme spriječili ili u pravo doba izliječili bolest u nastanku. Ukoliko se dogodi da vam je potreban specijalist, vaš stomatolog prepoznati će o čemu se radi i uputiti vas dalje pravoj osobi kako biste što prije riješili problem.

Između redovitih posjeta stomatologu, na vama je da čuvate i pazite svoje zube održavanjem pravilne zubne higijene kako bi zubi što dulje bili zdravi i snažni.


http://smilestudio.hr/ DRUŠTVENE MREŽE I PROFILI Facebook (Hr) https://www.facebook.com/SmileStudioRijeka Facebook (Ita) https://www.facebook.com/SmileStudioFiume Instagram (Ita) https://www.instagram.com/smilestudio_fiume/

KONTAKT DETALJI

Telefon(1): +385 (0)51 678 678 Telefon(1): +385 (0)51 678 6789 Email: [email protected] ADRESA Bribirska br. 2 (Podmurvice) 51000 Rijeka

Ne propustite

Savjeti stručnjaka

Svjetski dan oralnog zdravlja se svake godine obilježava 20. ožujka radi promicanja svijesti o važnosti brige za oralno zdravlje te kako ono doprinosi i...

Savjeti stručnjaka

Donosimo listu sastojaka koje bi trebali izbjegavati u pastama za zube.

Brinimo jedna o drugoj

Loš zadah može se javiti u svim životnim dobima i ovisi o različitim čimbenicima, a procjenjuje se da se otprilike svaka četvrta osoba barem...

Beauty report

Prirodni recepti za lijepu i zdravu kožu.

Advertisement

Impressum


Medijski mali servis j.d.o.o. Sva prava pridržana.