Upišite školu za uređenje i stiliziranje interijera

Za Mirjanu Mikulec početak jeseni bit će obogaćen još jednim novim izazovom, usmjerenim prema obrazovanju. U listopadu kreće s radom škola za uređenje i stiliziranje interijera koju dizajnerica pokreće s timom vrhunskih predavača.

Nakon otvaranja studija interijera, koji iza sebe ima 12 godina postojanja i preko tisuću projekata u Hrvatskoj i inozemstvu, pokretanja emisije InDizajn s Mirjanom Mikulec, koja ulazi u 16. sezonu, objavljenih 12 knjiga o interijerima, linije proizvoda za dom i pokretanja sajma koji je već postao tradicija, red je došao i na otvaranje škole u prostoru u središtu Zagreba, u Žerjavićevoj 19.

Draga Mirjana, čini nam se da je ideja škole dizajna interijera logičan slijed u vašoj karijeri?

Pa je, ovo mi je već jako dugo bila želja, no kako sam tijekom cijele godine rastrgana s drugim projektima poput sajma, portala, vođenja firme ili emisije, nikako nije stizalo na red, ali srećom, kako uvijek volim istaknuti, imam veliku podršku i uvijek se mogu osloniti na svoje suradnike, pa smo i ovu priču uspjeli sretno privesti kraju. Radili smo na tome više od godinu dana i stvarno mogu reći da smo osmislili odličan program i sigurna sam da će polaznici biti zadovoljni.

Kakva su vam očekivanja? Tko su polaznici Vaše škole?

Nekako sam kretala od sebe – kada sam se tek upoznavala s dizajnom interijera, nije bilo puno opcija za obrazovanje, barem ne kod nas. Danas je situacija ipak bitno drugačija, postoje i druge obrazovne institucije koje nude smjer dizajn interijera, ali ono što sigurno mogu reći da razlikuje ovu školu od ostalih je činjenica da će polaznici učiti i raditi sa stručnjacima koji iza sebe imaju godine i godine praktičnog iskustva u oblikovanju životnih i javnih prostora. To su sve redom ovlašteni arhitekti i vrlo iskusni stručnjaci u svom području uz koje će svi definitivno izbrusiti svoje oko za detalje, za prostor i smisao za estetiku.

Sama škola namijenjena je svima koji se žele okušati u ovom poslu i doista se time baviti pa smo velik naglasak stavili na praktični dio programa. Jedna od najvećih mana niza obrazovnih institucija je upravo neadekvatan omjer teorije i praktičnih znanja pa smo ovim programom tome htjeli doskočiti i ponuditi svoj doprinos i višegodišnje iskustvo.

Prepoznaje li hrvatsko tržište važnost edukacija na ovome području? Znajte da znam često prolistati Vašu knjigu Privremeni dom i čuditi se iznajmljivačima…

Mislim da sve više raste svijest i interes za ovim područjem, dnevno mi stigne barem jedan upit entuzijasta koji jednostavno ne znaju što i gdje upisati. Otvaranjem škole smo tu dilemu, nadam se riješili.
Drago mi je da ste bacili oko na knjigu, mislim da dosta dobro sabire sve što bi svaki iznajmljivač trebao poduzeti da bi profitirao od svoje nekretnine, a čini se da, oni koji nisu do sad, naučit će ove sezone ako se loša predviđanja oko sezone obistine. Danas više nitko ne može prodavati sunce i more.

S obzirom na cijene kvadrata stana, što biste savjetovali kupcima garsonijera ili jednosobnih stanova? Koje su najčešće greške prilikom uređenja? Koliko je važno poslušati savjet stručnjak i jesu li ljudi svjesni kako se prostor može dobro iskoristiti?

Njima bih prvenstveno preporučila da angažiraju stručnjaka za dizajn interijera i štednja na ovoj stavci je često presudna greška. Zamislite da dižete kredit za stan od tridesetak kvadrata koji ćete isto toliko godina – tridesetak – i otplaćivati. Kad već idete u tako veliku i važnu investiciju, nije li apsurdno ne investirati neznatno više novca u to da taj prostor zaista i bude skladan, udoban i – napokon – trajan? Cijena raznih popravaka, mijenjanja i neplaniranih troškova u takvim slučajevima nerijetko debelo premašuje cijenu angažmana dizajnera interijera.