Spojite se s nama

Bok, što tražiš?

SheShe

Kultura

Vrtlarstvo kao stil života

Vrt treba doživjeti kao autobiografiju i učitelja.

Sve se više ljudi vraća zemlji. Zaključak je to panel rasprave „Vrt u srcu: od stvarnosti do umjetnosti“ koju je vrtni centar Iris tvrtke MBM organizirao u sklopu svečanog otvorenja 53. međunarodne vrtne izložbe Floraart na zagrebačkom Bundeku.

„Vrt treba doživjeti kao autobiografiju i učitelja. S jedne strane kroz uređenje vrta otkrivamo sebe, a s druge strane dopuštamo da nas priroda podučava. Pri uređenju vrta ne smijemo biti podložni trendovima. Trebamo procijeniti što sve imamo na raspolaganju, te predvidjeti kako će zasađena biljka izgledati za nekoliko godina“, kazala je Aleksandra Matanović, voditeljica prodaje u tvrtki MBM.

Glumica Marija Borić naglasila je da je vrtlarstvo dio njezina stila života. Otkrila je da je vrt zavoljela uz mamu. Njoj duguje poznavanje osnova vrtlarstva, ali svoje znanje nadograđuje i danas.

„Sjajan je osjećaj naočigled vidjeti kako nešto raste. Svatko bi trebao doživjeti kako je staviti sjeme u zemlju i gledati kako se biljka razvija iz dana u dan“, poručila je Marija Borić. Ona u svojem vrtu, uz povrće, ima i cvijeće – od lavande preko dragoljuba do nevena. Iako nema omiljeni cvijet, nego u šali kaže da joj je drag svaki koji primi na dar, ove je godine posebno vesele zvončići zasađeni u tegle.

Pjesnikinja Lea Brezar jednu je pjesmu nedavno posvetila božuru, no najdraži joj je cvijet ljiljan. Okupljenima je pojasnila kako je cvijeće umjetnicima oduvijek vrelo nadahnuća. Među pjesnicima čije stihove pamtimo po cvijeću, su Charles Baudelaire i Dobriša Cesarić. Omiljena hrvatska pjesnikinja srednje generacije voli i vrt, no kako živi u središtu Zagreba, taj joj užitak omogućuju posjeti svekrvi u Kupinečki Kraljevec.

I voditeljica Ana Radišić priznala je ljubav prema prirodi, a za posjet Floraartu nije odoljela odjenuti haljinu s cvjetnim uzorkom. Okupljene je pozvala da cvijećem oplemene svoje okućnice, terase i balkone.

Tvrtka MBM na sajmu sudjeluje s nekoliko prodajnih i izložbenih prostora. Ove je godine u prvi plan stavila Iris, vrtni centar u Lučkom koji ime duguje hrvatskom nacionalnom cvijetu Iris croatica, endemskoj vrsti perunike.

Taj vrtni centar pomno osluškuje želje i potrebe svojih kupaca, ali istovremeno prati što nudi vrh svjetske hortikulture i floristike. Nekada je MBM u Hrvatskoj bio pionir u tim područjima, a danas nakon revitalizacije poslovanja želi biti lider – centar izvrsnosti. Stručnjacima Iris želi služiti kao izvor ideja i trendova te odličan partner u realizaciji njihovih zamisli.

Više

Moj dom

Bilo da se radi o nedjeljnom doručku na balkonu, rođendanskoj zabavi u vrtu ili roštilju na terasi, mnogo je prilika za zajednički objed i...

Istaknuto

Vrt je savršeno mjesto za opuštanje i bijeg od svakodnevice. S bujnim zelenilom i šarenim cvijećem, prava je oaza mira.

Budi fit

Donosimo vam pet prijedloga kako najbolje iskoristiti nadolazeće godišnje doba.

Fashion report

Kakve haljinice nositi na plažu, a u kojima šetati rivom?

Advertisement

Impressum


Medijski mali servis j.d.o.o. Sva prava pridržana.