Connect with us

Hi, what are you looking for?

She.hrShe.hr

Istaknuto

Uz mitološka bića do prvog planinarskog iskustva

Ekipa iz Rural Escape Toursa osmislila je idealan jednodnevni izlet Uz mitološka bića do prvog planinarskog iskustva. 

Za boravak u prirodi, pješačenje ili planinarenje odlučuje se sve više osoba. Vikendi provedeni s obitelji, bližim prijateljima ili ekipom uobičajeno se provode na otvorenom uz roštilj na obližnjem izletištu ili u istraživanju šumskih staza okolnih brda i planina.

Ekipa iz Rural Escape Toursa osmislila je idealan jednodnevni izlet Uz mitološka bića do prvog planinarskog iskustva. Ovaj je izlet namijenjen planinarima laicima, početnicima, malim grupama, obiteljima i individualnim posjetiteljima te nudi kreativno osmišljen program za sve one koji imaju želju upoznati čari boravka u prirodi, ali se osjećaju nesigurno zbog nepoznavanja terena.

Tako mitološka bića možete upoznati na Bilogori. Jednoj od najdužih gora u Hrvatskoj, koja se prostire na površini od oko 1700 kvadratnih kilometara, na području Bjelovarsko-bilogorske, Virovitičko-podravske i Koprivničko-križevačke županije.

Svega 93 km od Zagreba možete doći do malenog mjesta Maglenča, gdje je okupljanje i polazak na pješačenje planinarskom rutom službeno nazvanom „Bilogorskim stazama“.

Što možete očekivati od avanture?

Sigurnost

Dočekuju vas i vode cijelim putem lokalni turistički i planinarski vodiči. Prije samog polaska, upoznajete se s osnovama planinarenja i ponašanja u prirodi. Boravak je na otvorenom, stoga dišite punim plućima. Ako pak mislite na socijalnu distancu, bez brige, ona se dogodi sama od sebe u koloni kojom šećete.

Laku stazu

Staza kojom se pješači duga je oko 11,5 km, a procijenjena razina težine je 1 od 5. Pauze na određenim punktovima su dakako uključene: za piće (čitaj domaća rakija), grickalice iz ruksaka kao i za priče o mističnoj Bilogori.

 

 

Raznoliku ponudu i prirodu

Putevi vas vode skrivenim vidicima pitomih bilogorskih sela, živopisnih livada i uz šuškanje bilogorskih šuma. Cijela površina Bilogore je pokrivena biljnim plaštem. Po sastavu pripada nizinskim hrastovim šumama, a od biljaka možete naći šumske jagode, divlje kupine, proljetnice poput visibaba i šafrana, ciklame koje vas u šumi opijaju svojim mirisom ili medvjeđi luk kojeg još Bilogorci nazivaju i dimnjačarem za krvne žile.

Prolazite i kroz manja mjesta, gdje ćete u jednom od njih napraviti pauzu i posjetiti OPG, odnosno imanje koje njeguje proizvodnju kobiljeg mlijeka i tradiciju uzgoja konja i jahanja. Degustacija je garantirana.

Inače se na Bilogori i na planinarskim putevima mogu naći raznovrsni sadržaji: etnografske zbirke, tradicijski obrti, ponude malih OPG-ovaca s autohtonim proizvodima poput vina, sira, meda, galerija drvenih skulptura na otvorenom “Svijetle pruge”, Romska etno kuća…

U ovom zanimljivom programu nećete ostati gladni. Jutarnja zakuska uz domaće kiflice, čaj i kavu opustit će vas prije avanturističke rekreacije. Bilogorski ručak vas čeka na završetku otkrivanja bajkovite Bilogore.

 

 

Vrijednost više

Planinarski dnevnik! Neposredno prije planinarenja, preuzimate dnevnik za planinara laika kojeg, osim što pomno čuvate tijekom šetnje, ispunjavate planinarskim žigovima na kontrolnim točkama. Vaš službeni bijeg u prirodu, nagradit će se značkom HPD-a Bilogora kao priznanjem za uspješno savladavanje rute „Bilogorskim stazama“.

 

 

Genijalnu priču

Tijekom opuštanja u prirodi čut ćete usmene predaje o bilogorskim mitološkim bićima i njihovom suživotu s Bilogorcima. Ovdje su živjeli (ili možda još uvijek žive) šumske vile, dekle, vedi, i nama jedan od najdražih „mali s crvenom kapicom“. Vrlo poznato mitološko biće na Bilogori. Nećemo otkriti puno, ali svakako možemo reći da bi nam u ovo naše doba dobro došao jedan „mali s crvenom kapicom“.

Moglo ga se vidjeti na polju ili pokraj kakve živice. Ako je pak izlazio na put, obično je jahao na konju. Odjeven je u hlače i kaputić zemljane boje, opasan remenom, a na glavi nosi šiljastu crvenu kapicu po kojoj je prepoznatljiv. Inače se nikada ne žuri i voli šetati. Imao je svoju knjigu u koju je zapisivao mljekarice koje su uz pomoć magije povećavale prinos svojih kravica. Bez njegovog znanja i odobrenja to nisu smjele raditi. Zaštitnik je dobrih starih običaja, pomaže vjerne bračne parove, miri zavađene. Ne dozvoljava rad nedjeljom i blagdanom. Pa tako usmena predaja kaže kako je nekoliko djevojaka iz sela krenulo presti kod svoje prijateljice. Putem su srele „malog“, a obzirom da je bila nedjelja, zaprijetio im je neka idu kući ili ih u protivnom čeka težak fizički rad na njegovom imanju. Vrlo korisno upozorenje svima nama.

 

 

Što očekivati nakon izleta?

Prema našem iskustvu, neobično dobro i pozitivno raspoloženje! Atmosfera kroz 4 sata druženja i opuštanja donosi nove prijatelje, istomišljenike i osjećaj „napunjenih baterija“.

Ako do sada niste, dodajte za svoje planinarsko iskustvo ovaj program na svoju „bucket“ listu. Bez obzira jeste li početnici, iskusni u snalaženju šumskim stazama, samo ekipa ili pak obitelj koja traži svoje sljedeće odredište za boravak u prirodi – preporuka je uputiti se u Bjelovarsko-bilogorsku županiju, javiti se veselom timu iz Rural Escape Toursa i dogovoriti datum.

Cijene su simbolične i kreću se od 120 do 150 kuna, a uključuju jutarnju zakusku, planinarskog i/ili turističkog vodiča, planinarski dnevnik, degustaciju kobiljeg mlijeka, ručak nakon planinarenja i organizaciju.

Iako je minimum 10 osoba, ne trebate čekati određene datume polaska, manje grupe su dobro došle na bilo koji dan.

Možemo reći da u nedostatku putovanja avionom ili u daleke destinacije, skrivene prirodne ljepote Hrvatske konačno dobivaju svoju zasluženu pažnju.

 

 

Više o izletima na poveznicama:

Više

Putovanja

Učka u zaleđu i more na dlanu, savršena je kombinacija koja krasi cijelu Opatijsku rivijeru pa tako i općinu Mošćenička Draga.

Zanimljivosti

Od 27. rujna do 2. listopada netaknuti dijelovi Nacionalne šume San Bernardino postali su središte događanja na kojem je sudjelovalo više od 260 sudionika...

Putovanja

Jesen je omiljeno godišnje doba mnogih putnika koji ju vole provoditi u prirodi, a jedna od najpopularnijih aktivnosti je planinarenje ili trail trčanje -...

Putovanja

Planinarenje je odlična vrsta rekreacije. Istraživanja pokazuju kako nudi brojne fizičke i mentalne benefite za naše tijelo i um.

Advertisement

Impressum


Medijski mali servis j.d.o.o. Sva prava pridržana.