Spojite se s nama

Bok, što tražiš?

SheShe

Dobar posao

Upoznajte ženu koja radi vino i naziva ga divljakom…

Prvo sam probala Lanino vino, pa onda saznala tko ga radi. Silvanac zeleni Alujević stigao je taman pred Uskrs na kućna vrata (fala Saša!), a s njim i njegov nadimak – divljak.

Bit ću iskrena… Prvo sam probala Lanino vino, pa onda saznala tko ga radi. Silvanac zeleni Alujević stigao je taman pred Uskrs na kućna vrata (fala Saša!), a s njim i njegov nadimak – divljak. Žena koja radi vino i naziva ga divljak… Dajte mi, molim vas, da ju upoznam.

No, nije to išlo tako jednostavno. Bio je lockdown i najprije sam Lani poslala pitanja za intervju, pa je Lana odgovorila na pitanja. Ali, meni je oduvijek bilo strašno teško pisati o ljudima koje nisam upoznala drugačije, nego preko maila. Kako možeš osjetiti energiju preko maila…? Ne možeš, naravno. Pa sam nekako spretno i sretno dočekala završetak tog nesretnog lockdowna i pozvala se na Plešivicu s izgovorom da bih stvarno htjela pofotkati vinograd. Iako sam zapravo htjela vidjeti i upoznati Lanu.

Lana Alujević je, zapravo, zagrebačka cura, pa je logično prvo pitanje koje se postavlja bilo što ti se dogodi da odlučiš kupiti vinograd…

Lana Alujević

”Što se dogodi? Hm… Dugo me ‘mučilo’ što je to što želim napraviti u svom životu osim završiti faks i zaposliti se. Iako je ljubav prema vinima rasla iz dana u dan, ideja da imam vinograd nije bila tu oduvijek. U ljeto 2017. godine otišla sam na Pelješac i tamo jednostavno shvatila kako je to ono što želim. Želim imati vinograd i sudjelovati u svemu, proći čitav proces – od početka, od rezanja loze, do kraja, do otvaranja svoje butelje”, odgovara Lana koja je do kraja iste godine odlučila da želi vinograd na Plešivici na kojoj je tražila monosortni vinograd.

Jedan je dan cijelu obitelj skupila u auto i odvela ih na fini ručak na Plešivicu. Zapravo su oni taj ručak ‘zaradili’ tako što su joj pomogli oblijepiti cijelu Plešivicu oglasom da kupuje vinograd. Ubrzo je telefon počeo zvoniti i ona je na svaki poziv odgovorila. I ne samo odgovorila, već i otišla pogledati svaki vinograd.

”Upoznala sam tako prekrasne ljude. No, svaki put kad sam išla pogledati neki od tih vinograda, prolazila bih kraj jednoga za kojeg sam od prve sekunde znala da ga želim i da je on taj. I cijelo to vrijeme sam se potajno nadala da će mi se javiti baš njegov vlasnik. Na kraju je tako i bilo. Iako smo ugovor potpisali u svibnju 2018., nepunih godinu dana nakon odluke da imam vinograd, već sam od početka godine radila s bivšim vlasnikom u vinogradu i polako učila”, govori Lana o ovoj ljubavi na prvi pogled.

A ljubav se nastavlja kada govori i o lozama kojima je dala nadimke, jer kad priča s drugima o lozi ima osjećaj kao da priča o osobama od kojih svaka ima svoj prepoznatljivi karakter. ”Znam da je možda smiješno, ali nekako spontano i kroz zezanciju sauvignon je ispao razmažena beba, chardonnay pravi gospodin, a silvanac, kojeg si i ti probala i koji te zaintrigirao, moj mali divljak, tinejdžer. A ljubimca nemam. Znaš, to je kao kad roditelje pitaš koje dijete najviše voli. Svaki od njih traži pažnju i ima svoju osobnost”, objašnjava mi Lana.

Sam vinograd s malenom kućicom, čempresom i ružom, smjestio se odmah pokraj table na ulazu u Plešivicu. Monosortni vinograd nije našla, pa su u ovom njezinom koji broji nešto malo manje od 1000 trsova sad zastupljene tri sorte – sauvignon, chardonnay i silvanac zeleni. Silvanac i sauvignon radi kao svježa vina, a chardonnay po metodi sur lie što znači da odležava u barrique bačvi godinu dana. Silvanac iz 2018. godine je već prodan, iako je malo falilo da upravo tu sortu ‘iščupa’ i zasadi nešto drugo.

”Niti jedan silvanac kojeg sam u svom životu probala nije mi odgovarao, pa sam razmišljala da ga izvadim i proširim chardonnay ili sauvignon. Na kraju sam ga ipak ostavila i sad ga obožavam. Čak je i prva butelja napunjena u ljeto 2019. godine bila napunjena silvancem”, priča Lana. Prvu berbu imala je zadnjeg dana  mjeseca kolovoza ljeta gospodnjeg 2018.  Tad njezin podrum još nije bio gotov, pa je svo grožđe prebacila u podrum velikog plešivičkog vinara Krešimira Ivančića i od njega učila čitavu jesen. Kreši i njegovoj obitelji, kao i svojoj vlastitoj, je iznimno zahvalna. Kaže kako bez njih ne bi uspjela napraviti ni upola od onoga što je napravila, a Krešimira danas smatra svojim prijateljem i mentorom.

Danas žena odrasla na novozagrebačkom asfaltu koja nije imala apsolutno nikakvog iskustva s vinarstvom i vinogradarstvom i čiji su roditelji baš kao i ona odrasli u Zagrebu, s nestrpljenjem iščekuje sauvignon i silvanac iz 2019., te chardonnay iz 2018. koji bi ovih dana trebali biti spremni za tržište. Idu pod etiketom na kojoj je Feniks , jer je, kako sama kaže, krenula ni iz čega – kupila vinograd, uzgojila grožđe i napravila vino. Pa opet kad ju pitam smatra li se vinogradarkom ili vinarkom, spremno odgovara…

Priznajem, i dalje osjećam leptiriće u trbuhu kad me netko nazove vinarkom. Učim i dalje i imam još jako, jako puno za naučiti. Vinogradarstvo i vinarstvo za mene su cjelina, no kad bi me natjerali da biram onda bi to definitivno bio rad u vinogradu. Puno je posla i nije uopće lagano, no najbolje se osjećam uz lozu, u proljeće kad gledam kako se formiraju mali grozdovi, pa u ljeto kad sve buja… I onda jedva čekam berbu”, otkriva Lana.

Danas kad pogleda unatrag što je napravila, Lana ne žali ni za  čim, osim za jednom stvari – što ranije nije kupila vinograd. Priznaje da ni u peti nije znala što je sve čeka. Kako se kod nje u vinogradu sve radi ručno, vinograd iziskuje puno fizičke snage, pa je to i najteži dio posla, no ujedno i najljepši, jer je u direktnom kontaktu s prirodom. A ništa se ne može usporediti pticama koje cvrkuću ili srnama koje protrče dok radi. Iako oduvijek voli vino, otkako ga proizvodi, naučila ga je i posebno cijeniti, jer shvaća koliko je trud potreban za svaku napunjenu butelju.

Naravno da su me zanimali i planovi za budućnost… ”Trenutno se ne mislim širiti što se tiče vinograda, jer uz posao u gradu jednostavno nemam vremena za veći vinograd. Ipak, ove godine namjeravam otkupiti grožđe i napraviti vino za nas doma i za prijatelje, jer kako je krenulo, sve će mi popiti i neću imati ništa za prodaju”, govori te uz smijeh dodaje kako je i dosad radnu snagu ‘plaćala’ sauvignonom.

Ukoliko su vas zaintrigirala Lanina vina, silvanac zeleni iz 2018. još uvijek možete kušati u 50 A Burger & Champagne Bar u samom centru Zagreba ili u novootvorenom restoranu Foodium u novozagrebačkom Središću. A možete se javiti i direktno Lani (FB page i Instagram) koja svoja vina drži u Zagrebu i može ga dostaviti kad i gdje treba.

Više

Gastronomija

Najiščkivanija vinska manifestacija Slavonija i Podravina, wine not!? ponovo će okupiti ljubitelje vina, finih zalogaja, jedinstvenih ambijenata, umjetnosti i netaknute prirode na poznatoj Plemićkoj...

Putovanja

Uz Plemićku rutu Virovitičko-podravske županije, kriju se brojne druge ljepote koje vrijedi upoznati.

Putovanja

Posljednje dvije i pol godine okrenule su nas putovanjima Hrvatskom, tako je Zlatna Slavonija postala novootkrivena egzotična destinacija.

Zanimljivosti

Sve je spremno za četvrti Festival traminca.

Advertisement

Impressum


Medijski mali servis j.d.o.o. Sva prava pridržana.