Connect with us

Hi, what are you looking for?

She.hrShe.hr
najljepše cipele
najljepše cipele

Istaknuto

Visoke pete: Ljepota ili zdravlje?

Žene vole visoke pete. U njima se osjećaju vitkije i ženstvenije jer izdužuju figuru, izgledamo više, noge nam izgledaju ljepše i duže

Žene vole visoke pete. U njima se osjećaju vitkije i ženstvenije jer izdužuju figuru, izgledamo više, noge nam izgledaju ljepše i duže. Međutim, s godinama dolazi do osjetljivih i kobnih posljedica visokih peta. Trebamo li staviti zdravlje ispred mode i estetike?

Utjecaj visokih peta na naše zglobove i kralježnicu

Povišene pete prvo su počeli nositi muškarci u 16. stoljeću, a bile su obvezan dio opreme za jahanje francuskih plemića. Dva stoljeća kasnije u 18. stoljeću povišene pete su počele nositi i žene, i nose ih do dana današnjega.
Nije dobro kada pretjeramo s visokim potpeticama, jer kad imamo visoke pete tijelo se pokrene prema naprijed, kompenzatorno se naginjemo unazad i zdjelica se pomiče naprijed, a kralježnica poprima nepravilan položaj. Prirodna krivina (lordoza) se kod lumbalne kralježnice izravnava i javljaju se bolovi u križima, koji se s vremenom pojačavaju, jer se poremeti statika kralježnice. Zbog prevelikog sjedenja, smanjenog kretanja, naša kralježnica je ugrožena, i ako još puno hodamo u visokim petama višim od pet centimetra, bolovi u kralježnici mogu postati stalni.

slika b

Pete više od šest centimetara (točnije 5.7 cm) opterećuju prednji dio stopala, naročito prste. Javljaju se bolovi u stopalima koji se zatim prenose na nožne zglobove, koljena, kukove i križa. Obuća s visokim petama uzrokuje zbog nestabilnosti pri hodu češća uganuća nožnih zglobova, istezanje tetiva i svoda stopala, a kod stalnog nošenja visokih peta dolazi i do skraćivanja Ahilove tetive.

Stopalo je složene građe i sastoji od 26 kostiju koji su međusobno povezani čvrstim zglobnim svezama (ligamentima) kojih ima više od 40. Na stopalu se nalazi i 14 mišića različite veličine. Zajednički zglobovi, ligamenti i mišići formiraju oblik stopala i održavaju njegov svod. Pri visokim petama je neravnomjerno opterećenje na stopalima pa su zglobovi na stopalima skloniji trošenju hrskavice, starenju, stvaranju se ranije degenerativne promjene (artroze).

Mogu se javiti i deformacije stopala kao halux valgus, gdje je deformacija izražena na palcu, ali je ta deformacija više posljedica nasljeđa, nego visokih peta. Visoke pete ubrzavaju stvaranje deformacije haluxa valgusa zbog jačeg pritiska na prednji dio stopala, na palac. Na pojavu deformiteta na stopalima uz nasljeđe utječe i prekomjerna tjelesna težina, fizička neaktivnost i neadekvatna obuća. Halux valgus je češći kod žena, nego kod muškaraca.

Svaka peta viša od šest centimetara dovodi s vremenom do tegoba na stopalima, i ako se ne možete odreći visokih peta trebalo bi ih zamijeniti s „platformama“, s cipelama koje izbalansirano nose stopalo.

Postoje cipele koje se nose i one koje se samo gledaju, kojima se zbog ljepote divimo, ali nisu za nošenje.

Ako su bolovi zbog visokih peta stalni u stopalima, koljenima ili križima potrebno je otići na pregled fizijatru radi liječenja koje uključuje medikamentozno liječenje, provođenja fizikalne terapije kao i ciljane kineziterapije.

cipele2

Od fizikalnih procedura koristimo: ultrazvuk, laser, magnetoterapiju, elektroprocedure, a u zadnje vrijeme i udarni val. Shock –wave terapija ( terapija udarnim valom ) je primjena zvučnog impulsa ( vala) koji prenosi veliku količinu energije na bolno mjesto, a njim je moguće otkloniti bol uz poticanje prirodnog cijeljenja tkiva.
Kineziterapiju provodimo ciljano. Ako su tegobe u stopalima provode se vježbe istezanja i snaženja muskulature stopala, a ako su tegobe u području križa, provode se vježbe za križa.

Kod težih slučajeva gdje fizikalna terapija ne dovodi do poboljšanja potreban je pregled ortopeda radi kirurškog liječenja, jer nas bolesno stopalo može jako sprečavati u obavljanju svakodnevnih životnih aktivnosti.

[box style=”0″]

dr. budišinVesna Budišin, dr.med.

specijalist fizijatar – reumatolog

pročelnica Odjela za fizikalnu medicinu i rehabilitaciju Poliklinike Medikol

www.medikol.hr

Poliklinika Medikol – Zagreb

Mandlova 7

E: [email protected]

T: 01 63 97 333

Poliklinika Medikol –  Čakovec

Franca Prešerna 13

E: [email protected]

T: 040 638 500

[/box]

Više

Savjeti stručnjaka

Natečene noge, pojava celulita, slaba cirkulacija i nastanak vidljivih vena - svim ovim problemima recite zbogom uz VenoTrain čarape.

Budi fit

Vlog Mommy Buzz i influencerica Yvonne Vrnoga donose vam iznimno učinkovite, a pritom jednostavne vježbe za noge i stražnjicu koje možete raditi i doma.

Savjeti stručnjaka

TICKLE liposukcija je najnoviji svjetski trend, a provodi se suvremenim medicinskim uređajem koji radi po principu vibracija.

Savjeti stručnjaka

Klasična kirurgija uporabom operativnog odstranjenja vena, primjenjivana je desetljećima unatrag kao jedina metoda u liječenju proširenih vena.

Advertisement

Impressum


Medijski mali servis j.d.o.o. Sva prava pridržana.