Connect with us

Hi, what are you looking for?

She.hrShe.hr

Savjeti stručnjaka

Ubojite riječi. Dobronamjerna djela

Lijepa riječ sva vrata otvara.

Lijepa riječ sva vrata otvara. Ne, nije: „Sezame“. Molim lijepo, Hvala i Oprosti riječi su koje mogu donijeti svo blago svijeta, pogotovo u međuljudskim odnosima. Možda je Ali Baba trebao koristiti te riječi kada je otvarao vrata pećine pune blaga.

E sad, zamislimo samo ako lijepe riječi koje uputimo biljci pomažu njenom rastu, kako samo one djeluju kada ih uputimo nekom ljudskom biću. Lijepe riječi su poput meda, kaže jedna poslovica, slatke su za dušu i zdrave su za tijelo.

Negativnost, u tonu i izražavanju, šteti onome kome je upućena, ali još više šteti onome koji ju je stvorio. Negativne emocije poput straha ili pesimizma i UBOJITE RIJEČI koje proizlaze iz ljutnje ili zamjerki povezane su s aktivacijom nadbubrežne žlijezde i lučenjem hormona adrenalina. Oni pak ubrzavaju srčani ritam i disanje te uzrokuju napetost mišića. Negativne misli, stoga možemo zaključiti, mogu biti uzrokom brojnih loših simptoma poput glavobolje, povišenog krvnog tlaka, probavnih smetnji, gubitka daha, nesanice. Negativne misli negativno djeluju na naše tijelo i zdravlje.

Danas smo često bombardirani negativnim vijestima, padamo pod utjecaj negativnog razmišljanja kolektiva, te se na kraju više niti ne može vidjeti razlika između onog koji ima i onog koji nema. Svi kukaju. Džabe nam sva materijalna dobra kad nismo sretni sami sa sobom. Prognozira se crna budućnost i labava financijska situacija. Svi tako razmišljaju. Pa počinješ i ti.

Kako se naučiti nositi sa svakodnevnim stresom te ostati miran i pozitivan?

Kako se nositi s negativnim situacijama ali i ljudima, ako ih već ne možeš izbjegavati? Ovo se odnosi i na one tvoje prijatelje koji općenito naginju pesimističnom pogledu na život i uvijek nekako uspiju pronaći manu u svakoj osobi ili situaciji, jer su jednostavno tako naviknuli razmišljati.

Možda je bolje da svi skupa manje pričamo, a više radimo. To je govorio i grči filozof Epictetus: „Imamo dva uha i samo jedna usta, kako bismo mogli slušati duplo više nego što govorimo“.

Djela govore više od riječi. DOBRONAMJERNA DJELA govore sto dobronamjernih jezika: Danke, Thank you, Merci beaucoup. Dobronamjerna i pozitivna energija utječe na neurone u mozgu uzrokujući kemijske promjene koje smanjuju hormon stresa. Smanjena količina stresnih hormona u tijelu posljedično dovodi do jačanja imuniteta i njegove povećane sposobnosti da se bori sa slobodnim radikalima. Osim djelovanja na našu fiziologiju, pozitivne emocije utječu i na naše intelektualne sposobnosti. Tako smo primjerice kreativniji, inteligentniji i usredotočeniji ukoliko smo u stanju zadovoljstva, zahvalnosti, suosjećanja. A i privlačimo pozitivna djela u naš život. Tko zna, možda nas baš negdje iza ugla čeka neka dobra prilika.

Uspijemo li osvijestiti svoj tok misli, možemo svjesno prekinuti negativne obrasce razmišljanja, te ih zamijeniti pozitivnima. Kada negativnim mislima ne pridajemo važnost i na njih ne vežemo emociju, one samo prolaze i odlaze. Treba se samo znati promatrati. I zaustaviti kad krenu ubojite misli. Napraviti odmah neko dobronamjerno djelo. I već se osjećamo bolje.

Istraživanja također potvrđuju kako primjena neke od brojnih dostupnih tehnika opuštanja i okretanja sebi, kao što su jogijske tehnike disanja ili ponavljanje pozitivnih afirmacija, djeluju pozitivno na naše misli, riječi i djela. Danas je predivan dan i nova prilika, osjećam se nepobjedivo, ili, danas ću napraviti odličan posao – neke su od dobronamjernih afirmacija.

Stoga, da ponovimo. Fokusiraj se na pozitivno. Osvijesti (negativne) misli. Budi zahvalan na svemu što imaš. Sigurno imaš na nečemu pozitivnom. Prošeći malo na svježem zraku, to će ti razbistriti misli. Donijet će ti svježi kisik u mozak i bolje ćeš vidjeti stvari. Napravi neko dobro djelo. Podijeli nešto dobro s nekim.

I zapamti, bolje biti ljubazan nego u pravu. To piše u uredu jednog javnog poduzeća, a svi znamo kako zna biti na tim javnim mjestima (kada krenu dolaziti nervozni i nezadovoljni korisnici). Aha.

Ne propustite

Drama Queen

Mislim da je nemoguće živjeti ispunjen, miran i donekle sretan život, ako nismo pozitivni.

Fashion report

Yalea, jednako kao i She.hr, želi podržati žene u njihovim izborima, želi podržati njihove talente, nagraditi njihovu osobnu i prirodnu ljepotu.

Život u dvoje

Moćna žena zna točno što želi i ulaže sve svoje napore kako bi se profesionalno ostvarila.

Život u dvoje

I znanost je potvrdila važnost zagrljaja.

Advertisement

Impressum


Medijski mali servis j.d.o.o. Sva prava pridržana.