Connect with us

Hi, what are you looking for?

She.hrShe.hr

Gastronomija

Vrijeme je za međimursku gibanicu

Nije jednostavno napraviti, ali je fino za prste polizati.

Međimurska gibanica autohtoni je starinski međimurski (hrvatski ) desert vrlo sličan takozvanoj prekmurskoj gibanici (Slovenija). Radi se zapravo o jednom te istom kolaču koji se sastoji od vučenog tijesta i četiri nadjeva, oraha, sira, maka i jabuka. U Prekmurju se radi na način da se nadjevaju po dva tanka sloja svakog od nadjeva, dok se u Međimurju nadjevi stavljaju po jedanput, u malo debljem sloju. U konačnici radi se o istom ili vrlo sličnom kolaču.

S obzirom je Međimurje nama vrlo blizak kraj i kraj u kojem je odrastao moj suprug i sva njegova djedovina, kolač sam i napravila najviše za njegov gušt, ali i zbog svoje velike radoznalosti i volje za nekim novim okusima.

Potrebni sastojci :
  • 10 listova za savijaču ili
  • 1 kg oštrog brašna
  • 2 jaja
  • malo soli
  • 2 dcl ulja
  • mlaka voda po potrebi
Za nadjevanje:

1. nadjev – od maka
  • 300 g mljevenog maka
  • malo ribane limunove korice
  • 2 žlice meda
  • 3 žlice šećera
  • vruće mlijeko po potrebi (oko 1, 5 dl)
2 . nadjev – od sira
  • 300 g svježeg sira
  • 1 jaje
  • malo soli
  • 3 žlice šećera
  • 1/2 vrećice vanilin šećera
  • malo naribane korice limuna


3 . nadjev – orasi
  • 300 g mljevenih oraha
  • 3 žlice šećera
  • 1/2 dcl ruma
  • 1/2 vrećice vanilin šećera
  • vruće mlijeko po potrebi (1 dcl)
4. nadjev – jabuke
  • 1 kg naribanih jabuka
  • malo cimeta
  • 3-4 žlice šećera
  •  
  • 150 g otopljenog maslaca za premazivanje
  • 2 dcl kiselog vrhnja
  • šećer u prahu za posipanje
Postupak :

1 . Zamjesite tijesto od navedenih sastojaka pa ga prekrijte krpom ili folijom i ostavite sat vremena da odstoji. Odstajalo tijesto razvaljajte, tanko razvucite i izrežite u veličinu kalupa ili koristite gotovo vučeno tijesto za savijače.

2 . Pripremite nadjeve. Mak izmješajte sa šećerom, limunovom koricom i medom, sve izmješajte pa prelijte kipućim mlijekom koliko je potrebno da bi nadjev i dalje bio čvrst i lijepo maziv (oko 1,5 dcl). Izmješajte. Sir također pomiješajte s navedenim sastojcima. Mljevene orahe pomiješajte sa šećerom vanilin šećerom i rumom, prelijte ih s malo vrućeg mlijeka i sve skupa izmješajte. Ribanim jabukama dodajte šećer, kako je navedeno, te malo cimeta. Prije samog nadjevanja, dobro ih ocijedite.

3 . Otopite maslac za premazivanje, pa premažite prvo kalup. Zatim u kalup stavite dva lista tijesta ili uzmite dva lista gotovog tijesta za savijače pa jednom polovicom prekrijte dno kalupa, a ostatak neka ostane izvan kalupa.. Premažite tijesto maslacem i prekrijte drugom polovicom gotovog tijesta ( onim koji je ostao vani). Premažite prvi sloj tijesta nadjevom od maka. Ponovite postupak s tijestom, pa ga nadjenite drugim nadjevom – sirom. Treći nadjev su orasi i zadnje jabuke.

4 . Kad ste sve nadjeve potrošili na kraju završite tijestom koje na kraju još premažite maslacem. Gibanicu stavite peći u zagrijanu pećnicu na 180 C, oko 30-tak minuta, zatim ju izvadite, premažite kiselim vrhnjem i vratite ponovno u pećnicu dok se ne zapeče. Pečenu gibanicu izvadite i pospite šećerom u prahu.

5 . Ova gibanica najčešće se poslužuje topla iako po želji, može se poslužiti i hladna.

Just Good Food


Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Više

Gastronomija

Ako ste ljubitelj biljne prehrane, a načela veganstva imate u malom prstu, sljedeći recept oduševit će sva vaša čula.

Gastronomija

Kremšnite su desert koji oduševljava nepce svih ljubitelja poslastica.

Savjeti i preporuke

Prhut mogu dobiti i osobe s masnom i osobe sa suhom kožom.

Gastronomija

Ganache je čokoladna krema koju bi, svi oni koji vole pripremati slastice, trebali imati u malom prstu

Advertisement

Impressum


Medijski mali servis j.d.o.o. Sva prava pridržana.