Spojite se s nama

Bok, što tražiš?

SheShe
Foto: Nikolina Petrak

Događanja

U vrtić bez suza

Evo nekoliko prijedloga dr. Karpa koji će olakšati roditeljima i djeci polazak u vrtić.

Iako danas u vrtićima postoji razdoblje prilagodbe, dr. Harvey Karp smatra da to nije dovoljno. U vrijeme kada je strah od odvajanja i strah od stranaca na vrhuncu, bilo bi dobro da roditelji djeci dodatno pomognu kako bi se prilagodila novim okolnostima.

Evo nekoliko prijedloga dr. Karpa koji će olakšati roditeljima i djeci polazak u vrtić. Bilo bi dobro s djetetom prošetati oko vrtića kako bi vidjelo drugu djecu za vrijeme igre na igralištu. Vrtić će mu biti poznatiji i ako se pokažu slike unutrašnjosti i aktivnosti. Također je dobro dati do znanja da će biti puno djece i da će morati dijeliti igračke, te da će ga umjesto roditelja čuvati nove tete.

Dr. Karp savjetuje da se i s malom djecom razgovara o onome što ih očekuje, pomoću dječjeg jezika. Često zaboravljamo da iako imaju slabo razvijen govor, mogu jako dobro razumjeti što se oko njih događa pomoću govora tijela, te tona glasa. Rečenica poput: “Maja ići u vrtić. Maja se igrati.” Uz vedar ton i veselo gestikuliranje rukama, i jednogodišnjaku ćete dati do znanja da ga očekuje nešto zabavno i veselo, te da nema razloga za strah.
Kod veće djece može se reći nešto poput: “Vrtić je posebno, zabavno mjesto za igru -samo za djecu.” Takva rečenica će kod djeteta pobuditi znatiželju i želju za istraživanjem.

Prvi dani u vrtiću

Ako je ikako moguće prvih dva do tri dana bilo bi dobro da roditelji budu neka vrsta posrednika između odgajatelja i druge djece jer će tako olakšati upoznavanje.

Sljedećih dva do tri dana, roditelji su i dalje budu prisutni, ali više postrani kako bi se dijete samo uključilo u aktivnosti. Naravno, to sve ovisi od djeteta do djeteta. Nekima treba duže, a nekima kraće razdoblje da se prilagode novoj situaciji i okolini.

Kada je prvotno uključivanje u grupu završeno, roditelji mogu ostaviti dijete na par minuta. Ono što je važno naglasiti je da se nikada ne smiju iskradati. To kod djece izaziva osjećaj nesigurnosti i strah jer nikada ne znaju kada će ih napustiti.
Prije nego napuste prostoriju bilo bi dobro da to najave: “Tata mora na WC. Čim sam gotov, dođem.” ili “Mama mora ići raditi kako bi dobila novce za tvoj autić. Čim završim, dođem po tebe.” Djeca nemaju razvijen pojam o vremenu. Njima odlazak roditelja na posao može biti jednako dug kao i odlazak na wc. Cijeli taj proces bi bilo dobro ponoviti nekoliko dana kako bi dijete shvatilo da kada roditelji na odlasku kažu da će se vratiti po njega – govore istinu.

Nakon aktivnog uključivanja djeteta u grupu, odvajanje bi trebalo biti kratko uz poticanje na neku aktivnost. “Da li bi mi mogla nacrtati neku posebnu sliku, pa mi je pokaži kada se vratim.”

Nakon povratka kući, s onima koji idu u jaslice, bilo bi dobro veselo pričati o odgojiteljima, zanimljivim aktivnostima i igračkama. Većoj djeci se može reći da roditelji moraju raditi i ne mogu ih voditi na posao, ali zato će biti na tom posebnom mjestu koje je puno zabave.

Bitno je samo znati s djecom pravilno prokomunicirati što ih očekuje. Tada će prilagodba i polazak u vrtić će biti puno lakši jer će roditelji kroz razgovor i igru pripremiti svog mališana na veliku promjenu zvanu vrtić.

Radionica

Pridružite nam se na dvosatnoj radionici Vrtić bez suza i naučite:

  • kako pripremiti dijete na vrtić
  • što je dječji jezik i kako ga koristiti
  • kako brzo i učinkovito smiriti ispade bijesa u svega nekoliko minuta pomoću tehnika pedijatra dr. Harvey Karpa
  • kako riješiti problem grizenja
  • kako riješiti pitanje pelena i dude
  • kako izbjeći regresiju kod djece
  • kako pridobiti dječju suradnju
  • kako zaustaviti opasno ponašanje kod djece

Radionica se održava 17.9. u 10 sati u dječjem klubu Zmajo na adresi Ul. Svetog Mateja 19,  10 000 Zagreb

Cijena radionice:

189 kn po osobi

289 kn roditeljski par

Kreativa čuvaonica je besplatna. A sve što mališani naprave, mogu ponijeti kući.

Broj mjesta je ograničen stoga je potrebno svoj dolazak najaviti na:

Email: [email protected]

Tel: 0989008634

Više

Istaknuto

Kažu da kad se dobro isplačeš, da ti je puno lakše...

Fashion report

Prvi tjedan vrtića ili škole, u mnogome je osobit, a možda i težak, kako za djecu, tako i za roditelje.

Dobar posao

OrdyBee će olakšati rad, komunikaciju i izvještavanje u vrtićima i time osloboditi više vremena i resursa za neposredan rad s djecom.

Horoskop

Blizanci zaplaču kad ne mogu dobiti što žele, Ribe kad su izmanipulirane...

Advertisement

Impressum


Medijski mali servis j.d.o.o. Sva prava pridržana.