Connect with us

Hi, what are you looking for?

She.hrShe.hr

Dizajn

U središtu naših procesa razvoja proizvoda leži dizajn

Razgovarali smo s Rodom Whiteom, dugogodišnjim direktorom dizajna tvrtke TP Vision, nositelja globalne licence za Philips TV & Sound proizvode.

Koja je poveznica između dizajniranja tehnoloških proizvoda i kućanskog namještaja, kojom se filozofijom vodi prilikom dizajniranja, kakve veze ima „story telling“ s potrošačkom elektronikom i možemo li predvidjeti koje trendove nam donosi budućnost, samo su neke od tema o kojima smo razgovarali s Rodom Whiteom, dugogodišnjim direktorom dizajna tvrtke TP Vision, nositelja globalne licence za Philips TV & Sound proizvode.

Već dugi niz godina obnašate poziciju direktora za dizajn u tvrtki TP Vision. Što biste istaknuli kao najveće karijerno postignuće?

Zasigurno, biti dio jednog sveobuhvatnog procesa koji uključuje promjenu percepcije brenda u očima potrošača te uspješno pozicioniranje našeg „europskog dizajna“, posljednjih deset godina je bilo iznimno nadahnjujuće i motivirajuće. U početku s TV-om, a sada posljednjih nekoliko godina i s kategorijom audio proizvoda, ponovno smo zamislili što brend Philips može biti u pružanju vrhunskih proizvoda.

Što vas sve inspirira u vašem kreativnom izričaju i kojim detaljima pridajete veliku pažnju prilikom dizajniranja novog proizvoda?

Trendovi u društvu koji dolaze iz svijeta namještaja i interijera, zajedno sa značajnijim pomacima u društvenom ponašanju koje se može okarakterizirati kao „u pokretu“, stalan su izvor inspiracije za ono što radimo. Kao tim smo uvijek u potrazi za inovativnim rješenjima, odnosno materijalima koje koristimo za naše proizvode s ciljem poboljšanja kvalitete samog proizvoda, kao i boljeg uživanja u samom proizvodu.

Vodite li se u svojem stvaralaštvu nekom filozofijom? Ako da, kojom?

Filozofija kojom se vodim prilikom dizajniranja temelji se na četiri postulata koje sam osmislio prije nekoliko godina. Prvenstveno u stvaralaštvu težim postizanju inherentne svrhe proizvoda kroz određeni obrazac te inovativnom korištenju materijala u cilju kreiranja novih arhetipova. Također, u tom procesu  izbjegavam nepotrebne dekorativne elemente, a u konačnici detaljno se razrađuju elementi u spajanju dijelova pojedinog proizvoda.

Što biste izdvojili kao prepoznatljive elemente vašeg dizajna?

Odgovor je vrlo jednostavan – lako razumljivi podcijenjeni oblici.

Osim tehnološkog dizajna, imate iskustva u dizajniranju proizvoda druge namjene, primjerice kućanskog namještaja ili dekorativnih objekata. Je li to nešto u čemu se planirate dodatno profilirati u budućnosti?

Iako sam završio studij dizajna namještaja na Art Collegeu, već trideset godina radim na dizajnu proizvoda u Aziji i Europi. Iako uživam u dizajniranju namještaja, moram priznati kako nemam često prilike raditi na tomu. Želje i mogućnosti stoga kompenziram dizajniranjem pojedinih komada namještaja za svoj dom, a kao što možete i pretpostaviti, u tomu osobito uživam.

Rod White

Radni stol kojeg ste dizajnirali bio je ujedno i inspiracija za stalak za Philips TV. Možete li nam ispričati više detalja, odnosno kako je jedno postalo temelj za drugo?

Dio dizajniranja potrošačke elektronike je i pričanje priče, odnosno takozvani „story telling“. Želimo komunicirati vrijednost brenda uz naglasak na modernu tehnologiju. Najčvršće moguće dimenzije pokreću potrošačku elektroniku kao kategoriju pa je nešto što radimo na dnevnoj bazi igranje vizualnim trikovima kako bismo smanjili percipiranu veličinu proizvoda. Primjerice, vrat postolja televizora mora biti stabilan i čvrst, ali koristimo skošenu i poliranu završnu obradu kako bi se postigao dojam vitkosti i smanjila vizualna „težina“. Slično, kada sam dizajnirao stol za svoj kućni ured, od materijala sam odabrao svijetli hrast te ga pričvrstio na zid radi stabilnosti i riješio problem upravljanja kabelima. Kako bih postigao željenu vizualnu lakoću samog stola, kao i njegovih pojedinih dijelova poput jedne noge, koristio sam isti pristup obrade kosina na drvu kojeg sam kasnije primijenio i na stalak za televizor.

Pri dizajniranju kućanskog namještaja, inspiriraju li vas iste stvari kao i kod dizajniranja proizvoda za Philips TV & Sound?

Želim da proizvodi koje predstavljamo tržištima budu daleko relevantniji od samog isporučivanja specifikacija tehnologije koja ih pokreće. Praćenje estetskih trendova doslovno će uvijek značiti kratak rok trajanja. Vjerujem da strastveni dizajn treba potaknuti održivost kroz dugovječnost oblika i korištenih materijala. Tom mišlju se nastojim voditi bilo da radim na dizajnu Philips televizora i audio proizvoda ili pak na dizajnu namještaja za svoj dom.

Philips TV & Sound osvojio je nekoliko puta prestižnu Red Dot nagradu za dizajn. Što jedno takvo svjetski etablirano priznanje znači za vas na profesionalnoj, ali i na osobnoj razini?

Uz Red Dot priznanje, dobitnici smo i iF Designa, nagrada koje su sama po sebi iznimna postignuća te vrlo važna priznanja struke za naš rad. Naravno, osobno sam, kao i cijeli dizajnerski tim, ali i TP Vision, iznimno ponosan na činjenicu što je struka prepoznala kvalitetu i smislenost dizajna naših proizvoda. Vodim godišnji pregled dizajna kojima smo tijekom godina osvajali nagrade kako bih mogao komunicirati sve što smo kao tim postigli, ali i dobiti uvid u to kako se određena kategorija proizvoda razvijala kroz godine i što je sve bilo relevantno u određenom razdoblju.

Možemo li predvidjeti što nam donosi budućnost po pitanju trendova u dizajnu?

Čvrsto vjerujem da ćemo promatranjem eksperimentalnih eksponata na ključnim globalnim događajima, kao što su Salone del Mobile za estetske promjene i CES za tehnološke pokretače, u velikoj mjeri moći predvidjeti što će se naći u trgovinama kroz dvije do tri godine. Naš je posao filtrirati ono što trenutno zadovoljava potrebe potrošača i tu potrebu pretočiti u odgovarajuće prijedloge za naš brend.

Iz vašeg dizajna vidljivo je da preferirate čist i minimalistički stil. Dolazite li u doticaj i s elementima nekih drugih stilova u svojem kreativnom stvaralaštvu?

Najbolji primjer tomu je niz TV, audio i pratećih proizvoda na kojima smo surađivali s danskim dizajnerskim brendom Georg Jensen i svjetski poznatom danskom tekstilnom kompanijom Kvadrat. Kreiranje takvih proizvoda bilo je više vođeno emocijama kako bismo osigurali kupcima predmete koje žele imati u svojem svakodnevnom životu, odnosno proizvode koji su i predmet njihove svojevrsne žudnje.  

Ne propustite

Moj dom

Kuhinja i blagovaonica su bitni dijelovi svakog doma i mjesto gdje se okupljate sa svojim najbližima, obitelji i prijateljima, kako biste uživali u dobroj...

Savjeti i preporuke

Uz sjajna tehnološka rješenja iz Philipsa, dlačice su zaista stvar prošlosti.

Dizajn

Studio TE mjesto je za vrhunsku frizuru, ali i mjesto na kojem se svakom klijentu pristupa individualno te se garantira privatnost.

Moj dom

Ovogodišnja vizija Božića iz čarobne radionice JS Ateliera uklapa se u viziju bezvremenske sofisticirane elegancije uz dodatak suvremenih elemenata.

Advertisement

Impressum


Medijski mali servis j.d.o.o. Sva prava pridržana.