Connect with us

Hi, what are you looking for?

She.hrShe.hr

Zdravstveni karton

Upala mjehura ili cistitis – zašto nastaje i kako ju spriječiti?

Cistitis ili upala mokraćnog mjehura predstavlja upalni odgovor na prijanjanje bakterija na površinu mjehura i sluznicu uretre

Cistitis ili upala mokraćnog mjehura predstavlja upalni odgovor na prijanjanje bakterija na površinu mjehura i sluznicu uretre. Urin je inače fiziološki sterilan zahvaljujući obrambenim mehanizmima protiv infekcija: ph razini, koncentraciji uree i amonijaka, a i samo mokrenje (približno 1.5 litre urina dnevno) je također obrambeni mehanizam. No, to se mijenja kad dođe do upale mjehura.

Tko je najviše pogođen upalom mjehura?

Cistitis zahvaća žene čak 50 puta češće nego muškarce. Glavni razlog leži u ženskoj fiziologiji – kraćoj uretri koja je smještena u blizini područja u kojima su prisutne bakterije (anus, vagina). Također, ženski urin ima ima viši pH nego muški (kiselost urina smanjuje rast bakterija), pogotovo tijekom trudnoće.

Urinarna infekcija je prilično česta tijekom trudnoće (fiziološko širenje urinarnog trakta, hormoni, alkalizacija urina itd.) te zahvaća oko 4-10% trudnica. Ukoliko se ne liječi, može imati ozbiljne posljedice za majku i fetus – može se razviti u upalu bubrega koja može uzrokovati spontani pobačaj, sporiji razvoj fetusa ili prijevremeni porod.

Siguran tretman infekcije tijekom trudnoće je obavezan i u tom se kontekstu prirodna rješenja smatraju izvrsnim za prevenciju i tretiranje upale mjehura kod trudnica.

JESTE LI ZNALI?

 • 40-50% odraslih žena dobije upalu mjehura barem jednom u životu.
 • 20-30% koje su jednom imale upalu mjehura, imat će ju ponovno.
 • 2 vrhunca rizika: početak spolnih odnosa i postmenopauza.

Urinarne infekcije su rijetke među muškarcima zbog duže uretre. No, nakon 50. godine života, znatno se povećava pojavnost bolesti prostate, a samim time i slabije pražnjenje mjehura, što dovodi do urinarnih infekcija.

Kod djece su upale mjehura često su povezane uz određenu funkcionalnu ili anatomsku anomaliju, ili pak slabiju pelensku higijenu (čest uzrok infekcija kod beba-djevojčica). Bilo kakva neobjašnjiva vrućica kod djeteta ili novorođenčeta može biti znak urinarne infekcije, stoga je nužna hitna reakcija.

Kako prepoznati cistitis ili upalu mjehura?

Najčešći znakovi infekcije mokraćnog sustava su:

 • bol ili pečenje kod mokrenja,
 • pritisak i stalna potreba za mokrenjem,
 • česta potreba za mokrenjem, ali bez puno mokraće,
 • pritisak u donjem dijelu trbuha,
 • zamagljen urin neugodnog mirisa,
 • potencijalna prisutnost krvi u urinu koja nije nužno ozbiljna,
 • bez povišene tjelesne temperature.

Što je uzrok cistitisa?

Escherichia coli (E. coli) je najčešći uzročnik upale mjehura, u čak 80% svih slučajeva. Ona prirodno kolonizira debelo crijevo, no zbog blizine urinarnog trakta, lako penetrira i prilijepi se za stjenke mjehura te se tamo razmnožava.

Od ostalih bakterija koje uzrokuju urinarne infekcije, najčešće su Staphylococcus saprophyticus te rijeđe Proteus mirabilis, Klebsiellosis i Enterococcus.

Jedinstveno rješenje protiv urinarnih infekcija – Broj 1 u Francuskoj

ARKOPHARMA Cys‐Control® Fort

Dodatak prehrani s D-manozom, brusnicom i vrijeskom

Snažno i 100% prirodno rješenje protiv urinarnih infekcija s poznatim učinkom D-manoze, američke brusnice s 36 mg proantocijanidina te vrijeska, prirodnog diuretika s dokazanim antibakterijskim učinkom na 30 vrsta uropatogenih bakterija*.

Brusnica u Cys-Control® je strogo je probrana od strane stručnjaka Arkopharme kako bi se osigurala optimalna količina proantocijanidina A-tipa (PAC-A), čija konzumacija od 36 mg dnevno,dokazano smanjuje prijanjanje bakterije E. coli na stijenke mjehura i mokraćnog trakta.

Cijena, 14 vrećica: 179,80 kn

100% PRIRODA KOJA DJELUJE

Brusnica (lat. Vaccinium macrocarpon Ait) je grm porijeklom iz Sjeverne Amerike koja je stoljećima korištena od strane domorodaca za liječenje urinarnih infekcija.

Vrijesak (lat. Calluna vulgaris (L.) Hull) je vrlo rasprostranjena biljka na području Europe, čiji se cvjetovi u fitoterapiji koriste za pomoć u eliminaciji vode te doprinose zdravlju urinarnog trakta.

D-manoza je vrsta prirodnog šećera kojeg nalazimo u mnogobrojnim voćkama, uključujući brusnicu. Ima višestruko dokazano djelovanje na bakteriju E. coli.

[box style=”0″]

Darujemo jednu čitateljicu.

Pravila su jednostavna:

 • U komentare ispod objavljenoga članka, na našem webu, napišite #cistitis
 • Pratite naše društvene mreže, podijelite objavu, tagirajte frendice
 • Podijelite s nama svoja iskustva, komentirajte, preporučite… Vaše nam je mišljenje važno!

Prijave primamo do 14. lipnja, točno u podne.

Možete se prijaviti samo jednom.

Darove šaljemo samo na adrese u Hrvatskoj u roku 30 dana.

Random.org bira, a dobitnici nakon objave svoje podatke s brojem telefona dostavljaju u inbox na našem Facebooku. Podatke koje ostavite koristimo isključivo u svrhu dostave paketa i neće biti dijeljeni trećim osobama.

Dobitnici će biti objavljeni u sklopu ovoga članka te dodani kao komentar na Facebook objavi.

Dobitnica Luca Jazvec

[/box]

Više

Savjeti stručnjaka

Upala mokraćnog mjehura je svima poznata, no koliko zapravo znamo o njoj? Svaka žena je imala upalu mokraćnog mjehura barem jednom u svom životu...

Savjeti stručnjaka

Donosimo vam par stvarčica koje sigurno imate u svojoj kuhinji! Iskušajte ih, jer definitivno ne odmažu.

Budi fit

Brusnice, đumbir i limun za čišćenje organizma.

Duh i tijelo

Predstavljamo vam neke od najpoznatijih čajeva koji svojim djelovanjem mogu pomoći kod velikog broja zdravstvenih problema.

Advertisement

Impressum


Medijski mali servis j.d.o.o. Sva prava pridržana.