Vaš najbolji prijatelj je krema sa SPF faktorom!

Lijepo vrijeme je na vidiku, već nas je sunce obasjalo, a time i mnogi provode dane na otvorenom. S dolaskom proljeća, vjerujemo da ćete iskoristiti svaki slobodni trenutak kako biste uživali na suncu i kavicama na terasi. No, znate li što to znači za vašu kožu? Da vaš najbolji prijatelji postaje zaštita protiv sunca, krema sa SPF30 ili SPF50.

Svi znamo da SPF (sun protection factor) trebamo nanositi svakodnevno na lice, međutim mnogi ga izbjegavaju iz jednog razloga – mita da su sve suncare kreme „bijeli krečevi“ poput onih koje koristimo na plaži.

Znate li da su kreme sa SPF zaštitom iste kao i hidratantne?

U mnogim skincare linijama za kožu lica pronaći ćete kreme sa SPF-om. Tako npr. u Wine Elixir liniji, prirodne grčke kozmetike APIVITA, možete pronaći Wine Elixir dnevnu kremu protiv bora i za učvršćivanje kože sa SPF30.

Naime, kreme sa zaštitom su zapravo fluidi što znači da imaju laganu teksturu, preporučuju se za mješovitu i masnu kožu te se nanose svako jutro u skincare rutini kao hidratantna krema. Navečer potom nanosite vašu bogatu ili hidratantnu kremu bez dodatne zaštite od sunca.

Kako odabrati pravu kramu sa SPF zaštitom?

Ono što prvo morate znati je kakvu kožu imate. Različiti brendovi imaju različita djelovanja proizvoda sa SPF zaštitom, a prema potrebi kože morate odabrati proizvod koji ćete nanositi svakodnevno. Postoje kože koje imaju jedan problem kao samo prekomjerno lučenje sebuma, a s druge strane uz to možete se boriti protiv hiperpigmentacije.

Što u tom slučaju?

Ako imate više od jednog problema kože, morate kombinirati kreme u jutarnjoj i večernjoj rutini. Tako ćete odabrati kremu sa SPF-om za masnu kožu, a hiperpigmentaciju ćete rješavati u večernjoj rutini. Ako imate suhu i zrelu kožu – ujutro ćete nanijeti SPF, a navečer bogatu hidratantnu kremu.

U nekim brendovima, poput Apivite, možete pronaći suncare kremu za svaku problematiku – protiv hiperpigmentacija, protiv bora, za masnu kožu, za osjetljivu kožu… Dok u drugim brendovima, poput Lieraca nećete pronaći tako detaljnu podjelu. Cijeli Lierac se fokusira na anti-age pa tako i cijela Sunissime linija djeluje anti-age i protiv foto-starenja. No, ovisno o potrebi kože, odabrat ćete ili fluide (lagana tekstura) ili kreme sa željenim zaštitnim faktorom.

Kako uklopiti SPF u svakodnevni skincare ritual?

Na temeljito očišćeno lice ujutro nanesite svoje rutinske proizvde: npr. koncentrat, serum, kremu za područje oko očiju kao svakodnevnu njegu, a potom umjesto hidratantne kreme za lice stavite SPF. Posebno ako koristite retinol, vitamin C ili proizvode s voćnim kiselinama.

Navečer se pridržavajte svog rituala, ali s hidratantnom kremom umjesto suncare kreme.