Međimurska gibanica autohtoni je starinski međimurski (hrvatski ) desert vrlo sličan takozvanoj prekmurskoj gibanici (Slovenija). Radi se zapravo o jednom te istom kolaču koji se sastoji od vučenog tijesta i četiri nadjeva, oraha, sira, maka i jabuka. U Prekmurju se radi na način da se nadjevaju po dva tanka sloja svakog od nadjeva, dok se u Međimurju nadjevi stavljaju po jedanput, u malo debljem sloju. U konačnici radi se o istom ili vrlo sličnom kolaču.
S obzirom je Međimurje nama vrlo blizak kraj i kraj u kojem je odrastao moj suprug i sva njegova djedovina, kolač sam i napravila najviše za njegov gušt, ali i zbog svoje velike radoznalosti i volje za nekim novim okusima.
Potrebni sastojci :
1. nadjev – od maka
3 . nadjev – orasi
1 . Zamjesite tijesto od navedenih sastojaka pa ga prekrijte krpom ili folijom i ostavite sat vremena da odstoji. Odstajalo tijesto razvaljajte, tanko razvucite i izrežite u veličinu kalupa ili koristite gotovo vučeno tijesto za savijače.
2 . Pripremite nadjeve. Mak izmješajte sa šećerom, limunovom koricom i medom, sve izmješajte pa prelijte kipućim mlijekom koliko je potrebno da bi nadjev i dalje bio čvrst i lijepo maziv (oko 1,5 dcl). Izmješajte. Sir također pomiješajte s navedenim sastojcima. Mljevene orahe pomiješajte sa šećerom vanilin šećerom i rumom, prelijte ih s malo vrućeg mlijeka i sve skupa izmješajte. Ribanim jabukama dodajte šećer, kako je navedeno, te malo cimeta. Prije samog nadjevanja, dobro ih ocijedite.
3 . Otopite maslac za premazivanje, pa premažite prvo kalup. Zatim u kalup stavite dva lista tijesta ili uzmite dva lista gotovog tijesta za savijače pa jednom polovicom prekrijte dno kalupa, a ostatak neka ostane izvan kalupa.. Premažite tijesto maslacem i prekrijte drugom polovicom gotovog tijesta ( onim koji je ostao vani). Premažite prvi sloj tijesta nadjevom od maka. Ponovite postupak s tijestom, pa ga nadjenite drugim nadjevom – sirom. Treći nadjev su orasi i zadnje jabuke.
4 . Kad ste sve nadjeve potrošili na kraju završite tijestom koje na kraju još premažite maslacem. Gibanicu stavite peći u zagrijanu pećnicu na 180 C, oko 30-tak minuta, zatim ju izvadite, premažite kiselim vrhnjem i vratite ponovno u pećnicu dok se ne zapeče. Pečenu gibanicu izvadite i pospite šećerom u prahu.
5 . Ova gibanica najčešće se poslužuje topla iako po želji, može se poslužiti i hladna.
Just Good Food
S obzirom je Međimurje nama vrlo blizak kraj i kraj u kojem je odrastao moj suprug i sva njegova djedovina, kolač sam i napravila najviše za njegov gušt, ali i zbog svoje velike radoznalosti i volje za nekim novim okusima.
Potrebni sastojci :
- 10 listova za savijaču ili
- 1 kg oštrog brašna
- 2 jaja
- malo soli
- 2 dcl ulja
- mlaka voda po potrebi
1. nadjev – od maka
- 300 g mljevenog maka
- malo ribane limunove korice
- 2 žlice meda
- 3 žlice šećera
- vruće mlijeko po potrebi (oko 1, 5 dl)
- 300 g svježeg sira
- 1 jaje
- malo soli
- 3 žlice šećera
- 1/2 vrećice vanilin šećera
- malo naribane korice limuna
3 . nadjev – orasi
- 300 g mljevenih oraha
- 3 žlice šećera
- 1/2 dcl ruma
- 1/2 vrećice vanilin šećera
- vruće mlijeko po potrebi (1 dcl)
- 1 kg naribanih jabuka
- malo cimeta
- 3-4 žlice šećera
- 150 g otopljenog maslaca za premazivanje
- 2 dcl kiselog vrhnja
- šećer u prahu za posipanje
1 . Zamjesite tijesto od navedenih sastojaka pa ga prekrijte krpom ili folijom i ostavite sat vremena da odstoji. Odstajalo tijesto razvaljajte, tanko razvucite i izrežite u veličinu kalupa ili koristite gotovo vučeno tijesto za savijače.
2 . Pripremite nadjeve. Mak izmješajte sa šećerom, limunovom koricom i medom, sve izmješajte pa prelijte kipućim mlijekom koliko je potrebno da bi nadjev i dalje bio čvrst i lijepo maziv (oko 1,5 dcl). Izmješajte. Sir također pomiješajte s navedenim sastojcima. Mljevene orahe pomiješajte sa šećerom vanilin šećerom i rumom, prelijte ih s malo vrućeg mlijeka i sve skupa izmješajte. Ribanim jabukama dodajte šećer, kako je navedeno, te malo cimeta. Prije samog nadjevanja, dobro ih ocijedite.
3 . Otopite maslac za premazivanje, pa premažite prvo kalup. Zatim u kalup stavite dva lista tijesta ili uzmite dva lista gotovog tijesta za savijače pa jednom polovicom prekrijte dno kalupa, a ostatak neka ostane izvan kalupa.. Premažite tijesto maslacem i prekrijte drugom polovicom gotovog tijesta ( onim koji je ostao vani). Premažite prvi sloj tijesta nadjevom od maka. Ponovite postupak s tijestom, pa ga nadjenite drugim nadjevom – sirom. Treći nadjev su orasi i zadnje jabuke.
4 . Kad ste sve nadjeve potrošili na kraju završite tijestom koje na kraju još premažite maslacem. Gibanicu stavite peći u zagrijanu pećnicu na 180 C, oko 30-tak minuta, zatim ju izvadite, premažite kiselim vrhnjem i vratite ponovno u pećnicu dok se ne zapeče. Pečenu gibanicu izvadite i pospite šećerom u prahu.
5 . Ova gibanica najčešće se poslužuje topla iako po želji, može se poslužiti i hladna.
Just Good Food
You must be logged in to post a comment Login