Spojite se s nama

Bok, što tražiš?

SheShe
Kutjevo podrum, autor Siniša Uštulica, izvor HTZ

Gastronomija

Tri dana u zavičaju vrhunskih graševina, odličnih craft piva i savršene kuhinje

Raj za gurmane, vinoljupce i pivoljupce, Požeško-slavonska županija poziva da je otkrijete!

Dolazite li iz pravca Zagreba, Lipik je prva postaja. Obavezan posjet Državnoj ergeli lipicanaca, vožnja zapregom središtem grada i ulicom vila uz povijesni park s Toplicama Lipik u kojima se danas možete opustiti i uživati u wellnesu uz brigu o zdravlju. Gutljaj geotermalne ljekovite vode s Antunovog vrela izbušenog još 1870. i već je vrijeme ručku, a to se u Slavoniji ne propušta. Lipički restoran Nada za svaku je preporuku. Topla povrtna juha u ovo zimsko vrijeme zagrijat će želudac, uživat ćete u savršeno pečenoj teletini ili prefinoj punjenoj vješalici, a za kraj nešto slatko poput palačinki kakve poželite… I tako siti i sretni, spremni ste za nastavak putovanja.

U Pakrac na craft

I Pakrac će vam poželjeti toplu dobrodošlicu. Svakako prošećite središtem grada posvećenom Slavonskom banovcu. Riječ je o prvoj hrvatskoj moneti iz 13. stoljeća s likom kune čija je kovnica bila u Pakracu. Vitez će vam održati brzi tečaj kovanja Banovca, pa ćete kao atraktivan suvenir iz ovog grada ponijeti kovanicu koju ste sami iskovali.

Pivo Slavonica, autor Borna Subota

Obiđite kompleks vlastelinstva Janković, zanimljiv Muzej vojne i ratne povijesti, možete i do izletišta Omanovac na Psunju. A, ako ste „kratki“ s vremenom priuštite si barem kušanje piva u šarmantnoj craft pivovari Slavonica i nazdravite s Grofom, Groficom i Caricom, poznatim pivima hrvatske craft scene. Živi slobodno, pij kao grof!

Kad Slavonci pripremaju street food…

Nakon crafta otvorit će vam se apetit pa predlažemo večeru u street food stilu u Požegi. Funky food totalno je in, poklonici burgera iz čitave Hrvatske dolaze kušati njihov najljući toxic burger. Kako su ga samo rijetki uspjeli pojesti do kraja ipak bismo vam preporučili fantastične blaže varijante burgera – mesne, fish i vege, sočne sendviče, krumpiriće sa sirom, krilca…,  i nezaobilazni Choby 22, čobanac u sendviču. Za prste polizat! Ovaj moderni koncept koji spaja tradicionalna slavonska jela s modernim okusima i očekivanjima osmislila su dvojica entuzijasta i gurmana – Ivan Adžić i Nikola Stanišić.

Kuhana svinjska koljenica, domaća pečena kobasica, kiseli kupus Zlatni lug, autor i izvor TZ PSŽ

Nakon ovakvog gourmet dana vrijeme je za odmor. Moderni putnici koji vole komfor i urbani štih rezervirat će smještaj u novim butik apartmanima Rustica Nocte u Požegi. Tamo će vas dočekati uvijek nasmijani Mark, „pohrvaćeno“ Marko, samozatajni Tajlanđanin, koji uz vlasnika Marija Baničina pazi da vam baš ničeg ne nedostaje.

Novi dan u znaku vina

Šetnja baroknim središtem Požege, bogati slavonski doručak u kući za odmor GoodLife s ukusnim proizvodima lokalnih OPG-ova Ribičić, Majetić, Baltić i Vaniš, savršene raw torte i slastice talentirane Kristine Vaniš koja sa zaručnikom Ivanom Majetićem vodi ovo prekrasno požeško imanje – i spremni ste za Kutjevo.

Vinoljupci će na Vinogorju Kutjevo doći na svoje. Preporuka: odaberite minimalno tri vinarije po danu. Mi smo posjetili Vinariju Jakobović i za početak otkrili sjajan pjenušac Rose brut. Potom Graševina, Pinot sivi, Rajnski rizling i još nekoliko vina vrhunske kategorije, i za kraj sjajna Graševina izborne berbe bobica… Sva vina su sa poznatog položaja Vetovo na vinogorju Kutjevo.

U vinariji Krauthaker nas je oduševila Graševina Mitrovac iz 2020. koja je tek izišla na tržište. Ništa manje nismo uživali i u Zelencu, Sauvignonu, Graševini kasne berbe ili berbe prosušenih bobica… Priču smo lijepo zaokružili Krauthakerovim odličnim vinjakom.

Vinarija Krauthaker, autor Borna Subota

I treća vinarija Kutjevački podrum iz 1232. Priča o sedam stoljeća stare povijest uz šest izrezbarenih bačvi dok kušate vina u podrumu koji nema niti jednu propuštenu berbu u tom dugom razdoblju. Veličanstveno! I naravno legenda o carici Mariji Terezi i barunu Trenku…

Kasni bogati slavonski ručak u popularnom požeškom Zlatnom lugu s neizostavnim pečenim kobasicama, slaninom, čvarcima, vinogradarskim ćevapom i sočnim kiselim kupusom se ne propušta.  Podiže raspoloženje u hladnim danima. Ako ste pretjerali s kalorijama, što u Slavoniji nije teško, nemojte slučajno preskočiti večeru. Predlažemo nešto laganiji meni s pastrvom iznimne teksture i dimljenim šaranom u Starim Fenjerima u Turniću u blizini Požege s ribnjacima odmah uz restoran.

Pleternica za kraj

Prije odlaska kući po suvenire u Luks Bike Shop, jestive, nejestive, tekuće, dekorativne… Tu ćete pronaći dar baš za svakoga. Blagdani su pred vratima, pa je idealno vrijeme za kupovinu zdravih, domaćih, slavonskih proizvoda koji su već zapakirani u darovne kutije ili „korpe“.

Kad ste u Zlatnoj Slavoniji morate do Pleternice. Tamo je Trg bećarca s modernom suvenirnicom i u susjedstvu Interpretacijski centar Terra Panonica u kojem ćete s VR naočalama otputovati 24 milijuna godina u prošlost kada je Slavoniju prekrivalo Panonsko more.

U Pleternici je još jedna sjajna craft pivovara – Franz s tamnim i svijetlim Franzom, Jozefom i zimskim Krampusanerom.

Za kraj posjet još jednoj vinariji i priča o vezi sorte Klikun i Madame Clicquot koja je na putu prema Petrogradu posjetila Pleternicu i oduševila se ovim gradićem. Priču su nam otkrili u poznatoj vinariji Markota, koja nudi i posebne degustacije ispred ogromne bačve smještene na brdu iznad vinograda. Život je ponekad lijep, zar ne?!

Više

Putovanja

Uz vrhunsko vino poželjno je nešto prezalogajiti, za što će se pobrinuti Udruga proizvođača drniškog pršuta - Drniški pršut.

Putovanja

Spajajući najbolje od ravnice, voda, brežuljaka i šuma, područje slavonske Posavine skriveni je biser kontinentalne Hrvatske.

Putovanja

Otići gdje poželim i raditi što želim imperativi su postpandemijskih putovanja.

Putovanja

79% putnika iz Hrvatske su izjavili da su im održiva putovanja važna mogu posvuda pronaći nadahnuće – bez obzira na to kamo bi ih...

Advertisement

Impressum


Medijski mali servis j.d.o.o. Sva prava pridržana.