Connect with us

Hi, what are you looking for?

She.hrShe.hr

Duh i tijelo

U Dalmaciji se dobro živi: Znate li što je pižolet i zašto je dobar za vaše zdravlje?

Ustali ste jutros u šest, odradili dobar dio dnevnih zadataka, marendali/gablali ili ručali u određeno vrijeme i nakon toga vas je uhvatila pospanost.

Nije to zabluda, mnoga istraživanja pokazala su da se ljudi na Mediteranu hrane zdravije, da su sretniji i dugovječniji. Mediteranskom wellbeingu pridonosi još jedna navika – pižolet ili kratki okrjepljujući san tijekom dana. Južnjaci poput Španjolaca i Talijana imaju svoju siestu, Zapadnjaci koji su shvatili benefite ‘ubijanja oka’ tijekom dana nazivaju ga power nap, a Dalmatinci pižolet (ili pižolot).

Ustali ste jutros u šest, odradili dobar dio dnevnih zadataka, marendali/gablali ili ručali u određeno vrijeme i nakon toga vas je uhvatila pospanost. Možda ste posegnuli za kavom da se razbudite, iako bi bolje bilo da ste odspavali 20-ak minuta. Naime, već je 10-30 minuta dovoljno za lagani oporavak organizma, podizanje energije i svježinu u razmišljanju i djelovanju. Nekad se spavanje nakon ručka izbjegavalo, jer se vjerovalo da doprinosi stvaranju masnog tkiva i povećanju rizika od kardiovaskularnih bolesti. Pavao Pavličić u jednom svom tekstu o pižoletu piše da kad bi netko želio tijekom dana prileći, znao bi govoriti: Gren činit salo.

Koje su dobrobiti pižoleta za organizam?

Ipak, novije zapadnjačke studije pokazuju kako pižolet ima puno benefita poput dugoročnog poboljšanja imuniteta, pamćenja i kognitivnih sposobnosti, smanjenja stresa, neraspoloženosti i nervoze, te povećane kreativnosti. Prema nekim istraživanjima popodnevno drijemanje smanjuje rizik od srčanih bolesti i moždanih udara.

Neupitno je i da se nakon pižoleta osjećate odmorno i svježe, opušteniji ste i lakše odrađujete zadatke, a vrijeme reakcije je brže i vi ste učinkovitiji.

Kad je najbolje ‘učiniti pižolet’?

Smatra se kako organizmu treba 7 do 9 sati sna dnevno, ovisno o genetici i vlastitim preferencijama. Prema nekim istraživanjima manje od 6 sati sna dnevno utrostručuje rizik od prometne nesreće. U danu pospanost se najčešće javlja tijekom ranog poslijepodneva, neposredno nakon jela i otprilike 8 sati nakon buđenja. Tad je i najbolje vrijeme za pižolet.

Koliko pižolet treba trajati?

Ciklus spavanja uključuje nekoliko faza sna: lagan san, dubok san i REM fazu. Smatra se da pižolet dulji od 30 minuta vodi u inerciju spavanja, stanje u kojem mozak ulazi u dublje faze sna, pa se i tijelo opušta. Iz takvog se sna teže budimo, a ako se i probudimo najčešće smo omamljeni i dezorijentirani. Osim toga, zbog duljeg dnevnog spavanja mogu se javiti problemi s večernjim spavanje. Preporuka je stoga da pižolet traje 10 do 30 minuta – trebate se probuditi prije nego što padnete u dubok san.

Druga opcija je da završite cijeli ciklus spavanja što znači više od sat vremena sna. U tom slučaju valja vam shvatiti koliko traje vaš ciklus sna i probuditi se nakon njega. No tada više ne govorimo o pižoletu.

Savjeti za učinkoviti pižolet

I na kraju, donosimo nekoliko savjeta kako u dnevnu rutinu ubaciti oporavljajući pižolet.

  • Pronađite najbolje mjesto za odmor. Idealna bi bila spavaća soba u kojoj je temperatura niža, svjetlost je prigušena, gdje je tiho i udobno. Ukoliko to nije moguće, poslužit će i zatamnjeni prostor s manje buke. Možete se poslužiti i maskom za oči i čepićima za uši u glasnijem okruženju.
  • Postavite alarm na 15 minuta kako ne biste pali u duboki san. Možete koristiti i foru Thomasa Edisona koji bi za vrijeme pižoleta držao nešto teško u rukama. Kad bi počeo padati u dubok san, predmet bi mu ispao iz ruku, a on bi se probudio.
  • Izbjegavajte pižolet u kasnim poslijepodnevnim satima kako navečer ne biste imali problema s nesanicom.
  • Nakon pižoleta izbjegavajte razbuđivanje šalicom kave, odnosno kofeinom, ako znate da će vam to otežati odlazak na počinak navečer.
  • Pokušajte uvesti pižolet dva do tri puta tjedno u svoju rutinu, no izbjegavajte ga kao zamjenu za nekvalitetno spavanje noću.
  • Ukoliko nemate mogućnosti za pižolet ili vam to nije privlačno, pokušajte se opustiti meditacijom. Iako različiti, pižolet i meditacija imaju nekoliko preklapajućih učinaka: bolje mentalno stanje, manji krvni tlak, smanjenje stresa i anksioznosti.

Više

Savjeti stručnjaka

Umjesto uzimanja antibiotika, pojava virusa i prehlada može se smanjiti na prirodan način, svakodnevnim uzimanjem dodataka prehrani.

Zdravstveni karton

Zbog neupitne djelotvornosti gavez je u narodu uvijek bio veoma omiljena biljka, a kasnije je djelovanje i znanstveno dokazano.

Darivanje

Atopijski dermatitis je kronična upalna bolest sa simptomima crvenila, osipa i vrlo neugodnog svrbeža kože

Zanimljivosti

Voditeljica i spisateljica Marijana Perinić će u prvoj emisiji nove, jedanaeste sezone popularnog talk-showa Ženska priča, i to na temu ŽENSKA MUDROST, ugostiti poznate...

Advertisement

Impressum


Medijski mali servis j.d.o.o. Sva prava pridržana.