Connect with us

Hi, what are you looking for?

She.hrShe.hr

Zdravstveni karton

Upoznajte Gavez – prirodan lijek za 100 tegoba

Zbog neupitne djelotvornosti gavez je u narodu uvijek bio veoma omiljena biljka, a kasnije je djelovanje i znanstveno dokazano.

Ljekovita svojstva ove biljke poznata su još od srednjega vijeka. Zbog neupitne djelotvornosti gavez je u narodu uvijek bio veoma omiljena biljka, a kasnije je djelovanje i znanstveno dokazano.

Najčešće ga možete naći uz obale potoka, rijeka, uz rubove šuma ili na vlažnim livadama. Može se pronaći i u vrtu ili uz ograde. Karakterističnog izgleda, sa sočnom i dlakavom stabljikom te ljubičastim i ružičastim cvjetovima obješenima prema dolje, raste doista posvuda.

Ljekoviti gavez cvate tijekom cijelog ljeta, a svježu biljku najbolje je brati tijekom cvjetanja. Korijen i listovi se sakupljaju u proljeće ili jesen, a koriste se svježi ili osušeni.

Dokazana ljekovitost

Ljekovitost korijena gaveza dolazi iz dviju važnih kemijskih tvari: alantoina i ružmarinske kiseline. Alantoin važan je jer potiče rast novih, zdravih stanica kože, dok ružmarinska kiselina ublažuje upalu i bol na ozlijeđenom mjestu.

Mast od gaveza se može koristiti za zacjeljivanje rane (jednostavno se namaže na ogrebotinu i ima umirujući učinak). Ako uganete gležanj preporučuje se mazanje masti na područje jer gavez odlično djeluje protiv bolova u zglobovima. Neka istraživanja čak upućuju na to da može pomoći osobama s osteoartritisom.

Kreme s korijenom gaveza također se koriste za smanjivanje bolova u gornjem i donjem djelu leđa. Očito je da postoji povezanost između ljekovitosti ove biljke i zdravlja skeletalnog sustava. Neki ljudi preferiraju napraviti oblog od gaveza tako da naprave pastu od samljevenog, osušenog korijena i vode te namažu pastu na platno i omotaju ga oko rane. Nerijetko se radi i čaj od gaveza, iako se topikalno mogu osjetiti veće blagodati, piše MZSS.hr.

Kako sam pripremiti mast?

4 do 6 svježih, opranih korjenova, ovisno o veličini, sitno narežete i u oko 250 g domaće čiste svinjske masti kratko prepržite, ostavite stajati preko noći, sljedeći dan zagrijete, procijedite kroz krpu i istisnete. Odmah napunite čiste male posude i pohranite u hladnjak.

Više

Savjeti stručnjaka

Umjesto uzimanja antibiotika, pojava virusa i prehlada može se smanjiti na prirodan način, svakodnevnim uzimanjem dodataka prehrani.

Darivanje

Atopijski dermatitis je kronična upalna bolest sa simptomima crvenila, osipa i vrlo neugodnog svrbeža kože

Zanimljivosti

Voditeljica i spisateljica Marijana Perinić će u prvoj emisiji nove, jedanaeste sezone popularnog talk-showa Ženska priča, i to na temu ŽENSKA MUDROST, ugostiti poznate...

Darivanje

Knjiga Petre Heisinger „Ja sam Petra nećete me slomiti“ u kratkom je periodu doživjela drugo izdanje, što je povod za dvije nove promocije u...

Advertisement

Impressum


Medijski mali servis j.d.o.o. Sva prava pridržana.