Treća godišnjica nacionalne kampanje „Čitaj mi!“

Treća godišnjica nacionalne kampanje „Čitaj mi!“ koja potiče čitanje djeci na glas od rođenja obilježena je danas u Gradskoj knjižnici „Ivan Goran Kovačić“ u Karlovcu. Na proslavi su sudjelovali glumci Mirna Medaković i Tomislav Krstanović koji su se uključili u radionicu i djeci čitali bajke, a UNICEF je tom prigodom karlovačkoj knjižnici donirao dječje knjige.

Međunarodni dan dječje knjige i treći rođendan kampanje „Čitaj mi!“ obilježen je brojnim događanjima i u drugim knjižnicama diljem Hrvatske. Od obiteljskog čitanja bajki, izložbi slikovnica i gostovanja književnika do kazališnih predstava i različitih radionica.

„Samo 15 minuta glasnog čitanja na dan pomaže djetetovu cjelokupnom razvoju. Čitanjem u dobi kada najviše uče o svijetu oko sebe potičemo djecu da ostvare svoj puni potencijal, a time ulažemo i u napredak cijelog društva “ – istaknula je koordinatorica kampanje Kristina Ćunović. Vrijednost kampanje prepoznala je i predsjednica Republike Hrvatske Kolinda Grabar Kitarović, koja je u pismu podrške naglasila da ‘djeca koja čitaju postaju ljudi koji razmišljaju, te stoga djeci svakako treba čitati i uživati u tim zajedničkim trenucima’.

O uspješnosti prve tri godine kampanje najbolje govore sljedeći podaci:

  • održano je preko 670 događanja u kojima je sudjelovalo 30.000 djece i roditelja
  • u kampanju je uključeno oko 200 narodnih i školskih knjižnica
  • prikupljeno preko 9000 slikovnica u velikoj akciji darivanja slikovnica “Čitam, dam, sretan sam” koje su darovane dječjim odjelima bolnica, domovima zdravlja i pedijatrijskim ambulantama, Crvenom križu, dječjim vrtićima, udrugama…
  • UNICEF je osigurao slikovnice i bojanke za 900 siromašnih obitelji, tisuću slikovnica donirao je zatvorima za susrete djece s roditeljima lišenima slobode
  • uz financijsku potporu UNICEF-a tiskano je 4000 slikovnica za bebe “Gledaj ova mala slatka lica” koje su podijeljene pedijatrima u više županija
  • otvorene su male knjižnice (Zbirčice, Male libroteke) iz kojih mogu posuditi knjige i ponijeti ih kući – u dječjim vrtićima, pedijatrijskim ambulantama i domovima zdravlja (Zadar, Sisak, Prelog, Bjelovar, Koprivnica, Ozalj, Split, Vukovar, Čakovec…)
  • zabilježen je porast upisa djece u knjižnice
  • u akcijama kampanje sudjelovalo je preko 3000 volontera

Čitanje djeci od rođenja važno je jer razvija predčitalačke i čitalačke vještine što im kasnije pomaže u svladavanju školskog gradiva i postizanju većeg uspjeha u životu. Cilj za koji se UNICEF zalaže je da svako dijete u Hrvatskoj dobije svoju prvu slikovnicu i da svi roditelji budu upoznati s dobrobitima čitanja djeci od najranije dobi.