Connect with us

Hi, what are you looking for?

She.hrShe.hr

Obitelj

Učimo o recikliranju!

Projekt je ove godine okupio oko 100 škola i vrtića iz cijele Hrvatske, što je gotovo 40.000 djece.

Krajem prošle godine započeo je 5. Eko-paket u organizaciji udruge Lijepa naša i kompanije Tetra Pak s ciljem edukacije najmlađih naraštaja o važnosti recikliranja i brige za okoliš. Projekt je ove godine okupio oko 100 škola i vrtića iz cijele Hrvatske, što je gotovo 40.000 djece.

U sklopu Eko-paketa održavaju se brojne edukativne radionice na kojima mališani uče kako reciklirati upotrijebljenu Tetra Pak ambalažu pomoću stroja za reciklažu, točnije pulpera. Riječ je o stroju koji odvaja tri sloja Tetra Pak upotrijebljene ambalaže – aluminij, plastiku i karton. U procesu odvajanja, karton se u vodi rastvara na drvna vlakna od kojih se jednostavnim postupkom izrađuje reciklirani papir koji mališani kasnije koriste za kreativne crteže.

Jedna takva radionica održana je i u Dječjem vrtiću Slavuj u Svetoj Nedelji, u kojoj je sudjelovala i ambasadorica projekta Iva Šulentić. Zajedno s mališanima, Iva je izrađivala reciklirani papir od upotrijebljene Tetra Pak ambalaže te se iznenadila kako djeca već u predškolskoj dobi  imaju visoku ekološku svijest, upravo zahvaljujući ovakvim projektima koji na zabavan način mališanima prenose „zelene“ vrijednosti. Iva Šulentić je i osobno vrlo odgovorna spram prirode te i sama kod kuće odvaja otpad i na taj način reciklira ambalažu.

Eko-paket već petu godinu za redom okuplja Eko škole i vrtiće iz svih dijelova Hrvatske. Škole i vrtići koji su prijavljeni u projekt tijekom godine sakupljaju upotrijebljenu Tetra Pak ambalažu te od iste izrađuju skulpture, čestitke, crtane radove ili druga kreativna remek-dijela na tri zadane teme – klimatske promijene, zaštita šuma i reciklaža. Pri završetku projekta održat će se i proglašenje pobjednika u tri kategorije, a stručni žiri pod vodstvom ambasadorice Ive Šulentić zasigurno neće imati jednostavan posao.

Ne propustite

Dobar posao

Neodvojivi čepovi osmišljeni su kako bi ostali pričvršćeni za ambalažu pomoću male šarke čime bi se spriječilo stvaranje dodatnog plastičnog otpada.

Moj dom

Zapamtite, otpad nije smeće, a male stvari dugoročno čine čuda.

Savjeti stručnjaka

Prema nekim istraživanjima, prosječna hrvatska četveročlana obitelj godišnje baci gotovo 300 kilograma hrane!

Trendovi

Kako volimo reciklirati, možda je vrijeme da svojim starim cipelama date neki novi sjaj!

Advertisement

Impressum


Medijski mali servis j.d.o.o. Sva prava pridržana.