„U potrazi za Gobi“ je divna priča o maratoncu i njegovoj ljubimici

Svakodnevno čitamo i slušamo o tome kako nam kućni ljubimci mogu promijeniti život nabolje. Oni koji imaju psa, mačku ili koju drugu životinju u domu, svakako će vam to potvrditi i reći da ne mogu više zamisliti život bez njih. Australac Dion Leonard, koji se poslije preselio u Škotsku, svoju je pseću ljubav upoznao tek kada je prešao četrdesetu i to na najneočekivanijem mjestu – u pustinji Gobi. Sad, oni koji poznaju malo zemljopisa znaju da je to dio našeg predivnog planeta koji nije poznat po bujanju života. Kada govorimo o ekstremima, pustinja Gobi prva će nam pasti na pamet jer su ondje oscilacije u dnevnim temperaturama vrlo istaknute.

No krenimo od početka. Autor ove istinite priče nije imao sjajan život, o čemu govori u nekim poglavljima. No upoznao je sjajnu ženu s kojom je, neočekivano, počeo trčati maratone i to kada je bio u svojim kasnim tridesetima. Budući da je Dion bio proganjan unutarnjim demonima, samo maratonske utrke, one koje bi mnoge obeshrabrile, nisu bile dovoljne pa se odlučio malo pojačati izazove – ultramaratonom. Radi se o utrkama koje broje više od stotinu kilometara, ponekad u jednom danu.

 

„Bila je sudbina kad smo se Gobi i ja sreli.“

Dion Leonard

 

Kad se Dion Leonard u lipnju 2016. našao na startu utrke Marš Gobijem, tamo je otišao da pobijedi jer je ambicija bila njegov unutarnji pokretač.

Taj iznimno naporan ultramaraton na ekstremno visokoj temperaturi trči se kroz azijsku pustinju Gobi. U toj šesteroetapnoj utrci natjecatelji sa sobom nose hranu i vodu, pri čemu trče oko 40 kilometara na dan, a posljednja je etapa dvostruko duga.

Poslije prvoga dana utrke Leonard je zamijetio maloga psa koji je od trkača oko logorske vatre moljakao hranu. Dion sebe nije smatrao velikim ljubiteljem životinja, ali nešto u tom psu ga je privuklo i duboko dodirnulo. Ispostavilo se da je to kujica bez gospodara. Na njegovo iznenađenje, među svim sudionicima utrke, ona je odabrala pratiti upravo njega.

Nakon što ga je slijedila gotovo 130 kilometara, postalo je jasno da su postali prijatelji. I tako je Gobi, kako ju je poslije nazvao, postala važan dio njegova života, a pobjeda u utrci nevažan.

Ova priča ispričana je vrlo trezvenim jezikom koji je daleko od patetike na koju nailazimo kada se piše o ljubimcima. Dion se pokazuje vrlo ustrajnim i karakternim čovjekom koji je odlučio životne izazove prihvaćati kako mu dolaze. Ali tek je s Gobi spoznao svoju mekšu stranu. Nažalost, kada ju je odlučio povesti sa sobom kući, naišao je na brojne probleme koje uključuju u odlazak u daleki kineski grad u kojem je život sasvim drugačiji od našeg. Završetak je, nasreću, povoljan, ali cijelo putovanje držat će vas u neizvjesnosti i na rubu neizdržive napetosti. Jedno upozorenje: postoji velika mogućnost da zavolite Gobi kao da je vaša vlastita. (Koncept, 129,00 kn)