Connect with us

Hi, what are you looking for?

She.hrShe.hr

Putovanja

Vječni grad Rim

U suradnji s Trendi.hr za vas smo pronašli savršeno putovanje u Rim.

Kada bi me netko pitao koje mjesto bih izabrala za svoje vjenčanje da mogu birati između svih gradova svijeta, ne bih ni trepnula, moj odabir bio bi definitivno Rim. Divan grad na sedam brežuljaka, grad koji nikada do sad nisam posjetila, ali i grad o kojem znam toliko mnogo tako da onog trenutka kada konačno dođem tamo, mislim da ću se osjećati najsigurnijom na svijetu. Čula sam toliko divnih priča o ovoj prijestolnici svijeta, a osobito o legendi koja govori o tome kako je uopće nastao grad Rim.

Legenda o osnutku grada Rima spominje se i danas. Amulije je postao kraljem grada Alba Longe tako da je svrgnuo svoga brata s prijestolja. Kako bi izbjegao nasljednike koji bi jednog dana mogli zatražiti kraljevsku stolicu natrag, odlučio je nećakinju Reju Silviju učiniti vestalskom djevicom, drugim riječima prisiliti je zauvijek na spolno suzdržavanje. Kako bi mu se osvetila, Reja Silvija udružila se s Bogom Marsa i rodila dva sina, Romula i Rema. Kada je Amulije to saznao, bacio je blizance u rijeku Tiber, gdje ih je na podnožju brežuljaka pronašla vučica i dojila svojim mlijekom. Nakon nekog vremena, pronašao ih je pastir Faustul koji ih je i othranio. Kada su narasli, odlučili su na brežuljku Palatina osnovati grad, no nikako se nisu mogli dogovoriti koji će od njih dvojice postati vladarom grada, stoga je Romul u svađi ubio svoga brata. Grad je nazvan po prvome kralju Romulu, a osnovan je 753.godine prije Krista.

rim3

Glavni grad Italije nalazi se u regiji Lacij, na ušću rijeke Tiber i Aniene. Posebnost grada Rima čini prijestolnica Svete Stolice, odnosno Vatikan, najmanja država na svijetu koju okružuje grad Rim. Vatikan je i središte katoličke crkve, a na čelu se nalazi biskup Rima- Papa. Nezaobilazna je i Papinska katedrala, Bazilika Svetog Ivana Lateranskog, najvažnija i najstarija od četiri bazilike koja se nalazi izvan Vatikanskog Grada.

Glavni simbol grada Rima je Kolosej, najveći amfiteatar ikada sagrađen u Rimskome Carstvu, a koji je primao kapacitet od 50.000 ljudi. Ovdje su se odvijale gladijatorske igre, koje su građanima bile najveća zanimacija u slobodno vrijeme.

Što se tiče muzeja, najstariji su Kapitolski muzeji, koji uz Vatikanske muzeje sadrže najveće i najljepše umjetničke kolekcije. Nacionalni muzej u Rimu projektirao je Michelangelo i ovo je mjesto koje će vam zasigurno oduzeti dah jer se u njemu nalaze najznačajnije rimske i grčke umjetnine.

rim1

Kada dođete u sam centar grada, za oko će vam zasigurno zapeti Fontana di Trevi, najljepša od njih čak 280 u cijelome gradu. Postoji i priča koja govori da osoba koja baci kovanicu u fontanu, vratit će se u ovoj grad po drugi put. Grad ima jako puno trgova, a oni najljepši su definitivno Piazza Navona, Piazza Venezia i Piazza di Spagna, na kojima ćete pronaći bogatu gastronomsku ponudu. Italija je ipak najpoznatija po vrhunskim pizzama i tjesteninama, stoga preporučujemo da svakako probate nešto specijalno. Još je važno spomenuti za pripadnice ljepšeg spola, da su Piazza di Spagna i Via Dei Condotti omiljena i najbogatija mjesta za shopping.

Bez brige, ni to nije sve. Rim je nekoć imao najveći stadion na svijetu, nazvan Circus Maximus koji je primao kapacitet od oko 150.000 ljudi, a njegova glavna funkcija bila je održavanje konjičkih utrka, raznih festivala, a ponekad i gladijatorskih borbi.

Toliko je toga što bismo mogli nazvati savršenstvom u ovome prekrasnom gradu, no vrijedi još izdvojiti Španjolske stube koje su jedne od najpoznatijih na svijetu, a osobito su lijepe u proljeće kad su prepune cvijećem.

Iako smatramo da nekoliko dana u Rimu možda nije dovoljno da apsolutno sve detaljno pogledate, nadamo se da smo vam s ovim vodičem barem malo dočarali famozan grad Rim, tako da znate koja mjesta su totalno IN.

Za vas smo izabrali jednu premium ponuduTrendi.hr i Idea Putovanja d.o.o. vode vas na četiri dana na putovanje u Rim, te kratak posjet Firenci za samo 1389.00 kn. Dopustite sami sebi malo luksuza jer ovaj grad će vas zaista očarati.

 

Ne propustite

Putovanja

Ako uskoro planirate putovanje i rezervirali ste niskobudžetni let, na pravom ste mjestu.

Putovanja

Ako vam nedostaje ideja za short city break, imamo prijedlog. Celje, za mnoge još uvijek neotkriveni slovenski biser, nalazi se na sat i pol...

Putovanja

Otputovati negdje sve više znači posvetiti se sebi, pratiti vlastiti tempo i potrebe i što više se udaljiti od užurbane svakodnevice.

Trendovi

Ako ste i vi zaljubljenik u ove Disney likove, onda ste na pravom mjestu!

Advertisement

Impressum


Medijski mali servis j.d.o.o. Sva prava pridržana.