Connect with us

Hi, what are you looking for?

She.hrShe.hr

Kultura

Veliki talijanski redatelj snimio veliki film u počast svom bratu!

Riječ je o drami ZBOGOM LEONORA koja je na filmskom festivalu u Berlinu osvojila posebnu nagradu FIPRESCI, a koju od četvrtka, 12. siječnja gledamo i u domaćim kinima. Ovim putem donosimo kino najavu za film.

Braća Paolo i Vittorio Taviani svakako spadaju u najveća i najvažnija imena kada je talijanska kinematografija u pitanju. Još od davne 1954. godine kada su započela zajedno pisati i snimati filmove, braća su u više od šest desetljeća publici donijela iznimno veliki broj kvalitetnih, hvaljenih, nagrađivanih i, što je najvažnije, voljenih filmova u kojima su podjednako uživali filmski kritičari, ali i publika.

Kada je u travnju 2018. tada 89-godišnji Vittorio Taviani preminuo mnogi su očekivali da će se njegov dvije godine mlađi brat Paolo povući iz svijeta kinematografije. No, Paolo se ove godine vratio i po prvi put u karijeri snimio film u samostalnoj režiji. Riječ je o drami ZBOGOM LEONORA koja je na filmskom festivalu u Berlinu osvojila posebnu nagradu FIPRESCI, a koju od četvrtka, 12. siječnja gledamo i u domaćim kinima. Ovim putem donosimo kino najavu za film.

Zbogom Leonora

ZBOGOM LEONORA priča je o avanturističkom putovanju Pirandellovog posmrtnog pepela iz Rima sve do Agrigenta, a koje nas odvodi na pogreb ispunjen nevjerojatnim događajima koji su se odvili samo petnaest godina prije njegove stvarne smrti.

Istovremeno u filmu pratimo i Pirandellovu posljednju priču “Nokat” koju je napisao svega dvadeset dana prije vlastite smrti, a u kojoj je mladi Bastianeddu oduzet iz majčinih ruku sa Sicilije i prisiljen otići s ocem preko oceana, u Brooklyn, gdje zbog nemogućnosti prilagodbe i nostalgije koju osjeća za rodnim krajem počini iracionalan zločin…

Film ZBOGOM LEONORA započinje emotivnom i vrlo osobnom posvetom Paola svome bratu Vittoriju (“Za moga brata, Vittorija…”), a svakako je najfascinantnije u svemu tome da je čak i u 92. godini života ovaj slavni talijanski redatelj još uvijek aktivan što se snimanja filmova tiče.

Na ovogodišnjem filmskom festivalu u Berlinu, ZBOGOM LEONORA natjecao se u službenoj konkurenciji za glavnu nagradu Zlatni medvjed, a na kraju je osvojio posebnu nagradu FIPRESCI. To je samo još jedna u nizu Tavianijevih nagrada koji se u svojoj karijeri može pohvaliti s desecima osvojenih priznanja (skupa sa svojim bratom) koja uključuju i spomenutu nagradu Zlatni medvjed u Berlinu 2012. godine za remek-djelo “Cezar mora umrijeti” te osvojenu Zlatnu palmu 1977. godine na filmskom festivalu u Cannesu za izvrstan “Ja sam Bog otac”.

Više

Zanimljivosti

Bez obzira jeste li solo ili u paru, Pickbox TV kanal nudi naslove za svakoga, od voljenih klasika do uzbudljivih novih priča i romantičnih...

Zanimljivosti

Film „Aquaman i izgubljeno kraljevstvo“ je nastavak filma „Aquaman“ iz 2018. godine.

Zanimljivosti

Film UBOGA STVORENJA (Poor Things) na nedavnoj je dodjeli osvojio čak dvije nagrade Zlatni globus®, onu najvažniju - za najbolji film u kategoriji komedija...

Zanimljivosti

Kriminalistički misteriozni triler "Anatomija pada" redateljice Justine Triet s fenomenalnom Sandrom Huller u glavnoj ulozi sasvim izvjesno jedan od glavnih konkurenata za najprestižniju nagradu...

Advertisement

Impressum


Medijski mali servis j.d.o.o. Sva prava pridržana.