Connect with us

Hi, what are you looking for?

She.hrShe.hr

She Book Club

Upoznajte gospodare zmajeva ‒ najintrigantniju obitelj fascinantnog svijeta Georgea R. R. Martina

Jedna od serija o kojoj će se zasigurno puno govoriti sljedećih mjeseci je Zmajeva kuća, snimljena prema dijelu posljednjeg romana slavnoga Georgea R. R. Martina Vatra i krv u izdanju Lumena te u prijevodu Vladimira Cvetkovića Severa i Marka Kovačića.

Kad se pojave ekranizacije nekoga književnog djela, vrlo brzo razviju se rasprave o tome što je bolje – knjiga ili film. Ukusi su različiti i teško je postići dogovor, ali za sudjelovanje u raspravi nužno je pročitati romane prema kojima su snimljeni filmovi i serije. Jedna od serija o kojoj će se zasigurno puno govoriti sljedećih mjeseci je Zmajeva kuća, snimljena prema dijelu posljednjeg romana slavnoga Georgea R. R. Martina Vatra i krv u izdanju Lumena te u prijevodu Vladimira Cvetkovića Severa i Marka Kovačića.

Evo što trebate znati o tome povijesnom fantasy romanu u kojem, 300 godina prije Igre prijestolja, Zapadnim Zemljama vladaju zmajevi, a vatra i krv caruju na svakom koraku. Prije mnogo stoljeća, kuća Targaryen  ––  jedina loza gospodara zmajeva koja je preživjela Propast Valyrije, nastanila se na Zmajkamenu. Roman Vatra i krv dočarava nam njihov uspon, od legendarnog Aegona Osvajača, tvorca Željeznoga prijestolja, sve do građanskog rata koji je zamalo zauvijek razorio dinastiju Targaryen.

Što se zaista dogodilo u vrijeme Plesa Zmajeva? Zašto Valyrija nakon Propasti donosi smrt svakome tko zakorači na njezino tlo? Koja su bila najteža zlodjela Maegora Okrutnog? Što se događalo u Zapadnim Zemljama dok su zmajevi vladali nebesima? To su samo neka pitanja na koja odgovor daje spomenuta kronika koju prenosi učeni meštar iz Citadele, opremljena s osamdeset privlačnih crno-bijelih ilustracija poznatoga crtača stripa i dizajnera Douga Wheatleya.

Čitatelji su imali prigodu upoznati se s kratkim ulomcima toga teksta u serijalu Pjesma Leda i Vatre, ali u romanu Vatra i krv prvi put se otkriva bogato tkanje povijesti Targaryena, najintrigantnije obitelji Martinova fascinantnog svijeta, objašnjava urednica knjige Miroslava Vučić.

„Vatra i krv prvi je svezak konačne dvodijelne povijesti kuće Targaryen koji čitateljima daje posve novo razumijevanje dinamične, često krvave, ali uvijek fascinantne povijesti Zapadnih Zemalja. Radnja počinje 300 godina prije Igre prijestolja te se proteže tijekom 150 godina dugog razdoblja otkako su Zapadne Zemlje osvojili Targaryeni – koji su željeli novi teritorij nakon što se njihova rodna zemlja Valyria pretvorila u pepeo – sve do regenata Aegona III. Za razliku od ostale svoje rodbine, on nije baš bio naklonjen zmajevima nakon što je gledao kako mu jedan proždire majku”, izjavila je hrvatska urednica Georgea R. R. Martina.

Roman Vatra i krv namijenjen je svim obožavateljima djela Georgea R. R. Martina, a pogotovo će u njemu uživati ozbiljni obožavatelji fantazije, koji su posebno skloni razrađivanju svijeta do te mjere da se mogu izgubiti u njemu. Obožavatelji Igre prijestolja uživat će u pronalaženju sočnih informacija, poput one o podrijetlu triju zmajskih jaja koje izleže Daenerys Targaryen.

Obožavatelji Igre prijestolja i gledatelji novoga serijala Zmajeva kuća, koji se premijerno počinje prikazivati 22. kolovoza na HBO Maxu, ne moraju pročitati Martinove knjige da bi uživali u serijalu, ali prava je šteta propustiti njegovo privlačno pripovijedanje i diskvalificirati se iz rasprava o tome što je bolje – roman ili film. Urednica knjige Vatra i krv objašnjava zašto su književni predlošci uvijek njezin prvi izbor.

U televizijskom serijalu gledatelji pasivno promatraju sliku Martinova svijeta i dive joj se. U procesu čitanja događa se nešto posve drugo. Vi niste samo pasivni primatelj tih slika, vi ste istodobno i autor, kreator koji u svojoj glavi stvara te slike, profilira likove, zamišlja Daenerisine haljine, Cerseine odaje, i potpuno ste ondje, u tome svojem svijetu u kojem vam se još jednom potvrđuje da je pravda jaaaaako relativan pojam – možda će jednom i doći, no ja baš nisam posve sigurna u to. Primjerice, više volim lik Jona Snowa u romanu nego u serijalu. Zašto? Pa zato što u romanu vidim to njegovo čisto srce kopileta, dušu anđela, pogled gospodina Darcyja i snagu Titana. I tako mi je divno šarmantan i seksi. U televizijskom je serijalu njegov lik kreiran mnogo površnije. I nije mi tako privlačan”, kaže Miroslava Vučić koja na brak iz koristoljublja, sklopljen između književnosti te filmske i televizijske umjetnosti, gleda s najviše simpatija.

Nije važno tko ili što promiče nekoga pisca i njegovo djelo, važno je kako to čini i je li posao odrađen onako kako treba. Dakako da filmska industrija brže dolazi do šireg kruga gledatelja i da dobre filmove i televizijske serijale snimljene prema književnom predlošku gledaju i oni koji se nikada ne primaju knjige i čitanja u osami, no to je jedna od zakonitosti vremena u kojem živimo.

Ipak, ja sam nepopravljiva romantičarka i još mislim da će se zasigurno neki od gledatelja takvih filmova i serijala primiti i knjige i čitanja, zaljubiti se i postati strastveni čitatelj. To bi bilo pravedno i predivno i onda bi se onaj brak sklopljen iz koristoljublja pretvorio u brak sklopljen iz čiste ljubavi. Molim vas, nemojte mi reći da je to nemoguće”, poručuje urednica knjige Vatra i krv.


Darujemo jednu čitateljicu!

Pravila su jednostavna:

  • Kako biste sudjelovali u darivanju, u komentare ispod, na webu napišete #sheisthebest
  • Za one koji imaju problema, priznat ćemo i prijave na našem Facebooku
  • Pratite nas putem društvenih mreža Facebook , Instagram i YouTube
  • Možete se prijaviti samo jednom
  • Preporučite nas prijateljima, komentirajte… Vaše nam je mišljenje važno!
  • Ako imate problema s prijavom, proučite https://she.hr/kako-sudjelovati-u-nasim-darivanjima/

Prijave primamo do 2. rujna točno u podne.

Random biramo, a dobitnici nakon objave svoje podatke (ime i prezime, adresa i broj telefona) dostavljaju u inbox na našem Facebooku. Podatke koje ostavite koristimo isključivo u svrhu dostave paketa i neće biti dijeljeni trećim osobama. Darove šaljemo samo na adrese u Hrvatskoj u roku 30 dana od javljanja dobitnika.

Dobitnici će biti objavljeni u sklopu ovoga članka te dodani kao komentar na Facebook objavi.

Ako želite provjeriti jeste li jedan od dobitnika, upišite svoje ime u tražilicu.

Dobitnik Alen Andonovski

Više

Darivanje

Kad Kollhoff neočekivano izgubi posao, bit će potrebna moć knjiga i jedne devetogodišnje djevojčice da svi, pa i sam Carl, pronađu hrabrosti prići jedni...

Darivanje

Ovih se dana u hrvatskim knjižarama pojavila prekrasno ilustrirana knjiga Sunce, more i zvijezde hvaljene ilustratorice Iulije Bochis.

Darivanje

Izgubljena sestra dirljiva je i složena, prekrasno ispričana priča, a Dinah Jefferies još se jednom magičnim destinacijama uvlači pod kožu.

Darivanje

Vodič za dame: kako uloviti bogatog muža – prvijenac engleske spisateljice Sophie Irwin koji se prevodi na više od 25 jezika.

Advertisement

Impressum


Medijski mali servis j.d.o.o. Sva prava pridržana.