Connect with us

Hi, what are you looking for?

She.hrShe.hr

Savjeti i preporuke

Upoznajte utjecaj mirisa na emocije

Poruka mirisa ide u limbički sistem mozga koji prerađuje emocije i u područje nazvano hippocampus, dio mozga odgovoran za pamćenje, i to je razlog zašto miris potiče tako živa sjećanja iz prošlosti.

Činjenica da miris ide ravno do hipotalamusa vrlo je značajna, jer je taj sićušni organ odgovoran za regulaciju hrpe tjelesnih funkcija, uključujući temperaturu, žeđ, glad, razinu šećera u krvi, rast, spavanje, budnost, seksualni nagon i emocije kao što su bijes i sreća. Omirisati bilo što znači poslati trenutačnu poruku “malom mozgu”, a on je šalje cijelom tijelu.

Istodobno, poruka mirisa ide u limbički sistem mozga koji prerađuje emocije i u područje nazvano hippocampus, dio mozga odgovoran za pamćenje, i to je razlog zašto miris potiče tako živa sjećanja iz prošlosti. Kuhinjski mirisi, cvijeće i parfemi – svi potiču osjećaj deja vu. Vrtovi kroz koje ste se nekada šetali vratili su vam se u sjećanju zahvaljujući zaostalom dojmu njegovih mirisa u vašem mozgu. (Deepak Chopra “Savršeno zdravlje”)

Na svaki miris, bez obzira na njegov intenzitet, mozak reagira.

orange-jasmine

Spravljanje parfema

Proizvodnja parfema procvjetala je nakon drugog svjetskog rata, jer se tada počinju koristiti jeftinije, sintetske verzije mirisa.

No, pravi parfem se spravlja od alkohola i eteričnih ulja te mora zriti kao vino. Parfem vremenom postaje puniji zbog prožimanja svih njegovih sastavnica. Upotrebom više različitih eteričnih ulja, njihove mirisne komponente se spajaju i stvaraju sasvim novi, jedinstveni miris.

Parfemi su kroz povijest sadržavali biljne, ali i životinjske mirise i sastojke. Iako je danas sve više sintetičkih mirisa, prirodni sastojci ne gube na važnosti. U ekskluzivnim parfemima 90% sadržaja je alkohol a 10% su mirisne komponente. Čak 90% mirisne komponente trebala bi činiti eterična ulja.

Eterična ulja u parfemskoj industriji

Eterična ulja su izvorni, čisti mirisi. Za 1 litru eteričnog ulja ruže potrebno je 5 tona ružinih latica koje se beru prije no sunce izađe i odmah destiliraju. Za 1 litru ulja jasmina treba 3.500.000 cvjetića ili 6 tona cvijeta naranče za 1 l nerolija. Stoga su stare civilizacije smatrale eterično ulje “dušom” biljke.

Prema omjeru alkohola i eteričnih ulja razlikujemo:

 • Parfem – sadrži 80-90% alkohola i 20-10% eteričnog ulja ili druge mirisne komponente. Intenzivan je i njegov miris se najdulje zadržava na koži tijela.
 • Parfemska voda (Eau de perfume) – sadrži 90-95% alkohola i 10-5% eteričnog ulja ili druge mirisne komponente.
 • Toaletna voda (Eau de toilette) – sadrži 92-96% alkohola i 8-4% eteričnog ulja ili druge mirisne komponente.
 • Kolonjska voda (Eau de cologne) – sadrži 95% alkohola i 3-5% eteričnog ulja ili druge mirisne komponente.

Budući da su sintetički mirisi jeftiniji za izradu parfema, mnoge “originalne” verzije parfema pomoću čistih eteričnih ulja su prekinute. Prvi sintetički parfem kreirao je 1921.g. Ernest Beaux za Coco Chanel. To je i danas poznati Chanel No.5. za kojeg možemo slobodno reći da je označio prekretnicu u stvaranju sintetičkih parfema i masovnom korištenju istih.

No ipak još uvijek se svake godine proizvede ograničeni broj ovog parfema od prirodnih eteričnih ulja i cijena tako dobivenog parfema je izrazito visoka. Najskuplji parfemi na svijetu rade se od eteričnih ulja i njihova cijena se određuje prema mililitru parfema, a ne prema zapremnini bočice.

chanel

Chanel No. 5 parfem sadrži sljedeća eterična ulja:

 • Bergamot
 • Limun
 • Jasmin
 • Ruža
 • Ylang Ylang
 • Vetive
 • Cedar
 • Neroli,
 • kao i mirisni ekstrakt vanilije.

Autor: Dea Flores

Ne propustite

Duh i tijelo

Uvriježeno je mišljenje kako su barem tri emocije koje osjećamo negativne, a to su tuga, ljutnja i strah.

Gastronomija

Riječ je o sezonskom voću, povrću, začinima i ostalim namirnicama koje trenutno možete naći u dućanu i na placu, stoga napravite već sada popis...

Gastronomija

Cimet, đumbir, klinčić, vanilija… samo su neki od nezaobilaznih blagdanskih začina.

Beauty report

Osim ulja i vodice koji se dobivaju iz latica, u proizvodnji kozmetike koriste se i drugi dijelovi ruže, poput njezina ploda – šipka.

Advertisement

Impressum


Medijski mali servis j.d.o.o. Sva prava pridržana.