Connect with us

Hi, what are you looking for?

She.hrShe.hr

Zdravlje

Umjesto epiduralne, naočale za virtualnu stvarnost

Sveučilišna bolnica Wales u Cardiffu provodi istraživanja o tomu mogu li naočale za virtualnu stvarnost pomoći rodiljama u kontroliranju porođajnih bolova.

Sveučilišna bolnica Wales u Cardiffu provodi istraživanja o tomu mogu li naočale za virtualnu stvarnost pomoći rodiljama u kontroliranju porođajnih bolova. Ako se ona pokažu uspješnima u cijelom bi Walesu mogao zaživjeti nov pristup porođaju.

Glavna primalja Odjela za porodništvo, Suzanne Hardacre kaže da nova tehnologija nudi alternativu u ublažavanju boli tijekom porođaja, prenosi BBC. Trudnica Hannah Lelii prije porođaja je testirala uređaj te ga je usporedila sa “simulatorom”. Stvarno je riječ o 360 stupnjeva, tako da, kad se okrenem mogu vidjeti tko je iza mene ili pokraj mene, rekla je dodajući da joj uređaj pomogao da se opusti, javlja Zimo.co.

Odbor za zdravlje uskoro će organizirano i sustavno početi prikupljati povratne informacije majki koje su već rodile, a isprobale su uređaj. Ovo je prigoda da napravimo nešto uistinu drukčije, nešto inovativno…, nešto što se ne koristi nigdje drugdje, rekla je Hardacre, glavna primalja Odbora za zdravlje Sveučilišne bolnice. Mislim da je ovo jako dobro tijekom samog početka trudova jer će se uz ovaj uređaj žene uspjeti bolje usredotočiti na disanje i na opuštanje, kazala je Hardacre. Hannah Lelii za sebe kaže da je “velika obožavateljica” novog uređaja jer smatra da otvara čitav jedan “novi svijet za žene koje tek trebaju roditi”.

Možda ovaj uređaj neće odgovarati svakome, možda se neće moći koristiti u svim fazama porođaja, no vjerujem da jest dobra alternativa, kaže Lelii. Programeri Rescapea, tvrtke koja je izradila uređaj, svake godine zarade oko 4000 funta po naočalama. Polako prelazimo iz zabavne sfere u onu terapijsku, s ponosom kaže suosnivač Rescapea Glenn Hapgood.

Boravak u bolnici nikada nije ugodan. Čak i ako na to gledate s terapijskog stajališta – i samim odvlačenjem ljudi iz neugodnog okruženja u kojemu se nalaze – jako je dobro rješenje, smatra Hapgood. Glavna primalja Hardacre kaže da bi ovaj uređaj mogle koristiti i trudnice koje su tijekom prethodnih porođaja imale traumatična iskustva. Kazala je da su naočale isprobali na ženama koje su išle na inducirani porođaj, ali i na onima koje su bile u ranoj fazi porođaja. Na početku porođaja rodiljama možemo ponuditi tek vodu, tehnike disanja i opuštanja, dodala je. A virtualna im stvarnost daje drugu dimenziju.

Više

Zanimljivosti

Pravo je vrijeme da se prijavite na besplatnu konferenciju „Zdrava mama, sretna beba“ koja se održava 3. lipnja 2023. u Rijeci.

Savjeti stručnjaka

Pravo je vrijeme da se prijaviš na besplatnu konferenciju „Zdrava mama, sretna beba“ koja se održava 15. travnja 2023. u Varaždinu.

Trudnoća

Pomoću alata trudnica može lako pripremiti osobni plan poroda - alat nudi određene mogućnosti koje trudnice mogu ispuniti ili ostaviti prazno, a iz unosa...

Savjeti stručnjaka

Stres je sigurno bio jedan od okidača za nepovoljni ishod trudnoća u pandemiji koronavirusa.

Advertisement

Impressum


Medijski mali servis j.d.o.o. Sva prava pridržana.