Connect with us

Hi, what are you looking for?

She.hrShe.hr

Zanimljivosti

Umorstva u Midsomeru: Iza živopisnih fasada i uređenih vrtova ništa nije onako kako se isprva čini

Dobro poznato lice ove kriminalističke drame, detektiv John Barnaby (Neil Dudgeon), nastavlja s rješavanjem raznih slučajeva ubojstva u pitoresknom engleskom okrugu Midsomer.

Kultna britanska serija „Umorstva u Midsomeru“ uskoro počinje s emitiranjem 19. sezone na FOX Crime kanalu. Dobro poznato lice ove kriminalističke drame, detektiv John Barnaby (Neil Dudgeon), nastavlja s rješavanjem raznih slučajeva ubojstva u pitoresknom engleskom okrugu Midsomer.

Iza živopisnih fasada i uređenih vrtova ništa nije onako kako se isprva čini, a to najbolje zna iskusni inspektor Barnaby koji uvijek bez milosti progoni krivce. Barnabyjev siguran, ali i intuitivan pristup, u potpunoj je suprotnosti onomu njegova njegova nespretnog i pretjerano revnog pomoćnika, narednika Troya. Serija svoju popularnost uvelike zahvaljuje proturječnosti iznenadnog nasilja u slikovitom i spokojnom selu.

Istovremeno gledatelje zabavlja crnim humorom i usputnim dogodovštinama, a u 19. sezoni mu se pridružuje i detektiv Jamie Winter (Nick Hendrix). Ova dugovječna serija puna je zanimljivosti, a pet najzabavnijih  donosimo u nastavku.

  1. Serija je adaptirana po knjigama Caroline Graham, ali originalni naziv serije (eng. Midsomer Murders) s knjigama nema nikakve veze – osmislio ga je scenarist Anthony Horowitz. U nekim dijelovima svijeta ne koristi se ni taj naziv, već serija nosi ime po glavnome liku – „Inspektor Barnaby“.
  2. Samo prvih pet epizoda „Umorstva u Midsomeru“ temelje se na knjigama spomenute autorice, dok je ostatak epizoda djelo produkcije.
  3. S obzirom na to da se serija snima u Engleskoj, za očekivati je promjenjivo vrijeme i moguće pljuskove. Upravo zbog toga koriste se specijalni efekti i posebna osvjetljenja kako bi se dočarao sunčani dan bez ijednog oblačka. No, i od glumaca se traži da pripomognu u toj iluziji. Navodno u ustima drže kockicu leda kako bi spriječili vidljivo hladan zrak koji izdišu.
  4. Jeziva tematska glazba „Umorstva u Midsomeru“ odsvirana je na posebnom instrumentu tereminu. Izumio ga je Rus Leon Teremin 1919. godine, a poseban je jer se smatra kako je to možda i jedini glazbeni instrument koji se svira bez dodirivanja. Umjesto toga, postoje dvije metalne antene koje „osluškuju“ relativnu poziciju ruku osobe koja njime upravlja. Jedna ruka služi za kontrolu frekvencija, a druga za kontrolu volumena. Rezultat su jezivi, izvanzemaljski zvukovi idealni za midsomerski ambijent.
  5. Pilot epizoda „Umorstva u Midsomeru“ bila je najviše ocijenjena drama 1997. godine. Više od 13,5 milijuna ljudi pogledalo je prvu epizodu, čime se pokazala kao nevjerojatan produkcijski uspjeh. Iako se glumačka postava kroz godine mijenjala i mnogi raspravljaju o samoj kvaliteti serije, složni su u jednome – i dalje je odlična i gledat će se u budućnosti.

Više

Zanimljivosti

Druga sezona “Duluma zemlje“ započinje pričom o uzgoju crne svinje na farmi hrvatskog nogometnog reprezentativca, brončanog “Vatrenog“, Domagoja Vide i njegovih trojice prijatelja.

Zanimljivosti

Sva stvorenja velika i mala vraćaju se ovog studenog s novom sezonom na program Epic Drama.

She Book Club

Jedna od serija o kojoj će se zasigurno puno govoriti sljedećih mjeseci je Zmajeva kuća, snimljena prema dijelu posljednjeg romana slavnoga Georgea R. R....

Zanimljivosti

U kolovozu na HBO-u počinje prikazivanje ‘Zmajeve kuće‘, ishodišta ‘Igre prijestolja‘, jednog od najpopularnijih i najnagrađivanijih serijala u povijesti televizije.

Advertisement

Impressum


Medijski mali servis j.d.o.o. Sva prava pridržana.