Connect with us

Hi, what are you looking for?

She.hrShe.hr

Savjeti i preporuke

Vitamin C ili retinol: koje su glavne razlike i kada ih koristiti

Kako točno koristiti retinol, s kojim proizvodima ga kombinirati i koja je razlika između njega i njemu jako sličnog sastojka, vitamina C.

Kožni problemi poput ožiljaka od akni, hiperpigmentacijske mrlje, bore ili sivi ton kože traže posebnu njegu kože. Ako se borite s nekim od ovih problema, vjerojatno ste razmišljali o uvođenju retinola u svoju rutinu njege kože.

Mnogi se još uvijek pitaju kako točno koristiti retinol, s kojim proizvodima ga kombinirati? Koja je razlika između njega i njemu jako sličnog sastojka, vitamina C?

Što je retinol?

Retinol je jedan od najpopularnijih i najmoćnijih sastojaka za njegu kože koji se dobiva od vitamina A. Prvenstveno ima anti-age djelovanje što znači da usporava starenje kože. On smanjuje bore i tanke linije te stimulira proizvodnju kolagena. S obzirom na to kako nakon 25-te godina proizvodnja kolagena u tijelu opada za 1,5%, retinol se može početi koristiti i u 30-ima. Pogotovo ako imate problematičnu kožu.

Budući da djeluje na proizvodnju kolagena, time povećava čvrstoću kože lica i tonus te istovremeno posvjetljuje hiperpigmentacijske mrlje jer sprječava proizvodnju melanina. U krajnosti, koža postaje meka na dodir. Zbog svoje formulacije odlično djeluje na masnu kožu i kožu sklonu aknama jer je pročišćava te time smanjuje lučenje sebuma, kao i pojavu akni.

Kako koristiti retinol?

Retinol je najbolje koristiti s hijaluronskom kiselinom i niacinamidom koji izvrsno djeluju na masnu kožu, a zajedno s retinolom rezultati će vas oduševiti. Također, važno je znati da kada koristite retinol zasebno ili s vitaminom C, obavezno morate koristiti SPF svaki put kada izlazite iz kuće.

Sastojci s kojima se retinol ne smije koristiti

Ono što je najbitnije kod retinola jest to da ga se ne koristi nakon kemijskih pilinga AHA i BHA kiselinama. Oni su vrlo moćni sastojci koji u kombinaciji s retinolom iritiraju kožu i izazivaju crvenilo. Ne smije se koristiti istovremeno i s vitaminom C, ali ga se preporučuje uvrstiti u večernju rutinu njege kože. Vitamin C koristiti u jutarnjoj rutini.

Razlika između retinola i vitamina C

Retinol i vitamin C vrlo su slični proizvodi te mnogi ne znaju koji kada koristiti. Oba djeluju protiv bora, hiperpigmentacijskih mrlja i potiču proizvodnju kolagena. No, oni nisu isti. Glavna je razlika u tome što vitamin C štiti kožu od zagađenja i vanjskih utjecaja, a retinol to ne radi. Osim toga, pročišćava kožu i time smanjuje pojavu akni i sprječava nastanak novih kao i što balansira lučenje sebuma.

Nuspojave korištenja retinola

Iako ga je odobrila Uprava za hranu i lijekove (FDA), to ne znači da nema nuspojava. Ljudi koji koriste retinol tako su prijavili nuspojavu suhe i nadražene kože, ali to nisu sve. Druge nuspojave mogu uključivati crvenilo, svrbež i ljuštenje kože.

Kako biste umanjili te nuspojave, koristite ga za početak svake druge večeri ili svaku treću večer, a ukoliko odgovara vašoj koži, počnite ga koristit svaku večer.

Budući da je retinol snažan sastojak, preporučujemo vam razgovor sa skincare stručnjakom ili dermatologom, prije nego ga uvrstite u svoju rutinu. Rizik od nuspojava može biti veći ako koristite više od jednog proizvoda koji sadrži retinol u isto vrijeme. Stoga, pažljivo čitajte etikete na proizvodima, osobito ako koristite kombinaciju proizvoda označenih kao anti-age ili za akne, za koje postoji veća vjerojatnost da sadrže retinol.

Ne propustite

Darivanje

Eau Thermale Avène i u ovoj godini nastavlja s  inovacijama koje oduševljavaju sve skincare entuzijaste.

Beauty report

Poznat po savršenom mirisu i prirodnim sastojcima svakog proizvoda, L'Occitane nam je ovog proljeća donio novitete za kosu kao krunu svakog lica!

Beauty report

Dr. Grandel Ampoule Favorites Box by Marina sadrži 3 ampule Hyaluron at Night, 2 ampule Contour Lift i 2 ampule Retinol.

Darivanje

Kakvu god dužinu ili oblik kose imali, važno je da se trudite održati ju zdravom, a frizeri smatraju da je na tom putu važno...

Advertisement

Impressum


Medijski mali servis j.d.o.o. Sva prava pridržana.