Connect with us

Hi, what are you looking for?

She.hrShe.hr

Život u dvoje

U potrazi za srećom – što je zdrava ljubavna veza?

Procjenjuje se da 40% do 50% brakova završi razvodom, stoga je uspostavljanje zdrave veze često lakše reći nego učiniti.

Što osjećaš prema svome partneru? Je li u pitanju ljubav ili požuda? Jesu li tvoji osjećaji znak neke nezdrave vezanosti? Zašto ostaješ u vezi koja ti ne donosi sreću i osjećaje zadovoljstva i blagostanja?

Naime, procjenjuje se da 40% do 50% brakova završi razvodom, stoga je uspostavljanje zdrave veze često lakše reći nego učiniti. Postoje mnogi čimbenici koji čine zdravu vezu, poput predanosti i povjerenja, koji vam mogu pomoći da prebrodite probleme i ostanete zajedno.

Vjerujete jedno drugome

Istraživanja pokazuju koliko je povjerenje važno – studija o bračnim parovima iz 2013. pokazala je da će se partneri koji vjeruju jedno drugom vjerojatnije osjećati zadovoljnije u svojoj vezi. Studija je mjerila povjerenje pomoću tri varijable, predvidljivosti, pouzdanosti i vjere u partnera.

Možete otvoreno komunicirati

Jasna i izravna komunikacija znak je zdrave veze iz dva glavna razloga, kaže dr. Chris Leeth, profesor na Sveučilištu Texas u San Antoniju. Sugerira da oba partnera mogu izraziti svoje želje i potrebe na način koji druga osoba može razumjeti. Oba partnera mogu čuti što druga osoba govori i razumjeti što se prenosi. Ova vrsta komunikacije može vam pomoći da se povežete s partnerom, iskreno se izrazite i riješite sve sukobe koji bi mogli iskrsnuti.

Osjećate se neovisno o partneru

Imate vlastite interese i hobije ili imate prijateljstva koja su odvojena od vaše veze. Kada sebe vidite kao pojedinca, možda će vam biti lakše prepoznati vlastite želje i potrebe i priopćiti ih svom partneru.

Ali to ne znači da ne možete raditi kao tim.

Cijenite jedno drugo

Studije pokazuju da je uvažavanje partnera jedan od najjačih pokazatelja zadovoljstva u vezi. To je zato što cijenjenje vašeg partnera i stvari koje on čini za vas može pomoći da se svatko od vas osjeća voljeno i zadovoljno. Biti zahvalan svom partneru omogućuje vam da se usredotočite na njegove pozitivne osobine.

Oba partnera imaju zadovoljene potrebe

Zdrav odnos uključuje ravnotežu, potrebe oba partnera jednako važne. Vaše potrebe u vezi mogu uključivati mnoge stvari, kvalitetno vrijeme, komunikaciju ili seks. Uravnotežena veza puno je zdravija od suovisnih ili kontrolirajućih veza, gdje će jednom partneru gotovo uvijek biti ispunjene želje, a drugom nikada.

Imate nesuglasice i povremene svađe

“Sukob nije znak veze koja je u problemima, ali nepriznati ili neriješeni sukob može biti”, kaže Jensen. Ako nikada nemate nikakvih nesuglasica sa svojim partnerom, to bi mogao biti znak da ignorirate probleme, što bi moglo dovesti do ljutnje ili većih nesuglasica u budućnosti. Sve dok su vaše svađe pune poštovanja, mogu vam pomoći da naučite više o sebi, svom partneru i vezi.

U stanju ste riješiti sukobe

Ako do neslaganja ipak dođe, ljudi u zdravoj vezi trebali bi to moći riješiti zajedno. Rješavanje sukoba može biti znak vaše predanosti vezi. “To pokazuje da su oba partnera voljna ostati u vezi čak i kada postoji nesloga”, kaže Leeth. konstruktivno rješavanje sukoba također je znak da imate dobru komunikaciju i međusobno poštovanje. Studija iz 2019. pokazala je da su bračni parovi koji su zajedno mogli riješiti probleme zadovoljniji svojom vezom.

Neko vrijeme provodite razdvojeni

Količina vremena koje trebate sami može varirati od osobe do osobe. Odvojiti jedno poslijepodne ili dan od partnera sasvim je normalno, kao i odlazak na izlete s prijateljima. To što se slažete s povremenom razdvojenošću također može biti znak povjerenja u vašeg partnera.

Intimni ste

Ne postoji strogo pravilo o tome koliko često bi parovi trebali raditi stvari poput maženja ili seksa. Važnost fizičke intimnosti razlikovat će se od osobe do osobe i mijenjat će se tijekom veze. Važno je da oba partnera osjećaju da su njihove potrebe za fizičkom intimnošću zadovoljene.

Oboje ste predani

Da bi veza procvjetala, važno je da i vi i vaš partner želite dugo ostati zajedno. To može biti zato što predanost može donijeti osjećaj sigurnosti i da vas vaš partner cijeni. Pregled 43 različite studije iz 2020. pokazao je da je najvažniji čimbenik u zadovoljstvu u vezi osjećaj da je vaš partner predan vezi.

Izvor Sensa.hr

Ne propustite

Suncokreti na oblacima

Kako sebi dozvoliti da drugi ispiru usta tvojim životom, a sve je bilo tako sjajno i savršeno?

Drama Queen

Ima li itko na ovome svijetu ikakvu obavezu?

Život u dvoje

Važno je znati da partnerska terapija nije čarobni štapić. Ona zahtijeva puno rada i predanosti oba partnera.

Darivanje

Prvi naslov iz serijala Sestre Lyndon podsjeća nas zašto je Julia Quinn proglašena suvremenom Jane Austen.

Advertisement

Impressum


Medijski mali servis j.d.o.o. Sva prava pridržana.