Connect with us

Hi, what are you looking for?

She.hrShe.hr

Moj dom

Vrijeme je da odaberete proizvode koji brinu o vašem rublju, ali i o okolišu

Kod gomilanja i pranja odjeće vrijedi isto pravilo – manje je više

Što napravimo kad ugledamo hrpu prljavog rublja u kupaonici? Odvojimo po bojama i vrstama tekstila, ubacimo u perilicu, dodamo deterdžent i omekšivač, pritisnemo nekoliko gumbića i nastavimo raditi ili pak skoknemo u trgovinu i po djecu u vrtić dok se ne opere. Nakon toga prebacimo u sušilicu, ponovno pritisnemo gumbe ili okrenemo pokazivač na željene postavke i čekamo na mirisno i suho rublje koje, nerijetko, ne zahtijeva niti peglanje.

Zastanemo li kada i pomislimo kako nam je zapravo lijepo? U usporedbi s time kako je ovaj proces izgled nekada, našim mamama i bakama?

Ne, ovo nije „u moje doba je bilo bolje“ priča, ali nekada se rublje  pralo ručno, namakalo se u sapunici ili deterdžentu, a zatim bi se trljalo i ispiralo u posudi s vodom. Prije nego što su deterdženti postali uobičajeni, koristio se sapun od maslaca ili biljnih ulja. A još puno, puno prije toga, kao prirodni sastojak za pranje odjeće koristio se pepeo. Nakon pranja, rublje bi se obično sušilo na otvorenom zraku, a zatim peglalo i spremalo u ormare.

Svi su posjedovali manje odjeće nego danas, no ništa im nije nedostajalo. Možda je vrijeme da i mi prestanemo pretrpavati ormare hit komadima sezone, ili onima „u koje ćemo jednog dana opet stati“.

Sve se više žena okreće slow fashionu

U svijetu mode, gdje se trendovi mijenjanju brzinom munje, a potrošnja sve više postaje pitanje odgovornosti, pažnja se usmjerava k održivom pristupu – slow fashionu. Jedna od stvari koja nas je posebice zaintrigirala  u vezi slow fashiona je ponovno otkrivanje i korištenje odjeće koja se nalazi u ormarima upravo naših mama i baka. Ovaj trend vraćanja vintage komada promiče održivu praksu, ali i slavi jedinstvenost i sjajne priče koje stoje iza svakog tog komada. Osim toga, korištenje majčine ili bakine odjeće pruža nam i snažan osjećaj povezanosti s njima, a bez sumnje dodaje poseban šarm i stil svakoj odjevnoj kombinaciji.

Slow fashion promiče upotrebu održivih materijala poput organskog pamuka, konoplje, recikliranih materijala i biljnih boja. Također, tijekom proizvodnog procesa se smanjuje otpad i koristi manje resursa.

Umjesto masovne proizvodnje, ovaj pokret prednost daje manjim količinama, dok se proizvodnjom na lokalnoj razini osigurava smanjenje prijevoznih troškova i emisija ugljičnog dioksida, ali i jača lokalna ekonomija.

A, umjesto jeftinijih, ali masovno proizvedenih haljina, majica ili hlača, slow fashion potiče ulaganje u visokokvalitetnu odjeću. Ovo inspirira ljude da kupuju manje, ali da biraju kvalitetnije komade odjeće, koji će trajati godinama, ako ne i desetljećima.

I dalje možete imati čisto i mirisno rublje, ali na održiv i odgovoran način!

Ne postoji kućanstvo koje na svojoj polici nema zalihu deterdženata za pranje rublja, omekšivača i sredstava za čišćenje. Kako se riješiti mrlja na odjeći, kako će odjeća mirisati i općenito učiniti dom blistavo čistim, najčešće je više pitanje praktičnosti nego činjenice koliko ti isti deterdženti štete i našem zdravlju, ali i okolišu općenito. Vrijeme je da odaberemo proizvode koji brinu o našem rublju, ali i o okolišu.

Korištenje ekološki prihvatljivih i manje toksičnih proizvoda za pranje može značajno smanjiti izloženost štetnim kemikalijama. Također, važno je pažljivo čitati etikete svakog proizvoda kako bi bili svjesni potencijalno štetnih kemikalija koje ti proizvodi sadrže.

Razmislimo i o količini proizvoda koje koristimo. Ponekad su manje količine dovoljne za učinkovito čišćenje čime automatski smanjujemo količinu kemikalija koja se ispuštaju u okoliš.

Jedan proizvođača koje vam možemo preporučiti, a vi odabrati, upravo je Ecover. Ecover spremno odgovora na želje potrošača ponudom recikliranih, biorazgradivih i dermatološki testiranih proizvoda.

Pranje rublja nikad nije bilo tako dobro

Sredstva za pranje rublja brenda Ecover dolaze u obliku moćnog, tekućeg, univerzalnog deterdženta, deterdženta za obojeno rublje, deterdženta za osjetljivo rublje te ZERO tekućeg deterdženta koji dubinski čisti i njeguje rublje, a namijenjen je osobama s alergijama i osjetljivom kožom, jer ne sadrži boje i mirise.

Uz pomoć biorazgradivih sastojaka održavaju čvrstoću vlakana i pomažu da odjeća traje duže tako njihovim korištenjem sprječavate prerani odlazak odjeće na odlagalište. Omekšivači za rublje dolaze u 2 nježna mirisa cvijeta jabuke i badema te gardenije i vanilije i također pomažu u njezi i održavanju dugovječnosti odjeće.

Proizvodi ne sadrže fosfate i nositelj su “Cruelty free” certifikata što znači da nisu testirani na životinjama.

Odličan izbor, sigurno ćete i vi složiti!

Tekst nastao u suradnji s brendom Ecover.

Darujemo jednu čitateljicu Ecover proizvodima!

Pravila su jednostavna:

  1. U komentare, na dnu članka, na webu napišete #ecover (Ako imate problema s prijavom, proučite https://she.hr/kako-sudjelovati-u-nasim-darivanjima/)
  2. Pratite Ecover Facebook i Instagram.
  3. Pratite nas putem društvenih mreža FacebookInstagram, TikTokYouTube
  4. Možete se prijaviti samo jednom!

Prijave primamo do 15. ožujka točno u podne.

Random biramo, a dobitnici nakon objave svoje dostavljaju u inbox na našem Facebooku podatke (ime i prezime, adresa i obavezno broj telefona, radi dostavnih službi). Podatke koje ostavite koristimo isključivo u svrhu dostave paketa. 

Darove šaljemo samo na adrese u Hrvatskoj u roku 30 dana od javljanja dobitnika.

Dobitnici će biti objavljeni u sklopu ovoga članka te dodani kao komentar na Facebook objavi.

Ako želite provjeriti jeste li jedan od dobitnika, upišite svoje ime u tražilicu.

Dobitnica Ana Bašić Matijević

Ne propustite

Brinimo jedna o drugoj

Akne, suha koža i kosa, lomljivi nokti pa čak i stanja poput ekcema, dijelom su rezultat genetike, a dijelom neadekvatne prehrane.

Seks

Vrtoglavo visokim potpeticama do boljeg orgazma.

Trendovi

FASHION&FRIENDS  za vas ima idealna rješenja.

Zanimljivosti

Istakni svoj jedinstveni stil uz orginalne TOCO tenisice

Advertisement

Impressum


Medijski mali servis j.d.o.o. Sva prava pridržana.