Zanimljivosti

UNICEF predstavio rezultate Studije o participaciji djece iz ranjivih skupina u Hrvatskoj

Ured UNICEF-a za Hrvatsku predstavio je rezultate opsežne studije o tome koliko su djeca iz ranjivih skupina uključena u donošenje odluka koje utječu na njihov život.

Ured UNICEF-a za Hrvatsku predstavio je rezultate opsežne studije o tome koliko su djeca iz ranjivih skupina uključena u donošenje odluka koje utječu na njihov život. Važan cilj ovog projekta je promicanje ideje da je glas i mišljenje sve djece jednako važno i da je participacija pravo sve djece, a istovremeno i put prema ostvarivanju svih drugih prava.

U pripremu studije koja se sastojala od kvantitativnog i dubinskog istraživanja uključeno je ukupno 1.774 sudionika, od čega 232 djece i 1.542 odraslih. U studiju su uključena djeca romske nacionalne manjine, djeca bez odgovarajuće roditeljske skrbi, djeca s teškoćama u razvoju, djeca u zdravstvenom sustavu, djeca u sustavu pravosuđa, djeca izbjeglice i tražitelji azila, djeca koja žive u siromaštvu i djeca iz izoliranih područja. Evo nekih od dobivenih uvida:

  • Djeca imaju dojam da ih odrasli ne shvaćaju ozbiljno i ne doživljavaju kao važnu društvenu skupinu.
  • Djeca upozoravaju da odrasli imaju predrasude prema njima i njihovim sposobnostima (osobito prema djeci iz ranjivih skupina) te da su prema njima nepovjerljivi.
  • Djeca svoj utjecaj na donošenje odluka vide kao malen ili nikakav. Odrasli ih pitaju za mišljenje, ali to nema utjecaja na donošenje odluka.

Ocjenom 3,4 od 5 građani ocjenjuju zadovoljenost prava djece i opći položaj djece u Hrvatskoj.

  • Građani smatraju da su prava djece iz ranjivih skupina zadovoljena u znatno manjoj mjeri nego prava djece općenito.
  • Građani značajno više podržavaju prava na zaštitu i optimalan razvoj djece nego prava na samoodređenje kao što su slobodno izražavanje stavova, sudjelovanje u odlučivanju o pitanjima koja se tiču djece, odabir škole koju će pohađati, odabir aktivnosti kojima se bave u slobodno vrijeme, odabir vjeroispovijesti i sl.

Građani se tek djelomično slažu da su djeca općenito sposobna izražavati svoja mišljenja i donositi odluke o sebi.

  • 3 od 4 građana smatra da bi odrasli trebali uvažavati mišljenja djece i mladih u pitanjima koja ih se tiču, a četvrtina građana nije sigurna ili se ne slaže da bi se mišljenje djece trebalo uvažavati.
  • Polovina ispitanika slaže se da je većina djece sposobna izraziti svoje mišljenje o pitanjima koja ih se tiču, kada su im prezentirane adekvatne informacije.
  • 1 od 3 građana se slaže da većina djece može razumjeti pitanja koja će na njih utjecati u budućnosti i formirati vlastito mišljenje o temama od društvenog značaja.

Građani smatraju da su djeca iz ranjivih skupina manje sposobna za participaciju od ostale djece

  • Nekim skupinama djece bi građani bili spremni i ograničiti prava na participaciju (npr. djeci s teškoćama u razvoju, djeci počiniteljima kaznenih djela, djeci migrantima, djeci romske nacionalne manjine).
  • Građani misle da djeca niti iz jedne ranjive skupine ne bi trebala samostalno odlučivati o stvarima koje ih se tiču.
  • Nisu sve ranjive skupine djece u jednakom položaju – društvena solidarnost i empatija snažnije su prema djeci s teškoćama u razvoju nego prema djeci tražitelja azila ili migranata, djeci romske nacionalne manjine ili djeci s problemima u ponašanju.
  • Građani smatraju da djeca počinitelji kaznenih djela, djeca migranti, djeca Romi i djeca s teškoćama u razvoju trebaju imati manje participativnih prava. tj. djeca iz tih skupina bi trebala imati mogućnost izraziti svoje mišljenje, ali ne i aktivno sudjelovati u odlučivanju.

Uključite nas u odluke koje se tiču života djece jer želite da se razvijemo u odgovorne članove društva i sudjelujemo u rastu i razvoju prava djece, pogotovo djece s invaliditetom. Mi smo oni koji najbolje osjećaju kako je živjeti kao djete u Hrvatskoj i naš se glas treba čuti“, poručili su braća Leone i Renato Brašnić koji su na predstavljanju rezultata govorili o vlastitim iskustvima participacije kako u obitelji tako u obrazovnom sustavu iz ugla mladih s invaliditetom.

Sva djeca imaju pravo izraziti svoje mišljenje i utjecati na odluke koje ih se tiču. Ipak, kako nam govori Studija i djeca koja su u njoj sudjelovala, to nije uvijek tako. UNICEF dosljedno potiče i podržava institucije i pružatelje usluga da uključe smisleno sudjelovanje djece u procesima donošenja odluka ne samo kako bi osnažili djecu i doprinijeli njihovoj dobrobiti, već i osigurali da politike, programi i usluge stvarno koriste djeci, posebno najranjivijoj djeci”, kazala je Regina M. Castillo, predstojnica Ureda UNICEF-a za Hrvatsku.

Sva djeca, a posebno ona koja su dio ranjivih skupina zaslužuju svaku priliku i poticaj u životu. Jednako tako, zaslužuju da se njihovo mišljenje shvati ozbiljno. U Republici Hrvatskoj napravljeni su dobri pomaci u sferi dječje participacije pa je tako u niz hrvatskih zakona uvršteno pravo djeteta da bude saslušano te su uspostavljena dječja gradska i općinska vijeća kao primjeri dobrih praksi. Vlada Republike Hrvatske nastavlja s radom na području unaprjeđenja prava djece u Republici Hrvatskoj što pokazuje i donošenje Nacionalnog plana za prava djece u RH 2022. – 2026. koji će uz već postavljeni zakonodavni okvir omogućiti dobru regulaciju i zaštitu dječjih prava“, istaknula je državna tajnica u Ministartsvu rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike, Marija Pletikosa.

Ne propustite

Darivanje

Ususret Majčinu danu na naše tržište stiže nova domaća slikovnica posvećena upravo – majčinoj ljubavi.

Zanimljivosti

Hrabra majka hrvatskoj javnosti poznate djevojčice Lave i sina Ozrena, NLP trenerica i supruga, Petra Petrušić gošća je ovotjedne epizode podcasta „Mame kod Lane“...

Zanimljivosti

Istakni svoj jedinstveni stil uz orginalne TOCO tenisice

Dobar posao

Donosimo vam još nekoliko savjeta kako se lakše vratiti na posao.

Impressum


Medijski mali servis j.d.o.o. Sva prava pridržana.

Exit mobile version