Connect with us

Hi, what are you looking for?

She.hrShe.hr

Moj dom

UP Candle Design: Jedinstven autorski dizajn i majstorska završna obrada

UP Candle Design spaja modernu tehnologiju poput 3D printera u proizvodnji svijeća s tradicionalnim tehnikama.

Margarita i Juriša Puratić, bračni je par iz Kastva u okolici Rijeke koji se bavi vrlo neobičnim dizajnom i još neobičnijom proizvodnjom ekoloških skulpturalnih svijeća. Njihov brend UP Candle Design spaja modernu tehnologiju poput 3D printera u proizvodnji svijeća s tradicionalnim tehnikama. Među mnogobrojnim brendovima svijeća, odlučili su se upravo za ovakav pristup kako bi napravili nešto potpuno drugačije, ekološki, osvježavajuće, a istovremeno daje estetiku i meditativnu dimenziju. Stvaranje ovakvih svijeća dugotrajan je i specifičan proces, a kako je došlo do same ideje i kako teče izrada jedne svijeće pročitajte u intervjuu.

Za početak, možete li predstaviti vaš brend? Što je točno UP candle design? Koja se priča kreće iza vašeg brenda?

UP CANDLE DESIGN je brend dizajnerskih ekoloških skulpturalnih svijeća od prirodnog sojinog i repičinog voska proizvedenih specifičnom kombinacijom modernih tehnologija i tradicionalnih tehnika.

Ideja iza brenda je bila stvoriti ekološki proizvod koji osim funkcionalne posjeduje estetsku i meditativnu dimenziju. Proizvod koji pruža korisniku/kupcu mogućnost refleksije i sudjelovanja u pozitivnoj promjeni kroz kupovinu lokalnih, ručno proizvedenih prirodnih proizvoda. Prirodni vosak koji koristimo u proizvodnji sporije gori i zdraviji je u odnosu na parafinski dok uporabom prirodnih, pamučnih fitilja se smanjuje crni dim pri gorenju, a time i potencijalno negativan utjecaj na okoliš.

Organske i matematičke forme modela inspirirane su motivima iz prirode, ali i iz filozofije, znanosti i arhitekture-disciplinama kroz koje čovječanstvo spoznaje sebe. Iako smo svakoj svijeći dodijelili narativ, apstraktni oblici otvoreni su interpretaciji tako da promatrač u njima nalazi nešto sebi svojstveno i drugačije. Kroz simboliku forme, proizvodne materijale i način proizvodnje nadamo se promicati održivost, ekologiju, svjesnost i uključivost.

Pandemija je najbolje vrijeme za poduzeti nešto

Posao ste pokrenuli početkom 2021. godine. Kako ste se odlučili za taj korak usred pandemije? Koliko ste riskirali?

Ideja se konkretizirala početkom 2021. godine, ali je obrt osnovan na ljeto.
Pandemija, neka druga vrsta ekonomske svjetske ili domaće krize kao i rizici koje nose uvijek će biti prisutni. Shvatili smo da je najbolje vrijeme da se nešto poduzme u željenom smjeru upravo sadašnjost. Osmislili smo poslovni plan, napravili dobru SWOT analizu, stisnuli zube i krenuli.

Najveća nagrada je što radimo nešto što volimo i u što vjerujemo. Dizajn i umjetnost su jedinstveno ljudski pokušaji izričaja, dodjeljivanja smisla i pružanja forme ljepoti kaosa koji nas okružuje. Stvaranje nečeg opipljivog kroz istovremeno “poliranje” vještina potrebnih da bi se finalni proizvod utjelovio, poznavanje prirode i suptilnosti materijala koji obrađujemo za nas predstavlja meditativni proces u kojem nalazimo vlastiti centar, smisao i bolju verziju sebe.

Tržište cijeni autentičnost

Dizajn vaših svijeća uključuje kompjuterski dizajn te korištenje 3D tehnologije za izradu istih. Odakle vam ta ideja? Jesu li u svijetu ovakve svijeće popularne?

3D tehnologija je odavno komercijalizirana i dostupna. Nešto što je prije bilo moguće samo velikim proizvođačima sad je dostupno hobistima i entuzijastima u koje i sami spadamo. Kroz ovako specifičan i sveobuhvatan proizvodni proces uspjeli smo objediniti vlastite afinitete prema dizajnu, umjetnosti i rukotvorinama. Popularnost svijeća je narasla posebice za vrijeme pandemije no veliki dio tržišta su zauzimale (i zauzimaju) svijeće u čaši i mirisne svijeće. Tek nekolicina proizvođača je proizvodila svijeće na ovaj način upravo zbog kompleksnosti proizvodnog procesa, završne obrade i samim time otežanom automatizacijom.

Iako odnedavno popularizirano i tržište skulpturalnih svijeća su opet preplavili isti modeli. Ono što mi nudimo je jedinstven autorski dizajn i majstorsku završnu obradu. Unatoč moru povoljnih proizvoda masovne proizvodnje postoji tržište koje cijeni autentičnost dizajna i rukotvorina te su takvi proizvodi smješteni u umjetničkoj i luksuznoj kategoriji.

Kako uopće izgleda proces izrade jedne svijeće ovom tehnologijom?

Proces izrade se odvija u nekoliko faza: dizajniranje, prototipiranje, izrada kalupa, lijevanje svijeća/voska i završna obrada. Modele dizajniramo u software-u za 3D modeliranje koje je potrebno optimizirati za 3D printanje tj. prototipiranje. Nakon što je 3D printer isprintao model, isti je potrebno obraditi kao i dizajnirati kućišta za lijevanje silikonskih kalupa po pripremljenom prototipu. Dobiveni silikonski kalup se čisti i priprema za lijevanje voska na točno određenoj temperaturi. Uporaba prirodnog voska implicira dobro poznavanje i specifični “know-how” proizvodnog materijala koji je nestabilniji od sintetičkih vrsta.

Kalupi se zatim stavljaju u dekompresijsku komoru kako bi se izbjeglo stvaranje raznih nepravilnosti na svijeći uzrokovanih fizikom lijevanja. Nakon cca 6 sati svijeća se oprezno vadi iz kalupa te završno obrađuje modelarskim i drugim specijaliziranim tradicionalnim alatima.

Kako je publika prihvatila vaš brend?

Tek smo nedavno počeli s promocijom i prodajom no za sada smo i više no zadovoljni s reakcijama “publike”. Podršku smo imali od članova obitelji i poznanika sa kojima smo u startu podijelili ideju i koji su svojim savjetima pomogli da previše ne zapinjemo. Naravno, veliki vjetar u leđa su bili i nadasve pozitivni komentari domaće, ali i strane online zajednice gdje smo nepristrano “testirali” naše svijeće.

Borba s vjetrenjačama

S obzirom da stvarate ekološki brend koji se temelji na načelima održivost i osviještenosti te koristite prirodne materijale, živite li i vi taj život?

Trudimo se živjeti što više u skladu s vrijednostima u koje vjerujemo. Naša prekretnica je bilo roditeljstvo koje nas je suočilo s vlastitim “nedostacima” i nesrazmjerom između uvjerenja i načina života. Shvatili smo da je “učenje iz primjera” najučinkovitiji način odgoja.

Bili bi licemjeri kada bi tvrdili da su naši životi apsolutno podređeni ekološkim i održivim vrijednostima – život je neuredan, nepredvidiv i kaotičan. Jedini utjecaj koji imamo je onaj na našu neposrednu okolinu tj. na naš mikrokozmos. Smatramo kako je naša zadaća truditi se biti bolji nego što smo bili jučer, učiti te brinuti se jedni o drugima i o našoj planeti.

Mislite li da ekološki brendovi trenutno imaju veće prednosti i popularnosti među publikom?

Konzumeristička kultura je sveprisutna i ponekad se čini da su pokušaji promjene borba s vjetrenjačama. Masovna proizvodnja usprkos nekim benefitima (niže cijene i dostupnost robe/proizvoda) dugoročno nije održiva ponajviše zbog svog direktnog devastirajućeg utjecaja na okoliš i posredno na nas.

Nekontrolirani kapitalizam ima za posljedicu opću devalvaciju pa smo tako i mi, potrošači koji integriramo tu robu masovne proizvodnje u svoj život, ostali prazni sudjelujući u destruktivnoj konzumerističkoj petlji. Za izlazak iz začaranog kruga potrebna je promjena paradigme. Mislimo kako se u svijesti suvremenog potrošača dogodio pomak – educiran je, osviješten i želi sudjelovati u pozitivnoj promjeni. Znanstveni i tehnološki napredak omogućio je malim proizvođačima da se probiju na tržište zajedno s “velikim” igračima, te danas više nego ikada potrošač ima izbor i mogućnost svojim odlukama utjecati na strukturu industrije i tržišta.

Pronađite ih na:

Web:https://upcandledesign.com/ IG:https://www.instagram.com/upcandledesign/

Ne propustite

Moj dom

Vrijeme je za novu IKEA kuhinju ili tek useljavate u stan pa trebate osmisliti i izabrati svoju prvu kuhinju?

Moj dom

Svakodnevna rutina čišćenja može biti jednostavna, učinkovita i sigurna

Moj dom

U ovom ćemo članku istražiti različite strategije i tehnike koje možete primijeniti kako biste svoj dom učinili modernijim.

Moj dom

Kuhinjski moljci su kućne štetočine koje liježu jaja u suhim prehrambenim proizvodima. Oni uglavnom dolaze u vaš dom iz zaraženih skladišta sa žitaricama.

Advertisement

Impressum


Medijski mali servis j.d.o.o. Sva prava pridržana.