Connect with us

Hi, what are you looking for?

She.hrShe.hr

SheRULES

Upoznajte Valentinu Begić, vlasnicu Femme, jednog od najpopularnijih pole dance studija u Zagrebu

Kroz njezinu priču, otvaramo vrata u svijet pole dancea i istražujemo što ju je potaknulo da zakorači u taj fascinantan svijet plesa na šipci.

Pole dance je jedan od najpopularnijih plesova u Hrvatskoj posljednjih godina. Ne samo da je postao simbol slobode izražavanja i tjelesne snage, već je kreirao safe space i zajednicu žena odnosno polaznika koji uživaju u plesu te i rastu samopouzdanja.

No, iza svakog uspješnog pole dance studija stoje i predane trenerice koje iza sebe imaju nebrojene sate plesa, znoja, ali i ponekad suza. Jedan od iznimno popularnih studija koji je osvojio srca Zagrepčana u posljednje vrijeme jest pole dance studio Femme, čiji je osnivač 32-godišnja Valentina Begić. Kroz njezinu priču, otvaramo vrata u svijet pole dancea i istražujemo što ju je potaknulo da zakorači u taj fascinantan svijet plesa na šipci.

Putem pole dancea krenula sam 2012., na prvoj godini fakulteta. Selidbom u Zagreb, odlučila sam isprobati nove hobije i vještine, a s obzirom na to da sam prethodno plesala trbušni ples, pole dance mi se učinio kao logični slijed događaja. Nadala sam se upisati ga s nekom od prijateljica, međutim one se nikako nisu mogle odlučiti. No, u drugom semestru prve godine fakulteta, jedna od njih je pronašla dva mjeseca pole dance treninga po promotivnoj cijeni i to me ‘gurnulo’ da napokon krenem. Odluku plesati pole dance nikad nisam požalila, iako mi je na prvom satu bilo iznimno čudno i teško. Nisam čak niti pretpostavljala da sam došla na svoje buduće radno mjesto”, počela nam je pričati Valentina te naglasila kako je već tada, na prvom satu, osjetila tinjanje nečeg što je znala da će postati dugogodišnja ljubav. To ju je dovoljno zaintrigiralo i dalo joj upornosti, čak i inata, kako je rekla, da ne odustane od pola dancea.

Nepunih godinu dana kasnije, već mi je ponuđeno radno mjesto instruktorice pole dancea za isti studio u kojem plesala. Za mene je to bila nevjerojatna čast i pohvala, pogotovo jer mi nije išlo lagano, a i nisam se općenito nikada smatrala sportašicom, iako mi je ples išao dosta prirodno. Mislim da su upravo prirodnost mog plesa i, na neki način, pedagoški fakultet učinili tu presudnu razliku zašto sam baš ja izabrana. Sljedeće dvije godine vodila sam treninge za matični klub, a kada je on naprasno zatvoren, ostala sam s pitanjem: “A što sad?”. Isto pitanje postavile su mi i polaznice mojih grupa, upravo zbog kojih sam se odlučila, s tada još, nezavršenim fakultetom i nepune 24 godine pokušati otvoriti vlastiti studio”, prisjetila se ova ponosna vlasnica studija Femme svojih početaka.

Kako nešto pokrenuti?

O poduzetništvu ništa nije znala, a svu podršku koju je imala bila je u vidu male ušteđevine i partnera koje je navijao za nju: „Ispalo je da mi mnogo više od toga niti ne treba. Studio je rastao organskim putem, što mi je omogućilo i završetak fakulteta i polaganu prilagodbu na novu poduzetničku ulogu”.

Što se tiče poduzetništva, njegova najveća i vrlina i mana leže u istoj osobini, a to je – vlastita odgovornost. Ono što ljubim u vlastitoj odgovornosti je to da ne moram svoje želje podređivati nikome. Sama uređujem sve, od radnog vremena do plaće te svega između što mi može pasti na pamet. S druge strane, upravo iz tog razloga mogu mi se pomiješati osjećaji vlastite vrijednosti s vrijednostima posla kojeg obavljam. Naučiti da ja, kao Valentina, vrijedim jednako, bez obzira jesu li neke moje odluke doprinijele lošijem poslovanju mene kao vlasnice studija, bila je teška lekcija.

Lako je potpuno se poistovjetiti sa svojim poslom. Čak i onima koji iza svog posla ne stoje potpuno sami, a još je lakše učiniti isto kad za baš sve odgovarate vlastitim OIB-om. Međutim, ne bih to mijenjala ni za što drugo na ovom svijetu. Jednom kad se osoba izgradi sposobnom podnijeti stres neizvjesnosti i nesigurnosti vlastitog posla, tada kreće zabava i najbolji dio. Tad kreće igra koju jako volim”, osvrnula se Valentina na poduzetništvo.

Stereotipi

Kao i u svakom poslu, tako i u pole danceu, neki bi rekli – posebno u pole danceu, uvriježeni su neki stereotipovi i negativni komentari. Srećom, Valentina se nije previše susretala s negativnim komentarima na osobnoj razini, ali iskreno nam priznaje kako je puno češće čula i doživjela od svojih polaznika, oba spola, neke poput onih da je ‘pole dance sport za one koji su željni pažnje ili gay’.

Međutim, osobno me oduvijek pratila stanovita doza srama koji je korijenje vukao iz različitih predrasuda, poput one kako pole dance ne može biti pravi posao ili da se uz njega obavezno kriju i druge kriminalne radnje. Bez obzira što to nije istina, u određenim okruženjima me znalo biti sram otvorenom pričati o tome čime se točno bavim ili bih izbjegavala reći potpunu istinu. Danas je situacija po tome znatno bolja, i bez problema otvoreno govorim o svom izboru posla, a zauzvrat dobijem pohvale za hrabrost ili kreativnost odnosno neobičnost istog posla, što cijelu moju poduzetničku priču boja jako pozitivnim svjetlom”, istaknula je Valentina.

Ženska podrška je najvažnija

Osvrnuvši se na svoje početke i rast pole dance studija Femme, Valentina se prisjeća sve podrške koju je dobila, posebno od žena: „Kada sam tek otvorila studio, obratila sam se Andreji Andrassy i zamolila ju za suradnju, na koju je ona je odgovorila pozitivno, iako me uopće ne poznaje niti je ljubiteljica pole dancea. Također, u početku poslovanja, imala sam pomoć partnerice koja je vodila brigu o knjigama i računima, što mi je mnogo značilo s obzirom da sam sama bila potpuno financijski nepismena. Imala sam podršku i majke i sestre, i svih prijateljica, i puno sam naučila i spoznala kroz kolegice, vlasnice drugih studija, ili trenerice s kojima sam trenirala. Isto se dogodilo i s mojom današnjom partnericom Josipom, vlasnicom Femme franšize u Velikoj Gorici. Ona mi je dala povjerenja, podrške i ljubavi za tri sljedeća života. Zaista mogu reći da sam blagoslovljena ženskom podrškom sa svih strana i da od početka poslovanja pa sve do danas, nisam imala nijedno negativno iskustvo, niti bih se složila sa uzrečicom “žena je ženi vuk”.

U ovih 10 godina poduzetništva, Valentina je naučila da se u odnosima sa svima, posebno ženama, uvijek zrcali ono što je u nama samima: „Svaki odnos u svojoj je prirodi neutralno-pozitivan, ali kreće od toga koliko smo autentični, otvoreni i jasnih granica. Negativne strane odnosa omogućuju nam da naučimo jako puno o sebi, da reflektiramo na vlastite rane i okidače, i da iste zaliječimo i narastemo kao osoba dalje. Tako da, svim ženama koje su ikad došle u kontakt sa mnom u tom smislu poslovanja, mogu se samo zahvaliti na prilici za rast, bez obzira okrenuli tu priliku na njihovu bezuvjetnu podršku ili lekciju o meni samoj ili, kako to najčešće ljudski i bude, oboje”.

Što se tiče budućnosti pole dance studija Femme, Valentina se nada da će se on proširiti u još nekoliko gradova diljem Lijepe naše. S obzirom na količinu mladih nada koje dolaze u Femme sličnim putem kao i ona sama, misli da ta nada i nije možda tako nemoguća.

Također, voljela bi da pole dance studio Femme postane sinonim za razna događanja koja pomažu proširiti i međusobno dublje povezati pole dance zajednicu. „Na razini svijeta nismo velika zajednica, a još smo manja na razini države i grada. Upravo zato nadam se ugostiti razne učitelje sa svih strana svijeta, i od Femmea napraviti pravi mali ‘melting pot’”, istaknula je Valentina za kraj.

Ne propustite

Zanimljivosti

Bilo da se želite baviti fotografiranjem proizvoda ili imate proizvode koje morate fotografirati za svoj biznis postoji lista stvari na koje trebamo pripaziti kada...

SheRULES

Njezin brend SMT nastao je iznenada i spontano, kako nam objašnjava, bez velikog plana, kao rezultat Suzanine posvećenosti radu.

Dobar posao

Tvrtka Mars je prepoznatljiva po svom dugogodišnjem zalaganju i provođenju aktivnosti s ciljem  stvaranja rodno ravnopravnog radnog okruženja tijekom cijele godine.

SheRULES

Uoči ovogodišnjeg Dana žena kroz panel SheRULES željeli smo odati priznanje ženama poduzetnicama koje hrabro i snažno krče svoj put u poslovnom okruženju.

Advertisement

Impressum


Medijski mali servis j.d.o.o. Sva prava pridržana.