Connect with us

Hi, what are you looking for?

She.hrShe.hr

Dobar posao

Upravljaš li svojim vremenom?

Imaš osjećaj da su te obaveze preplavile i ne znaš od kuda početi?

Misliš da bi sve stigla samo da dan ima malo više sati? Lako ti je odvući pažnju pri obavljanju neke aktivnosti i čini ti se da ne uspijevaš završiti ono što započneš? Imaš osjećaj da su te obaveze preplavile i ne znaš od kuda početi?

Prije nego što počneš upravljati svojim vremenom, važno je vidjeti kako ga zapravo provodiš. Tijekom par dana zapisuj sve što radiš, u koje doba dana i koliko traje.

Napiši listu stvari koje trebaš napraviti

Možda ti se popis svih stvari koje trebaš napraviti čini kao zadnja stvar koja ti treba, nešto što će ti stvoriti još više stresa, ali to je prvi korak u preuzimanju kontrole nad situacijom. Možeš raditi dnevne ili tjedne liste obaveza. Opuštenije ćeš ići spavati kada znaš što sve idući dan možeš očekivati. Tada ćeš znati i moraš li se zbog nečega ranije ustati ili možeš ostati spavati. No nemoj preopteretiti svoju listu obaveza. Budi realan u postavljanju ciljeva za taj dan, napiši one za koje doista vjeruješ da ih stigneš obaviti.

Odredi prioritete

Nakon što napraviš listu stvari koje trebaš napraviti (dnevnu, tjednu ili mjesečnu), na vrh stavi stvari koje su ti važne i hitne. To su stvari koje zbog rokova danas trebaš obaviti. Na sredinu liste stavi stvari koje nisu hitne ali su ti važne, a na kraju liste trebale bi se nalaziti stvari koje su najmanje hitne, ali koje želiš napraviti .

Razlomi zadatak u manje dijelove

Postavljanje velikih zadataka može nas odmah na početku demotivirati i ne znamo odakle početi. Zato je dobro, kada god možeš, veći zadatak podijeliti na manje dijelove.

Nakon što si podijelio zadatak u manje dijelove, odredi vremenski period, koliko ti treba za pojedinu aktivnost. Drži se tog određenog vremena jer ako ga produžuješ može doći do umora, pada koncentracije i manje uspješnosti.

Nađi mjesta za odmor u svome rasporedu

Ponekad zadaci koje si planirala nisu zahtjevni i nije nužno raditi pauzu između njih jer te ne umaraju. No, ako ti se zalomi da baš imaš nekoliko važnih i zahtjevnih stvari za napraviti, nemoj prelaziti s aktivnosti na aktivnost. Uzmi predah i napravi nešto što te opušta, kratko prošeći ili popričaj s nekime.

Odaberi pravo vrijeme za svaki zadatak

Vrijeme kada si svježa i odmorna iskoristi za zadatke koji od tebe zahtijevaju koncentraciju i razmišljanje. Periode dana kada si umornija i slabije koncentriran ostavi za opuštajuće aktivnosti i razonodu.

Nauči reći ne

Važno je naučiti reći ”NE” stvarima koje su nam primamljive, zbog prioriteta koje smo si postavili. Sve te stvari su privlačne i zanimljive, ali nas mame da upadnemo u zamku preopterećenosti obavezama i stvorimo si nepotreban stres i tjeskobu.

Makni stvari koje ”kradu” pažnju

Razmisli koje aktivnosti ti ”kradu” vrijeme, aktivnosti koje nisu hitne, a radiš ih umjesto planiranog (igranje igrica, kava s prijateljima, visiš na društvenim mrežama, čavrljanje, sanjarenje, gledanje klipova na YouTubeu, surfanje netom…).

Motivacija

Često moramo raditi nešto što nam nije izrazito zanimljivo i izazovno, ali to je naša dužnost i obaveza (učenje za test iz kemije, polaganje važnog kolokvija). Takve stvari je lakše napraviti ako se motiviramo, obećamo si nešto što nas veseli. Obećaj si nagradu. Nagrada također treba imati svoje mjesto u rasporedu.

 

Nemoj biti razočarana ako od prve ne uspiješ isplanirani dan provesti u djelo.

 

Planiraj uz Moj planer!

Magdalena Bešker uspješno gospodari vremenom devetu godinu zaredom. „Kako uživati u trenutku ako imaš neispunjene rokove, a druge, neplanirane stvari, se samo gomilaju? Moj planer ima prostora za sve. Od planiranja poslovnih sastanaka, preko planiranja kupovine i evidencije mjesečnih troškova do savršenih recepata koje možeš isprobavati s prijateljicom subotom navečer“, pojašnjava Magdalena.

Pronađite ih i naručite svoj personalizirani primjerak na Web stranicama Ulicasnova.hr i Mojplaner.comFacebook stranici MojPlaner i Instagramu Ulica snova.

 

[box style=”0″]

Darujemo jednu čitateljicu. Izaberi svoj Moj planer!

Pravila su jednostavna:

Prijave primamo do 5. veljače točno u podne.

Možete se prijaviti samo jednom.

Darove šaljemo samo na adrese u Hrvatskoj u roku 30 dana.

Random.org bira, a dobitnici nakon objave svoje podatke (ime i prezime, adresa i broj telefona) dostavljaju u inbox na našem Facebooku. Podatke koje ostavite koristimo isključivo u svrhu dostave paketa i neće biti dijeljeni trećim osobama.

Dobitnici će biti objavljeni u sklopu ovoga članka te dodani kao komentar na Facebook objavi.

Dobitnica Pizeta Suzana.

[/box]

 

Izvor za tekst članak Marije Mikuš, dipl. psihologinje na portalu tesa.hr

Više

Dizajn

Ako kojim slučajem to još ne znate, proizvode Ulice snova možete personalizirati izborom boje i gravure.

Duh i tijelo

Prema definiciji, vještine upravljanja vremenom odnose se na sposobnost učinkovitog i produktivnog korištenja vremena.

Zanimljivosti

Magdalena Bešker, kreativna poduzetnica iz Svete Nedelje, u potrazi za savršenim ženskim planerom, došla je na ideju da osmisli vlastiti.

Kućni ljubimci

Magbellis je novi, neodoljivi brend na hrvatskom tržištu posvećen dodacima za vaše najbolje prijatelje – pse! Inspiriran vjernim i nestašnim mješancem Jackyjem, Magbellis proizvodi...

Advertisement

Impressum


Medijski mali servis j.d.o.o. Sva prava pridržana.