Connect with us

Hi, what are you looking for?

She.hrShe.hr

Putovanja

Vrijeme je poklada, a mi vam otkrivamo običaj zbog kojeg se isplati izlet u Brodsko-posavsku županiju

Dobra rakija zagrijat će želudac, otvoriti apetit pa kad kušate sve fine delicije poput kulina, kobasice, čvaraka, krofni i slavonskih kolača…, užitak je još veći.

Nema veze što je zima i što mrznu ruke i obrazi. To je zdravo, reći će vam u brodskoj Posavini. A nema toga mraza kojeg neće otopiti čokanjčić izvrsne slavonske rakije. Znaju to i pokladni jahači koji ovih dana jašu selima uz Savu. Dobra rakija zagrijat će želudac, otvoriti apetit pa kad kušate sve fine delicije poput kulina, kobasice, čvaraka, krofni i slavonskih kolača…, užitak je još veći. Tako se dočekuju jahači, zapjeva se i zasvira, proveseli onako kako to i priliči ovom kraju.

Nekad čuvari granice, danas čuvari baštine

Ovaj lijepi dio slavonske tradicije star je dvjestotinjak godina, još od vremena graničara. Upravo u ovo vrijeme svečano odjeveni jahači s pokladnim jelom i pićem, obilazili su – kako pjesma kaže – graničare stare na graničnim postajama. Po povratku okupljali su se u selima i obilježavali poklade.

Pokladno jahanje, Foto Alen Vrlazić

Tako je u ovom kraju ostalo do danas. Vremena su se promijenila ali se tradicija nije zaboravila. Tko još nije čuo onu staru „Bolje da izumre selo nego običaji“?!

Sve je više jahačica

Nešto se ipak promijenilo u novom mileniju. Među jahačima sve je više jahačica, ljubiteljica konja, ali i bogate slavonske baštine.

Konjogojske udruge, kulturno-umjetnička društva, vlasnici konja, mještani, njihovi gosti…, svi su dio pokladnog jahanja. Želite li otkriti nešto lijepo, novo, lokalno i autentično pravi je trenutak za posjet Brodsko-posavskoj županiji.

Salaš Savus, foto Ena Kokanovic Nagy

Od Bebrine do Ruščice i Starih Perkovaca

Konji uređeni, jahačice i jahači u narodnim nošnjama, njih više od stotinu sve do kraja veljače proći će selima uz Savu. Prvo pokladno jahanje kreće u nedjelju, 30. siječnja, u Bebrini, potom se nastavlja 6. veljače je u Kupini, 13. veljače u Oriovcu, 20. veljače u Sikirevcima, 26. veljače u Gundincima, a završava 27. veljače u Ruščici i Starim Perkovcima. Iako je pokladno jahanje tradicija čitave Slavonije, kao dio bogate graničarske povijesti posebno je atraktivno na području naše županije. U selima Brodsko- posavske županije njeguje se tradicija koja je na obiteljskim poljoprivrednim gospodarstvima, rančevima i salašima postala sastavni dio naše turističke ponude“, ističe Ružica Vidaković, direktorica TZ Brodsko-posavske županije

Ne preostaje vam ništa nego rezervirati smještaj na nekom od tih salaša ili rančeva i uživati u slavonskoj zimskoj idili. Modernim rječnikom opuštanje na najjače!

Ne propustite

Putovanja

Otputovati negdje sve više znači posvetiti se sebi, pratiti vlastiti tempo i potrebe i što više se udaljiti od užurbane svakodnevice.

Trendovi

Ako ste i vi zaljubljenik u ove Disney likove, onda ste na pravom mjestu!

Putovanja

Ako se pitate kojem ih je dijelu Istre povijest poklonila u najvećem broju, odgovor je Vodnjan i okolica.

Putovanja

Hrvatska nudi fantastična odredišta za one koji traže zimski odmor, a iz popisa najpopularnijih destinacija među domaćim i inozemnim putnicima možemo vidjeti da njezina...

Advertisement

Impressum


Medijski mali servis j.d.o.o. Sva prava pridržana.