Connect with us

Hi, what are you looking for?

She.hrShe.hr

Zanimljivosti

Uživajte u novom dvodijelnom dokumentarcu o fascinantnom životu Maya

Danas ćemo vam preporučiti novi dvodijelni dokumentarac o fascinantnim životima Maya, Grobnice s izgubljenim blagom starih Maya.

Blagdani su pravo vrijeme za opuštanje uz dobar dokumentarac. Danas ćemo vam preporučiti novi dvodijelni dokumentarac o fascinantnim životima Maya, Grobnice s izgubljenim blagom starih Maya, koji je ovog prosinca premijerno na programu Viasat History.

Drevni Maye dominirali su Srednjom Amerikom pune tri tisuće godina. Moćna su kraljevstva vladala tim kontinentom sve dok Maye nisu konačno nestali s lica Zemlje. Ekipe stručnjaka iz cijelog svijeta odlaze na različita arheološka nalazišta te uz pomoć moderne tehnologije pokušavaju otkriti misterij uspona i pada te moćne i napredne drevne civilizacije.

Copán u Hondurasu

Jedan od arheoloških lokaliteta koja posjećujemo je u Hondurasu. Ondje je nekoć živjelo 20.000 ljudi, a sastoji se od visokih hramova i širokih otvorenih trgova s rezbarijama i skulpturama. Ukupno je bilo 16 kraljeva, no otkriveno je samo osam kraljevskih grobnica, tako da je još puno posla pred Seiichijem Nakamurom i njegovom ekipom koja je pristigla iz Japana. Koriste tehnologiju po nazivu mionska tomografija, koja im omogućuje da pretražuju hramove u potrazi za skrivenim komorama, čime se izbjegava potreba za bespotrebnim i potencijalno štetnim iskapanjima.

Maye su žad smatrali jednim od najdragocjenijih materijala. Imat ćemo priliku čuti razmišljanja stručnjakinje za majansku trgovinu Mary Lou Ridinger. Objašnjava da je žad čvršći od čelika, pa su za izradu jednog komada često trebali tjedni i mjeseci. Zbog njegove neuništivosti, Maye su žad smatrali simbolom besmrtnosti, što je razlog zašto ga se često može pronaći u kraljevskim grobnicama u obliku nakita kao što su prstenovi, ogrlice i posmrtne maske.

San Claudio u Meksiku

Druga ekipa istražuje korito jezera u San Claudiju u Meksiku. Paleoklimatolog Takeshi Nakagawa pretpostavlja da se u sedimentu u jezeru pored majanskog hrama nalaze tragovi koji govore o tome zašto su Maye napustili svoje veličanstvene gradove. Na dnu jezera nema kisika, što je vjerojatno omogućilo savršeno očuvanje tragova. Što dublje kopaju, to više odlaze u prošlost.

Tikal u Gvatemali

U kišnoj šumi u Gvatemali otkriven je Tikal. U osmom je stoljeću u Tikalu živjelo više od 60.000 stanovnika. Arheolog Edwin Román istražuje to nalazište pomoću detaljne karte iscrtane tehnologijom po nazivu Lidar. Lidar koristi zrakoplove opremljene laserima za otkrivanje građevina na velikim površinama tla, najčešće prekrivene stablima i drugim zaprekama. Otkriva da su brojni majanski gradovi bili povezani. Jedna od struktura koje je otkrio u Tikalu izgleda iznenađujuće slično strukturi nađenoj u Teotihuacánu u Meksiku, više od 1000 km daleko.

Grobnice s izgubljenim blagom starih Maya premijerno se prikazuje na programu Viasat History, 24. prosinca u 20:30 sati.

Ne propustite

Zanimljivosti

Šesnaesti veljače 1923. godine najčudesniji je dan u povijesti arheoloških istraživanja u Egiptu; tog je dana slavni egiptolog i istaknuti arheolog Howard Carter skinuo...

Zanimljivosti

Priča se da negdje duboko u divljini planina Pitt Lakea, u Britanskoj Kolumbiji u Kanadi, leži izvor zlata vrijedan milijarde dolara.

Zanimljivosti

Od starog Egipta, preko razbijanja šifri do serije koja donosi nevjerojatnu priču o podzemnoj poljskoj državi!

Zanimljivosti

Na temelju malobrojnih ostataka i tragova koje nude njihovi predmeti, Bettany pomoću najnovijih nalaza i najsuvremenije tehnologije predstavlja intimne portrete tih zaboravljenih duša.

Advertisement

Impressum


Medijski mali servis j.d.o.o. Sva prava pridržana.