Gastronomija

Vrijeme je za međimursku gibanicu

Nije jednostavno napraviti, ali je fino za prste polizati.
Međimurska gibanica autohtoni je starinski međimurski (hrvatski ) desert vrlo sličan takozvanoj prekmurskoj gibanici (Slovenija). Radi se zapravo o jednom te istom kolaču koji se sastoji od vučenog tijesta i četiri nadjeva, oraha, sira, maka i jabuka. U Prekmurju se radi na način da se nadjevaju po dva tanka sloja svakog od nadjeva, dok se u Međimurju nadjevi stavljaju po jedanput, u malo debljem sloju. U konačnici radi se o istom ili vrlo sličnom kolaču.

S obzirom je Međimurje nama vrlo blizak kraj i kraj u kojem je odrastao moj suprug i sva njegova djedovina, kolač sam i napravila najviše za njegov gušt, ali i zbog svoje velike radoznalosti i volje za nekim novim okusima.

Potrebni sastojci :
  • 10 listova za savijaču ili
  • 1 kg oštrog brašna
  • 2 jaja
  • malo soli
  • 2 dcl ulja
  • mlaka voda po potrebi
Za nadjevanje:

1. nadjev – od maka
  • 300 g mljevenog maka
  • malo ribane limunove korice
  • 2 žlice meda
  • 3 žlice šećera
  • vruće mlijeko po potrebi (oko 1, 5 dl)
2 . nadjev – od sira
  • 300 g svježeg sira
  • 1 jaje
  • malo soli
  • 3 žlice šećera
  • 1/2 vrećice vanilin šećera
  • malo naribane korice limuna


3 . nadjev – orasi
  • 300 g mljevenih oraha
  • 3 žlice šećera
  • 1/2 dcl ruma
  • 1/2 vrećice vanilin šećera
  • vruće mlijeko po potrebi (1 dcl)
4. nadjev – jabuke
  • 1 kg naribanih jabuka
  • malo cimeta
  • 3-4 žlice šećera
  •  
  • 150 g otopljenog maslaca za premazivanje
  • 2 dcl kiselog vrhnja
  • šećer u prahu za posipanje
Postupak :

1 . Zamjesite tijesto od navedenih sastojaka pa ga prekrijte krpom ili folijom i ostavite sat vremena da odstoji. Odstajalo tijesto razvaljajte, tanko razvucite i izrežite u veličinu kalupa ili koristite gotovo vučeno tijesto za savijače.

2 . Pripremite nadjeve. Mak izmješajte sa šećerom, limunovom koricom i medom, sve izmješajte pa prelijte kipućim mlijekom koliko je potrebno da bi nadjev i dalje bio čvrst i lijepo maziv (oko 1,5 dcl). Izmješajte. Sir također pomiješajte s navedenim sastojcima. Mljevene orahe pomiješajte sa šećerom vanilin šećerom i rumom, prelijte ih s malo vrućeg mlijeka i sve skupa izmješajte. Ribanim jabukama dodajte šećer, kako je navedeno, te malo cimeta. Prije samog nadjevanja, dobro ih ocijedite.

3 . Otopite maslac za premazivanje, pa premažite prvo kalup. Zatim u kalup stavite dva lista tijesta ili uzmite dva lista gotovog tijesta za savijače pa jednom polovicom prekrijte dno kalupa, a ostatak neka ostane izvan kalupa.. Premažite tijesto maslacem i prekrijte drugom polovicom gotovog tijesta ( onim koji je ostao vani). Premažite prvi sloj tijesta nadjevom od maka. Ponovite postupak s tijestom, pa ga nadjenite drugim nadjevom – sirom. Treći nadjev su orasi i zadnje jabuke.

4 . Kad ste sve nadjeve potrošili na kraju završite tijestom koje na kraju još premažite maslacem. Gibanicu stavite peći u zagrijanu pećnicu na 180 C, oko 30-tak minuta, zatim ju izvadite, premažite kiselim vrhnjem i vratite ponovno u pećnicu dok se ne zapeče. Pečenu gibanicu izvadite i pospite šećerom u prahu.

5 . Ova gibanica najčešće se poslužuje topla iako po želji, može se poslužiti i hladna.

Just Good Food


You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Otkaži odgovor

Ne propustite

Gastronomija

Ako ste ljubitelj biljne prehrane, a načela veganstva imate u malom prstu, sljedeći recept oduševit će sva vaša čula.

Gastronomija

Kremšnite su desert koji oduševljava nepce svih ljubitelja poslastica.

Savjeti i preporuke

Prhut mogu dobiti i osobe s masnom i osobe sa suhom kožom.

Gastronomija

Ganache je čokoladna krema koju bi, svi oni koji vole pripremati slastice, trebali imati u malom prstu

Impressum


Medijski mali servis j.d.o.o. Sva prava pridržana.

Exit mobile version