Veljko Mrton: Želja mi je otvoriti Muzej Marton

Bogatstvo i raznolikost motiva, izvanredno slikarsko umijeće i nedostižna kvaliteta pozlate, samo su neke od karakteristika bečkog porculana. Cijela zbirka dragocjenog porculana s privatnim eksponatima, vlasništvo je osnivača Zbirke Marton, uspješnog hrvatskog poduzetnika i vlasnika hrvatskog lanca parfumerija Martimex – Veljka Martona.

Kada ste odlučili predstaviti izložbu „Sjaj bijelog zlata“?

Prije godinu dana.

Možete li nam reći koliko dugo se bavite kolekcionarstvom i kako je sve započelo?

Strast prema umjetninama javila se još tijekom mojih srednjoškolskih dana. Do 30. godine profesionalno sam se bavio tenisom, što mi je omogućilo da upoznam brojne utjecajne ljude zbog kojih su mi se ‘otvorili horizonti’. Kolekcionarstvom sam se počeo baviti kada mi je bilo 18 godina, a moja prva ljubav bila je stari namještaj. Svoj prvi komad namještaja kupio sam preko oglasa u jednim dnevnim novinama.

Koji predmet vam je posebno drag i kakvo značenje ima za vas?

Poprsje Marije Terezije, zato što je to najvrjedniji, najkvalitetniji i najljepši predmet koji je također po prvi put predstavljeno na izložbi u Zagrebu i osigurano je za potrebe posudbe muzeju Palazzo Pitti u Firenzi što dovoljno govori o vrijednosti moje voljene kolekcije.

Veljko Marton

Odakle ljubav prema umjetnosti?

Igrao sam neki turnir u Njemačkoj i jedni ljudi su me pozvali kod sebe u goste. To je bilo moje prvo upoznavanje s ambijentima. Imali su divan namještaj, kombinaciju starog i modernog i prvi put sam imao priliku vidjeti tako nešto. Moja je obitelj u Zagrebu vrlo prosječno živjela i imali smo prosječan namještaj koji se tada mogao kupiti u robnim kućama. Nisam odrastao s time. Jednostavno mi se probudila ljubav prema tome.

Uspješan ste čovjek ali postoje li neke neostvarene želje?

Otvoriti Muzej Marton u Zagrebu što je vrlo bitno radi kulturne ponude Grada Zagreba i Hrvatske općenito.