Voliš li krimiće?

Za sve ljubitelje trilera i krimića donosimo neke novitete uz koje ćete zaboraviti na vrućine…

Angela Marson jedna je od vodećih i najčitanijih autorica kriminalističkih romana ne samo u Velikoj Britaniji, već u cijelom svijetu. Njezini romani prevedeni su na više od 30 jezika i prodani u milijunskim nakladama. Nakon prva dva romana, u prijevodu Igora Rendića, objavljen je i treći „Izgubljene djevojčice“ koji donosi nove, podjednako napete i zanimljive avanture sada već omiljene istražiteljice Kim Stone. Osim kritike i publika je njezin novi roman dočekala s velikim oduševljenjem.

 

 

Sarah Vaughan postala je opasna konkurencija u svijetu kriminalističkih romana kada je 2018. godine objavila knjigu „Anatomija jednog skandala“. Na mnogima nedostižnoj listi najprodavanijih naslova Sunday Timesa „Anatomija jednog skandala“ držala je visoko peto mjesto, dok su korisnici Kindlea ovaj roman čitali s toliko oduševljenja da je zauzeo prvo mjesto najčitanijih naslova. Osim publike, Vaughan je i kritiku oduševila svojim trećim romanom s kojim je osvojila nominacije za nagrade Theakstons Old Peculier Crime Novel of the Year, Audible Sounds of Crime Award i GoodReads Jury’s Out award. Ovaj svjetski hit preveden je na više od 22 jezika, a napetoj, uznemirujućoj i neočekivanoj radnji nisu odoljeli niti u sedmoj umjetnosti. Američki producenti i scenaristi marljivo rade na novoj filmskoj poslastici koja bi ove godine trebala stići na filmska platna.

Minette Walters britanska je književnica koja od 1992. godine diktira trendove u svijetu kriminalističkih romana. Stranice njezinih knjiga ispunjene su mračnim, zastrašujućim i napetim radnjama, koje su poslužile kao udžbenici svim mlađim generacijama koje traže uzore u svijetu psiholoških romana. U svojoj dugogodišnjoj karijeri Minette Walters objavila je 18 naslova koji su se prodali u više od 25 milijuna primjeraka diljem svijeta, a prevedeni su na 35 svjetskih jezika. Da se radi o izvrsnom stilu pisanja s neviđenim obratima potvrđuju i brojne nagrade koje je Minette Walters dobila za svaki objavljeni roman. Milijuni oduševljenih čitatelja osim u romanima, može uživati u brojnim televizijskim adaptacijama autoričinih naslova. Prema prvih pet romana snimljene su televizijske serije u produkciji britanskog BBC-ija, jedne od najuglednijih RTV kuća u svijetu. U izdanju Mozaika knjiga objavljena su nova izdanja prva tri kriminalistička romana iz opusa ove spisateljice: „Ledana“, „Kiparica“ i „Maska srama“ u kojima autorica na svojstven način progovara o društvenim problemima.

 

 

„Čovjek koji se smiješio“ najnoviji je roman rodonačelnika nordijske kriminalističke književnosti Henninga Mankella, koja je posljednjih petnaest godina postala najzanimljiviji književni fenomen u cijelome svijetu. U svojoj bogatoj karijeri Mankell je prodao preko 40 milijuna knjiga diljem svijeta za koje je dobio brojne književne nagrade, a njegovi su vrhunski kriminalistički romani prevedeni na više od 45 jezika. Prema njegovom najpoznatijem liku Kurtu Wallanderu snimljeni su brojni filmovi. U produkciji švedske televizije SVT ukupno je snimljeno devet filmova s glavnim junakom Kurtom Wallanderom, kojeg igra švedski glumac Rolf Lassgård.