Connect with us

Hi, what are you looking for?

She.hrShe.hr

Savjeti stručnjaka

Ususret Danu planeta zemlje

Hrana koju kupujemo i konzumiramo itekako određuje kvalitetu našeg fizičkog i mentalnog zdravlja.

Sredinom siječnja objavljen je podatak kako je 2020. godina bila najtoplija u povijesti, otkad postoje mjerenja. Još jedna potvrda da se klimatske promjene neupitno događaju. Naš okoliš, tj. priroda, na porast temperature reagira na različite načine. Dobra je vijest da možemo biti dijelom pozitivnih promjena i da se dio rješenja krije upravo na našim tanjurima.

Hrana koju kupujemo i konzumiramo itekako određuje kvalitetu našeg fizičkog i mentalnog zdravlja. Često ovu lekciju naučimo na teži  način – kada nas suočavanje s nekim zdravstvenim problemom prisiljava na dublje promišljanje o hrani, njezinom porijeklu i utjecaju na naše zdravlje. No, proizvodnja hrane koju svakodnevno biramo utječe i na Planet. Snaga našeg utjecaja na budućnost Zemlje, dakle, nije zanemariva – upravo  suprotno. Našim svakodnevnim odlukama biramo svijet u kakvom želimo živjeti.

Što možemo učiniti?

Toliko je malih stvari koje pojedinac može prakticirati i tako pozitivno utjecati na vlastito zdravlje i zdravlje okoliša: paziti na potrošnju vode prilikom tuširanja ili pranja zubi, izbjegavati korištenje jednokratne plastične ambalaže, razvrstavati otpad, gasiti svjetla i isključivati električne uređaje. No jedna od bitnih stvari koja može donijeti velike promjene u očuvanju planeta i našeg zdravlja,  jest promjena u načinu prehrane i sustava proizvodnje hrane.

Jadranka Boban Pejić

Kako nastaje naša hrana?

Suvremena poljoprivreda i industrija hrane, jedan je od najvećih zagađivača i najsnažnije utječe na emisiju stakleničkih plinova u atmosferu. Velike površine (često dobivene sječom šuma) za prehranu životinja iz intenzivnog uzgoja, umjetna gnojiva i pesticidi zbog kojih plodna tla s godinama siromaše i postaju pustinje, samo su neki od problema. U konvencionalnoj poljoprivredi godišnje se troši oko nevjerojatnih 1,5 milijarda pesticida, što nesumnjivo utječe na naše zdravlje, zagađenje tla i voda, ali i opstanak pčela i drugih oprašivača o kojima ovisi proizvodnja hrane. Cijena koju plaćamo su sve češće klimatske  nepogode, siromaštvo, ali i sve veća financijska sredstva koja je potrebno uložiti u saniranje zdravlja ljudi.

Što podrazumijeva organska proizvodnja?

Ekološka (organska) proizvodnja i regenerativna poljoprivreda, način je proizvodnje hrane koji je usmjeren na obnavljanje, umjesto na puko iskorištavanje tla. Osnovna svrha takve proizvodnje jest zaštita zdravlja i života ljudi, zaštita prirode i okoliša te zaštita potrošača.

Ona isključuje upotrebu sintetskih gnojiva, genetski modificiranih proizvoda, pesticida, regulatora rasta i aditiva stočnoj hrani zbog čega je organska hrana dokazano nutritivno superiornija. Značajna su i istraživanja koja pokazuju da se već nakon mjesec dana konzumiranja hrane iz organskog uzgoja u tijelu smanjuje prisutnost ostataka pesticida, teških metala i slično. To je posebno važno u prehrani djece, koja su osjetljivija na djelovanje neurotoksina iz pesticida.

Jadranka i Zlatko Pejić s djelatnicima bio&bio Ilica

Organsko, bez iznimke!

Epidemija koronavirusa dovela je do povećane brige za zdravlje, a time i do veće potražnje za organskim proizvodima. Ipak, činjenica je da velika većina kupaca iste ne zna prepoznati jer se često prodaju na istim policama s konvencionalnim proizvodima. Ekološki prehrambeni proizvodi bez iznimke moraju biti označeni europskim znakom za certificirane ekoproizvode. Domaće, prirodno i slične tvrdnje ne znače da je proizvod organski.

Srećom, u Hrvatskoj postoji domaći lanac trgovina na čijim se policama nalazi isključivo hrana s ekološkim certifikatom, stoga je s izborom nemoguće pogriješiti. Najveći izbor organskog voća, povrća i dnevnih eko namirnica, među kojima je nekoliko stotina proizvoda domaćih eko proizvođača, nudi domaći lanac bio&bio trgovina, koji je već 18 godina odredište onih koji traže cjelovite proizvode isključivo s eko certifikatom. Organske namirnice koje se nalaze na bio&bio policama podliježu striktnim testiranjima i eko certificiranju koji jamče vrhunsku ekološku kvalitetu, a dugogodišnje ulaganje u edukaciju zaposlenika njihovim kupcima daje mogućnost uvijek kvalitetnih informacija.

Zeleni bio&bio paketi i eko dostava na kućna vrata

Ekologija je utkana u načela bio&bio poslovanja od samih početaka. Neumorno traganje za novim održivim rješenjima u poslovanju i svakodnevnom životu, kontinuirano donosi kvalitetne promjene i unaprjeđenja koja doprinose zaštiti okoliša. Jedno takvo je i ono vezano za pripremu i dostavu paketa kupljenih preko bio&bio webshopa:

  • Sva hrana koja stigne u paketu, a koja se naručuje na www.biobio.hr, ima certifikat ekološkog uzgoja
  • Proizvodi unutar robne marke bio&bio su u kompostabilnoj ambalaži, što je jedinstvena inovacija na našem tržištu. Nakon što se upotrijebe, ambalaža se može baciti u organski otpad zajedno s etiketom koja je isto kompostabilna
  • Za omatanje proizvoda u paketima ne koristi se plastika
  • Kartonske kutije (u nekoliko veličina) lijepe se papirnatom trakom umjesto plastičnom
  • Zagrebačka brza dostava odvija se električnim vozilima, a ista se uskoro može očekivati i u drugim gradovima!

Budimo dio pozitivnih promjena

Zanimljivo je i kako su upravo osnivači bio&bio koncepta, Zlatko Pejić i Jadranka Boban Pejić sa suradnicima, još prije 30 godina uz niz projekata iz područja osobne ekologije, pokrenuli obilježavanje Dana planeta Zemlje u Hrvatskoj.

Podsjećaju nas i danas da se istinski aktivizam krije u našim svakodnevnim odlukama te da je snaga pojedinca velika:

Margaret Mead je još šezdesetih godina prošlog stoljeća rekla da ne sumnjamo u činjenicu da mala skupina promišljenih i zabrinutih građana može promijeniti svijet. Do sad su ga jedino oni i mijenjali.

Svakom svojom odlukom o tome što svakodnevno kupujemo, iskazujemo kakav svijet zapravo želimo. Svojim svakodnevnim izborima u prehrani, piću, higijeni i njezi tijela, uma i duha ne odlučujemo samo o vlastitom stanju i zdravlju već i o stanju okoliša tj. Planeta na kojem živimo. I svaki je glas važan. Glasajmo svojim načinom života za bolju budućnost. I kao što je to predivno rekao perzijski pjesnik Rumi: Ti nisi kap u oceanu, ti si ocean u jednoj kapi”, izjavila je povodom 30 godina obilježavanja Dana planeta Zemlje u Hrvatskoj Jadranka Boban Pejić, suosnivačica bio&bio trgovina.

 

Ne propustite

Zanimljivosti

bio&bio ne samo da je trgovački lanac već i sinonim za istinsku filozofiju življenja.

SheRULES

Direktorica tvrtke Biovega i suvlasnica bio&bio trgovina, inspirativna predavačica te autorica nagrađivanih knjiga osvrnula se na godinu iza nas, otkrila svoje blagdanske rituale te...

Beauty report

GLORIA je bazirana na najkvalitetnijim prirodnim i organskim sastojcima, a iza svake formulacija stoje godine istraživanja, znanje, velika ljubav i trud.

Istaknuto

Jadranka Boban Pejić pionirka je zdravog stila života, promicanja organskog uzgoja i ekološkog pristupa životu u svakodnevici.

Advertisement

Impressum


Medijski mali servis j.d.o.o. Sva prava pridržana.