Uzrok autoimunih bolesti skriven u vašem hladnjaku

Autoimune bolesti nastaju kao posljedica pretjerane reakcije imunološkog sustava protiv tvari, organizama i tkiva normalno prisutnih u tijelu. Do njih dolazi kada imunološki sustav “zakaže” i nema dovoljnu mogućnost zaštite organizma od raznih patogena. Ljudi s autoimunim poremećajima imaju prekomjerno aktivne imunološke sustave koji zdravo tkivo zamijene za bolesno i napadaju vlastiti organizam.

Danas postoji preko 40 ljudskih autoimunih bolesti i od njih zajedno boluje oko 11 – 20% svjetske populacije. Žene dvostruko češće obolijevaju od autoimunih bolesti, iako se ni za to ne zna uzrok

Želite zdrave i bezbolne zglobove? Možda je vrijeme da odložite tetrapak mlijeka, tvrde znanstvenici sa Sveučilišta Florida. Naime, oni su otkrilo da bakterije s kojima dolazimo u kontakt konzumacijom mliječnih proizvoda ili pak govedine mogu potaknuti razvoj reumatoidnog artritisa (RA) kod osoba koje su genetski predisponirane za tu bolest.

Istraživanje se temeljilo na dosadašnjim nalazima koji su pokazali da nepravilnosti u dva srodna gena nazvana PTPN2 / 22 povećavaju rizik od autoimunih poremećaja kao što su Crohnova bolest, dijabetes tipa 1 i reumatoidni artritis.

Našli uzrok svih autoimunih bolesti?

Točan uzrok za povećanje oboljelih od autoimunih bolesti je nepoznat, a neka istraživanja ukazuju na njihovu povezanost sa sjedilačkim načinom života, manjkom vitamina D, prehranom sa smanjenim udjelom nutrijenata, tzv. infektivnim agensima poput virusa i bakterija koji mogu biti njihovi okidači, kao i stres te određena genetska predispozicija. Ipak, postoji razlog za optimizam, tvrdi tim istraživača sa Sveučilišta Yale, koji je možda otkrio temeljni uzrok nastanka autoimunih bolesti, kao i obećavajuće metode liječenja.

Rad, objavljen u časopisu Science, povezao je autoimune reakcije na bakteriju u crijevima zvanu Enterococcus gallinarum. Autoimuni odgovor, kažu, može se pokrenuti kada bakterija spontano pređe iz crijeva u druge organe u tijelu, poput slezene, jetre i limfnih čvorova. Lupus, reumatoidni artritis i Hashimotov tireoiditis samo su tri od preko stotinu stanja koja se uklapaju u ovu kategoriju. Sada im se može dodati dugačak popis bolesti povezanih sa zdravljem bakterija iz crijeva. U cijeloj je stvari najuzbudljivija činjenica da su razvili učinkovite načine umanjivanja autoimunih simptoma. Korištenjem antibiotika ili cjepiva su smanjili simptome suzbijajući rast Enterococcus gallinaruma. Nadaju se da ovo istraživanje može razviti uspješne mogućnosti liječenja određenih autoimunih bolesti, uključujući autoimunu bolest jetre i sistemski lupus.