Spojite se s nama

Bok, što tražiš?

SheShe

Savjeti stručnjaka

Ublažite menstrualne bolove

Oni dani u mjesecu kod nekih žena uzrokuju bolove i grčeve zbog kojih one tada ne mogu normalno funkcionirati.

Oni dani u mjesecu kod nekih žena uzrokuju bolove i grčeve zbog kojih one tada ne mogu normalno funkcionirati. Sve se to događa zbog  prostaglandina, odnosno tkiva koje okružuje maternicu i luči tvari koje omogućavaju grčenje maternice. Pritom maternica može stisnuti obližnju krvnu žilu i tako prekinuti dovod kisika do mišićnog tkiva.

Bol se javlja upravo u tom trenutku kada mišić na trenutak izgubi zalihu kisika. Žene koje imaju više prostaglandina sklonije su intenzivnijim menstrualnim bolovima.

Prostaglandin je bilo koji član grupe lipidnih spojeva koji su izvedeni iz enzimatskih masnih kiselina i imaju važne funkcije u ljudskim i životinjskim organizmima. Svi prostaglandini sadrže 20 atoma ugljika, uključujući i petočlani ugljikov prsten. Služe kao posrednici i imaju različite snažne fiziološke efekte. Iako su, u tehničkom smislu, hormoni, oni se rijetko klasificiraju kao takvi.

Ako ste među 15% onih koje muči ovakav problem, donosimo vam savjete kako na prirodne načine ublažiti ovu neugodnu bol.

1. Zagrijavanje će opustiti mišiće

Uzmite malu dekicu i omotajte ju oko donjeg dijela trbuha ili se opustite u vrućoj kupki. Toplina opušta mišiće i ublažava bol.

2. Ulja za aromaterapiju i masažu

Za vruće obloge i masažu koristite eterična ulja od kamilice, kadulje, lavande ili jasmina. Pomiješajte četiri kapi ulja s 10 ml bademovog ili dječjeg ulja i masirajte laganim kružnim potezima po trbuhu.

3. Vježbanjem se oslobodite stresa

Redovito se bavite fizičkom aktivnošću. To će smanjiti razinu stresa i otpustiti endorfine u vašem organizmu koji će smanjiti osjećaj boli.

4. Pripazite na prehranu

Pijte mnogo vode koja će pomoći u održavanju hormonske ravnoteže, a izbjegavajte kavu. Ona djeluje kao diuretik, stoga postoji opasnost da menstrualni grčevi budu još gori. Umjesto kave pijte čajeve, a posebno je poželjan onaj od maline koji potpuno prirodno djeluje i smiruje maternicu. Jedite manje masne hrane i puno voća i povrća.

5. Okupirajte pozornost nečim drugim

Sama bol vas čini nervoznima i čangrizavima, stoga odvratite pozornost od grčeva prema nečem drugom. Opustite se u vrtu ili pogledajte komediju. To će vas smiriti, ispuniti misli pozitivom i lakše ćete podnijeti bol.

Više

Zdravstveni karton

Naleti vrućine, problemi sa spavanjem, menstrualni grčevi, umor i nadutost samo su neki od simptoma koji dolaze s ljetom.

Savjeti stručnjaka

Žene se često pitaju mogu li vježbati tijekom menstruacije.

Zanimljivosti

Menstruacija je normalna pojava pa bi o njoj bilo i normalno razgovarati. No, to i nije baš tako...

Savjeti stručnjaka

Pitanje je što možemo učiniti kao pojedinci da jednom zauvijek okončamo menstrualno siromaštvo?

Advertisement

Impressum


Medijski mali servis j.d.o.o. Sva prava pridržana.