Connect with us

Hi, what are you looking for?

She.hrShe.hr

Zanimljivosti

Udruga za autizam – Zagreb nalazi se u gotovo bezizlaznoj situaciji zbog projekta „Naš plavi svijet“

Projekt „Naš plavi svijet“ je projekt izgradnje treće stambene zajednice za odrasle osobe s poremećajem iz spektra autizma.

Prema analizama tržišta, zbog iznimnog povećanja cijena građevinskog materijala i radova projekcija je da će realizacija u punom prijavljenom opsegu nadmašiti odobrena sredstava za oko milijun kuna. Udruga za autizam – Zagreb (UAZ) je roditeljska udruga koja se bori s pokrivanjem osnovnih troškova rada i koja nema svojih sredstava ni imovine iz kojih bi mogla namiriti tu razliku, objavljeno je na press konferenciji Udruge za autizam Zagreb. UAZ stoga poziva Vladu i premijera Andreja Plenkovića da se hitno uključe kako bi se ovaj problem riješio.

Projekt „Naš plavi svijet“ je projekt izgradnje treće stambene zajednice za odrasle osobe s poremećajem iz spektra autizma. Ukupna vrijednost projekta je 8.203.779,22 kn i financiran je nepovratnim sredstvima EU-a, iz programa Konkurentnost i kohezija. No, pred sam dovršetak stambene zajednice i popratnih sadržaja, naglo su skočile cijene građevinskog materijala i izvođačkih radova što dovodi u pitanje realizaciju projekta. S obzirom da je riječ o EU projektu regulativa nalaže korisniku sredstava da se strogo drži rokova koji su navedeni u ugovoru, a u suprotnom je moguće i poništavanje ugovora i krajnja opcija u kojoj će UAZ morati vratiti sredstva zbog neispunjavanja ugovornih obaveza. Udruga za autizam – Zagreb se obratila nadležnom Ministarstvu regionalnog razvoja i fondova EU-a te agenciji SAFU, no poručeno im je da se udruže sa sličnim udrugama i pokušaju dobiti produljenje roka ili sami prikupiti novac koji im nedostaje.

 „Sve što je Udruga za autizam – Zagreb dosad poduzela kako bi se ovaj problem riješio nije donijelo pomake i zato UAZ apelira na sve koji su u mogućnosti da se uključe kako bi projekt, u skladu s EU propisima i potpisanim ugovorom, bio dovršen na vrijeme. Odgoda ili produljenje roka za završetak projekta dodatno traumatiziraju i obitelji čiji odrasli članovi čekaju smještaj u stambenoj zajednici“, izjavio je Igor Ružić, predsjednik Udruge za autizam – Zagreb.  

Projekt „Naš plavi svijet“ bi trebao biti treća stambena zajednica za odrasle osobe sa spektrom autizma. Ovim projektom UAZ rješava sustavni nedostatak smještajnih kapaciteta. Objekt se nalazi na području općine Dubrava koja je partner u projektu i čiji načelnik Tomislav Okroša također sudjeluje u pronalaženju rješenja za ovaj problem. UAZ podsjeća da će ovaj plemeniti cilj značajno unaprijediti kvalitetu života odraslih osoba sa spektrom autizma.

Više o projektu na sljedećoj poveznici: https://www.autizam-zagreb.com/nas-plavi-svijet/.

Ne propustite

Događanja

Udruga za autizam – Zagreb je neprofitna i socijalno – humanitarna nevladina organizacija koju su 1997. godine osnovali roditelji djece i osoba s poremećajem ...

Advertisement

Impressum


Medijski mali servis j.d.o.o. Sva prava pridržana.