Connect with us

Hi, what are you looking for?

She.hrShe.hr

Zdravstveni karton

Vrtoglavica, šum u ušima, trnci u rukama? Je li problem vratna kralježnica?

Problemi s vratnom kralježnicom mogu se prilično ublažiti ako ste disciplinirani i držite se programa koji će vam složiti vaš fizioterapeut.

Jeste li ikada osjetili vrtoglavicu, šum u ušima ili da vam trnu ruke ili dio glave? Korijen svih tih problema u većini slučajeva leži u vratnom dijelu naše kralježnice.

Važnost precizne dijagnostike

Vratna kralježnica sastoji se od sedam kralježaka. Svaki kralježak, osim prvog – atlasa, ima dva poprečna, transverzalna, nastavka i jedan trnasti ili spinozni. Ti nastavci su važni jer predstavljaju polazišta ili hvatišta dijela leđnih mišića.

Središnji dio kralješka čini otvor ili foramen kroz koji prolazi leđna moždina kao dostavljač krvi i kisika malom mozgu. Između kralješaka nalaze se pločice (diskovi) koje sprječavaju trenje među kralježaka.

Svi kralješci povezani su ligamentima, a vratna kralježnica je neposredno povezana i s ramenima pa je tako u velikom broju slučajeva bol u ramenu zapravo refleksija iz vratnog dijela kralježnice. Najosnovniji anatomski podaci govore o kompleksnosti jednog od najvažnijih dijela leđa.

senzualna masaža
Vrat trpi najviše zbog sjedenje na poslu

Bolovi u vratu i svi već navedeni simptomi vrlo često javljaju se kao posljedica sjedilačkog načina života i dugotrajnog jednoličnog položaja ruku poput rada za računalom, frizerskog posla, predugog sjedenja za volanom i slično. Naime, dok sjedimo najčešće su ramena opuštena i rotirana prema naprijed, glava je uronjena u njih, a prsni dio kralježnice pretvara se u “grbu”.

Tako dolazi do slabljenja svih mišićnih struktura na leđima, ramenom pojasu, području vratne kralježnice te skraćivanja prsnih mišića. Zadaća leđnih mišića je podržavanje kralježnice u fiziološkom položaju – udubljenje – lordoza u vratnom dijelu, izbočenje – kifoza u prsnom dijelu i još jedna lordoza u predjelu križa.

Zašto su važni trbušni mišići?

Istu ulogu imaju i trbušni mišići koji podržavaju kralježnicu s prednje strane. Njihovim slabljenjem kralježnica postepeno gubi svoje fiziološke zakrivljenosti i poprima patološke kao što su izravnanje vratne i lumbalne lordoze, pojačana prsna kifoza, skolioza (postranična zakrivljenost) i tomu slično.

Zbog toga, ali i zbog, s vremenom nastalih degenerativnih promjena na malim zglobovima vratne kralježnice, dolazi do pritiska na određene spinalne živce. Prema simptomima koji se javljaju možemo odrediti koji su živci pogođeni te gdje vratna kralježnica krije problem.

Tako primjerice pritisak na živce čije je izlazište na prva tri vratna kralješka (C1, C2, C3 ) izaziva cervikocefalnog sindrom, koji se manifestira vrtoglavicama, šumom u ušima, trnjenjem dijela lica i glave ili iskrenjem pred očima.

S druge strane pak pritisak na živce donjih vratnih kralježaka izaziva cervikobrahijalni sindrom koji se za javlja kao bol u vratu, koja se “spušta” duž ruku. Tako nastaje klinička slika u kojoj se javlja bol u ramenima i nadlakticama, trnjenje duž cijelih ruku s refleksijom u prstima i njihovom oticanju.

Liječenje bolova u vratu

Kako bi se ublažilo navedene tegobe važno je znati koji oblici terapije su od stvarne pomoći.

Najvažnije je promijeniti način života. To znači da na radnom mjestu, ako je ono sjedeće ili vas prisiljava na jednolični položaj, treba što je moguće češće promijeniti položaj, ustati se, protegnuti se i razgibati kako biste vrat barem malo oslobodili napetosti za koje je kriva vratna kralježnica.

Drugo – svaki dan ili barem tri puta tjedno vježbati od 30 do 45 minuta prema savjetima fizioterapeuta ovisno o stanju vaših leđa.

Ako su spomenuti simptomi već prisutni, potrebno ih je ukloniti prije nego se odlučimo za vježbe.

Jedino kvalitetno rješenje su manualne tehnike poput masaže, manipulacije, trakcije i slično. No, budite oprezni jer pomagala na bazi struje, magneta i slično ne daju rezultate kod ovog problema koliko god vas prodavači raznih aparata u to uvjeravali. Važno je naglasiti, da se za masažu treba obratiti fizioterapeutu jer nestručne masaže u ovom slučaju mogu dovesti do pogoršanja postojećeg stanja.

Problemi koje izaziva vratna kralježnica mogu se prilično ublažiti ako ste disciplinirani i držite se programa koji će vam složiti vaš fizioterapeut.

Ne propustite

Život u dvoje

Senzualna masaža je dio intimnog odnosa kao stvoren za opuštanje i pripremu na seksualni čin. S

Duh i tijelo

Masaža prstiju pomaže nam osloboditi se napetosti u organizmu uz istovremeno otpuštanje blokada i nesmetan protok energetskih puteva.

Duh i tijelo

Prema riječima psihologa koji proučavaju “govor tijela”, poza koju ljudi zauzimaju prilikom sjedenja mnogo govori o njihovim namjerama.

Beauty report

Pravilnom njegom i prehranom do duge, guste i zdrave kose.

Advertisement

Impressum


Medijski mali servis j.d.o.o. Sva prava pridržana.