Spojite se s nama

Bok, što tražiš?

SheShe

Zanimljivosti

Umorstva u Midsomeru: Iza živopisnih fasada i uređenih vrtova ništa nije onako kako se isprva čini

Dobro poznato lice ove kriminalističke drame, detektiv John Barnaby (Neil Dudgeon), nastavlja s rješavanjem raznih slučajeva ubojstva u pitoresknom engleskom okrugu Midsomer.

Kultna britanska serija „Umorstva u Midsomeru“ uskoro počinje s emitiranjem 19. sezone na FOX Crime kanalu. Dobro poznato lice ove kriminalističke drame, detektiv John Barnaby (Neil Dudgeon), nastavlja s rješavanjem raznih slučajeva ubojstva u pitoresknom engleskom okrugu Midsomer.

Iza živopisnih fasada i uređenih vrtova ništa nije onako kako se isprva čini, a to najbolje zna iskusni inspektor Barnaby koji uvijek bez milosti progoni krivce. Barnabyjev siguran, ali i intuitivan pristup, u potpunoj je suprotnosti onomu njegova njegova nespretnog i pretjerano revnog pomoćnika, narednika Troya. Serija svoju popularnost uvelike zahvaljuje proturječnosti iznenadnog nasilja u slikovitom i spokojnom selu.

Istovremeno gledatelje zabavlja crnim humorom i usputnim dogodovštinama, a u 19. sezoni mu se pridružuje i detektiv Jamie Winter (Nick Hendrix). Ova dugovječna serija puna je zanimljivosti, a pet najzabavnijih  donosimo u nastavku.

  1. Serija je adaptirana po knjigama Caroline Graham, ali originalni naziv serije (eng. Midsomer Murders) s knjigama nema nikakve veze – osmislio ga je scenarist Anthony Horowitz. U nekim dijelovima svijeta ne koristi se ni taj naziv, već serija nosi ime po glavnome liku – „Inspektor Barnaby“.
  2. Samo prvih pet epizoda „Umorstva u Midsomeru“ temelje se na knjigama spomenute autorice, dok je ostatak epizoda djelo produkcije.
  3. S obzirom na to da se serija snima u Engleskoj, za očekivati je promjenjivo vrijeme i moguće pljuskove. Upravo zbog toga koriste se specijalni efekti i posebna osvjetljenja kako bi se dočarao sunčani dan bez ijednog oblačka. No, i od glumaca se traži da pripomognu u toj iluziji. Navodno u ustima drže kockicu leda kako bi spriječili vidljivo hladan zrak koji izdišu.
  4. Jeziva tematska glazba „Umorstva u Midsomeru“ odsvirana je na posebnom instrumentu tereminu. Izumio ga je Rus Leon Teremin 1919. godine, a poseban je jer se smatra kako je to možda i jedini glazbeni instrument koji se svira bez dodirivanja. Umjesto toga, postoje dvije metalne antene koje „osluškuju“ relativnu poziciju ruku osobe koja njime upravlja. Jedna ruka služi za kontrolu frekvencija, a druga za kontrolu volumena. Rezultat su jezivi, izvanzemaljski zvukovi idealni za midsomerski ambijent.
  5. Pilot epizoda „Umorstva u Midsomeru“ bila je najviše ocijenjena drama 1997. godine. Više od 13,5 milijuna ljudi pogledalo je prvu epizodu, čime se pokazala kao nevjerojatan produkcijski uspjeh. Iako se glumačka postava kroz godine mijenjala i mnogi raspravljaju o samoj kvaliteti serije, složni su u jednome – i dalje je odlična i gledat će se u budućnosti.

Više

Duh i tijelo

Dosad navedene informacije sugeriraju da nas true crime priprema na bolju reakciju u izazovnim situacijama i, učenjem na tuđem primjeru, drži u kontroli vlastitog ponašanja te...

Zanimljivosti

Dok snima jezivi kriminalistički triler, Mira se muči dok se razlike između nje i lika koji glumi počinju zamagljivati i pretapati.

Zanimljivosti

Nova HBO-ova dramska serija "Zmajeva kuća" (House of the Dragon), koja je snimana i na lokacijama u Hrvatskoj, imat će premijeru 22. kolovoza na...

Zanimljivosti

Julije Cezar nedvojbeno je jedna od najslavnijih osoba u povijesti – a tome je i sam pridonio, budući da je prvi koji je svoj...

Advertisement

Impressum


Medijski mali servis j.d.o.o. Sva prava pridržana.