Connect with us

Hi, what are you looking for?

She.hrShe.hr
Fotografija: Poliklinika Ginecej

Savjeti stručnjaka

Trudnoća po tjednima

U suradnji s Poliklinikom Ginecej saznajte kako izgleda trudnoća po tjednima.

U suradnji s Poliklinikom Ginecej, donosimo vam pregled trudnoće po tjednima. Početak trudnoće se računa od prvog dana posljednje mjesečnice i traje 40 tjedana. Kroz taj period vaše dijete se razvija, a i vi prolazite kroz određene promjene.

 1. – 7. tjedan trudnoće

Otkucaji srca embrija počinju već oko 4. tjedna trudnoće. Tijekom naredna dva mjeseca embrij, sitno biće, razvija se intenzivno. Stanice mozga i živčanog sustava se razvijaju nevjerojatno brzo. Na kraju 2. mjeseca embrij je dugačak oko 3 cm, oči i uši su počele s razvojem. Male izbočine koje vidimo na ultrazvučnoj slici su mjesta koja su osnove razvoja ruku i nogu.

 1. 11. Tjedan trudnoće

U ovim tjednima počinje intenzivan rast nogu, ruku, usta, nosa, ušiju i mozga. Pojavljuju se i promjene u Vašem tijelu koje se prilagođava novom biću. Volumen krvi se povećava gotovo dvostruko. Trudnoća utječe na vaš metabolizam (biokemijske i hormonalne reakcije u tijelu koje snabdijevaju organe i stanice na optimalnoj razini).

U ovim tjednima potrebno je piti najmanje 2 litre vode dnevno. Dovoljan unos tekućine i postupno povećanje pritiska maternice uzrokuje i češće uriniranje.

 1. 15. tjedan trudnoće

Ovo je period kada mozak djeteta počinje kontrolirati pokrete i reflekse. Dijete se sada počinje micati voljno. Nastavlja se intenzivan rast, a ultrazvučno često primijetimo kako sisa palac.

Trbuh vam postaje primjetan u ovim tjednima. Mučnine su prestale i vedrije gledate naprijed.

Kako aktivan treba biti u trudnoći?

Vježbanje je dobro za vas, trenirajte i budite fit za porod. Idealno je vježbati pola sata na dan. Nježnije aktivnosti kao plivanje, hodanje/trčanje ili joga dobre su opcije za ostati u formi tijekom trudnoće. Bez obzira koju aktivnost preferirali treba slušati svoje tijelo koje će vam reći gdje je granica. Većina aktivnosti nisu problem do 6. mjeseca trudnoće, a tada morate izabrati lakše aktivnosti.

Kegelove vježbe treba raditi svakodnevno kako bi pripremili dno zdjelišta na pojačano naprezanje i porod.

 1. 19. tjedan trudnoće

U ovome tjednu trudnoće počinjete primjećivati lagane senzacije „kao leptiriće u trbuhu“, no to su prvi pokreti koje možete osjetiti. Dijete vas čuje kao i zvukove oko vas. U ovoj fazi sasvim je uobičajeno pojačano znojenje i potreba za uzimanjem zraka, odnosno predahom. Tjelesna temperatura je lagano povećana zbog hormonalnih promjena.

trudnoca-po-tjednima1-400x556

 1. 23. tjedan trudnoće

Akrobatski pokreti djeteta ovih dana, praćeni su i s udarcima koji se mogu vidjeti promatranjem trbuha. U ovoj fazi trudnoće i otac može percipirati i komunicirati s djetetom.

Počinjete osjećati pravilne blage trzaje u trbuhu – vaše dijete štuca.

 1. 27. tjedan trudnoće

Počinje formiranje djetetovih crta lica. Do kraja 7. mjeseca dijete počinje otvarati oči i razlikovati svjetlo i tamu. Također u ovom periodu dijete više dobiva na težini.

Dodatni kilogrami stvaraju pritisak na leđa i noge, osjećate se teže i nespretnije.

 1. 31. tjedan trudnoće

U ovom razdoblju počinje se razvijati pamćenje djeteta te počinje prepoznavati vaš glas. Razvijaju se djetetovi osjeti okusa, može osjetiti blagi okus amnionske tekućine (koja je slična okusu majčinog mlijeka).

U ovom razdoblju i vi i vaše dijete trebate se više odmarati.

 1. 40. tjedan trudnoće

Zadnja dva mjeseca trudnoće, tijelo počinje pripremu za porod. Tijekom zadnjih tjedana trudnoće, dijete se spušta u zdjelicu s glavom okrenutom prema dolje kako bi se namjestilo u pravilnu poziciju za porod.

Vi te kretnje primjećujete kao lagano zatezanje u leđima i spuštanje trbuha.

S masažom perineuma možete započeti u 34. tjednu.

4 tjedna prije termina pripremite torbu za bolnicu kako bi sve bilo spremno za finale.

Što bi trebala sadržavati torba za porod?

 • dokumenti (zdravstvena iskaznica, trudnička iskaznica i ili povijest bolesti, svi nalazi koje ste dobili tijekom trudnoće)
 • toaletni papir, papirnate maramice
 • vlažne maramice
 • mali i veliki ručnik
 • jednokratne gaćice
 • jastučić za dojenje
 • grudnjak za dojenje
 • papuče i natikače
 • kućni ogrtač
 • dvije spavaćice
 • higijenske potrepštine (četkica i pasta za zube, gel za tuširanje, šampon za kosu, češalj, krema za lice,…)

[box style=”0″]

Autor: Maja Gudelj, dr.med. spec. ginekologije i opstetricije, Poliklinika Ginecej.

[/box]

ginecej

Ne propustite

Savjeti stručnjaka

Endometrioza je bolest okružena tabuima, mitovima, odgođenom dijagnozom, naizmjeničnim tretmanima i nedostatkom svijesti, prekrivena širokim spektrom simptoma koji utjelovljuju tvrdoglavo, frustrirajuće i, za mnoge,...

Savjeti stručnjaka

U društvu u kojem milijuni ljudi imaju želju postati roditelji, razumijevanje i rješavanje problema neplodnosti postalo je ključno.

Savjeti stručnjaka

Važnost IVF liječenja je neprocjenjiva ako znamo da je učestalost neplodnosti u neprestanom porastu; danas je 15 do 17 % parova neplodno, a predviđa...

Zanimljivosti

Pravo je vrijeme da se prijavite na besplatnu konferenciju „Zdrava mama, sretna beba“ koja se održava 3. lipnja 2023. u Rijeci.

Advertisement

Impressum


Medijski mali servis j.d.o.o. Sva prava pridržana.