Connect with us

Hi, what are you looking for?

She.hrShe.hr

Zanimljivosti

U Muzej čokolade Zagreb stigao eksponat zbog kojeg se mijenja povijest omiljene slastice

Riječ je o službenoj replici posude nazvane “boca s dvije ručke”, dar Veleposlanstva Republike Ekvador iz Mađarske ovom zagrebačkom muzeju.

Uživanje u čokoladi mnogima je najdraži dio dana, a upravo se tom strašću bavi Muzej čokolade Zagreb u koji je stigao vrijedan eksponat zbog kojeg ćemo na povijest omiljene slastice gledati drugačije. Kao što je poznato, priča o čokoladi počinje u  Južnoj Americi, a nedavna su istraživanja potvrdila da je izvorna domovina kakaovca Ekvador.

Za novo otkriće i obrat u podrijetlu kakaovca zaslužna je jedinstvena keramička boca pronađena u blizini gradića Palanda u pokrajini Zamora Chinchipe, južnoj regiji zemlje. Riječ je o boci zanimljivog oblika, u kojoj su pronađeni drevni ostaci kakaovca koji datiraju iz vremena 3300.-3500. godine prije Krista. To je navelo istraživače da utvrde podrijetlo kakaovca u Ekvadoru. Upravo je ovaj krunski dokaz o počecima uzgoja, konzumiranja i distribucije kakaovca svoj dom pronašao u Muzeju čokolade Zagreb. Riječ je o službenoj replici posude nazvane “boca s dvije ručke”, dar Veleposlanstva Republike Ekvador iz Mađarske ovom zagrebačkom muzeju.

Arheološka istraživanja u Ekvadoru pokazuju da se Theobroma cacao, ili jednostavno kakao, prvi put uzgajao u gornjoj Amazonskoj regiji. Najstarija zrna kakaovca na svijetu otkrivena su na nalazištu u Palandi u Ekvadoru, na 1040 metara nadmorske visine. Tako je Ekvador ponovno ispisao povijest čokolade, budući da se zrna kakaovca uzgajaju i jedu u Ekvadoru više od 5300 do 5500 godina. To je čak 2000 godina ranije nego što se do sada smatralo. Pronalazak te posude značajno je promijenio narativ o početcima uživanja u čokoladi. Možemo reći da je povijest ponovno ispisana. 

Replika “boce s dvije ručke”  je poseban poklon Veleposlanstva Republike Ekvador iz Mađarske koje je također akreditirano u Hrvatskoj  te ga je danas uručila veleposlanicaCynthia Marie Mayer Zavala, u pratnji svoga supruga Carlosa Gabriela Sanchez Serrano, sina Francisco Adrian Sanchez Mayer te počasnog konzula Republike Ekvador u Hrvatskoj Zorana Miočinovića. Njena ekscelencija veleposlanica Mayer Zavala je tom prigodom izjavila: “Kao veleposlanica Ekvadora u Hrvatskoj, čast mi je uručiti ovu posudu za kakao Muzeju čokolade Zagreb. Ova gesta odražava ponos Ekvadora u predstavljanju naših korijena i podrijetla kakaovca, koji i danas ostaje jedna od vodećih gospodarskih djelatnosti naše zemlje.”

Podsjetimo, kultura Mayo-Chinchipe koristila je prerađeni kakao kao značajnu društvenu i simboličku komponentu svoje prehrane, u interakciji s civilizacijama regije Anda i pacifičke obale, preko kojih je amazonski kakao uveden na obalu Ekvadora i na kraju distribuiran u Meksiko i Srednju Ameriku. Dostupni dokazi upućuju na to da su Maye i Asteci iz Meksika koristili kakao iz Ekvadora za izradu napitka, na nahuatl jeziku poznatog kao “Xocolatl”, što je označilo početak povijesti čokolade. Kultura Mayo-Chinchipe odigrala je značajnu ulogu u distribuciji kakaovca, što je dovelo do njegove široke potrošnje diljem svijeta i omogućilo nam da uživamo u prekrasnom okusu čokolade.

Domagoj Ilija Cerovac, Marko Španjol, veleposlanica Cynthia Marie Mayer Zavala, Ružica Božić Cerovac

“Bocu s dvije ručke” su u ime Muzeja čokolade Zagreb primili suosnivači Muzeja Ružica Božić Cerovac i Domagoj Ilija Cerovac te kustos Muzeja čokolade Zagreb Marko Španjol. Ružica Božić Cerovac: “Jako smo zahvalni na ovom vrijednom i značajnom daru. Pokazuje kako se ‘nova’ povijest ne stvara samo u budućnosti, nego nas zna sustići i iz davne prošlosti. Otkriće posuda u Palandi je označilo promjenu paradigme u shvaćanju početaka čokolade. Bez pomoći Veleposlanstva Republike Ekvador iz Mađarske bi nam bilo gotovo nemoguće doći do ovako vjerodostojne službene replike, te nam je velika čast što smo s njom uspjeli dodatno obogatiti naš stalni postav.”

Written By

Zanimljivosti

Muzej čokolade Zagreb otvorio je 28.11.2024. prigodnu izložbu pod nazivom „Iz arhiva Muzeja čokolade Zagreb“.

Gastronomija

Na samu pomisao vruće čokolade s dodatnim twistom okusa poput karamele, kokosa odmah nam cure sline.

Život u dvoje

Krajnje je vrijeme da se malo opustite i svoju večer pretvorite u čarobnu priču!

Gastronomija

Biblijska mahunarka vraća se na velika vrata.

Advertisement

Impressum


Medijski mali servis j.d.o.o. Sva prava pridržana.