Connect with us

Hi, what are you looking for?

She.hrShe.hr

Događanja

WWF & HIGHLANDER – hvalevrijedno partnerstvo u predanoj službi očuvanja našeg drugog doma

Na temelju sličnih vrijednosti, a posebice zajedničke brige o prirodi koju ostavljamo budućim generacijama u nasljeđe, nastala je hvalevrijedna suradnja WWF-a i HIGHLANDERA, najpoznatije serije planinarskih događaja na svijetu.

“Priroda nije mjesto za posjetiti. Ona je dom.” – poznata je izjava Garyja Snydera, američkog pjesnika, esejista i aktivista za zaštitu okoliša, znanog i kao ‘pjesničkog laureata duboke ekologije’. Naravno, većina bi se složila s ovom izjavom, ipak, mnogi ju ne razumiju u potpunosti, niti provode u djelo. Svoj dom i stvari u njemu brižljivo čuvamo, no čuvamo li naš drugi dom, Majku prirodu, i stvari u njemu, odnosno dragocjeni biljni i životinjski svijet?

Jedan od najaktivnijih zagovornika očuvanja prirode je WWF (World Wide Fund for Nature), svjetska organizacija za zaštitu prirode koja djeluje u više od stotinu zemalja na šest kontinenata te već 60 godina štiti budućnost prirode, stvarajući svijet u kojem ljudi žive u skladu s prirodom. Aktivno radi na očuvanju i obnavljanju bioraznolikosti, kao i na smanjenju čovjekova ekološkog otiska i na osiguravanju održivog korištenja prirodnih resursa, s ciljem jednakog pristupa tim resursima za sadašnje i buduće generacije. Kako bi ostvarili najveći mogući utjecaj i osigurali pozitivnu budućnost, WWF često udružuje snage s dobrotvornim i nevladinim organizacijama.

Na temelju sličnih vrijednosti, a posebice zajedničke brige o prirodi koju ostavljamo budućim generacijama u nasljeđe, nastala je hvalevrijedna suradnja WWF-a i HIGHLANDERA, najpoznatije serije planinarskih događaja na svijetu. Povezala ih je briga za očuvanjem balkanskog risa, koji spada među najugroženije mačke u Europi. Ima ih tek između 20 i 40 na cijelom području obitavanja; uglavnom živi u šumama Sjeverne Makedonije, a može ga se pronaći i na Kosovu i u Albaniji. Stoga gorljivo rade na izmjenama zakona za lovstvo u Sjevernoj Makedoniji, potiču i ponovno proglašenje Mavrova (u kojem se ris najčešće nalazi) nacionalnim parkom, kao i donošenje plana upravljanja kojim će ova ugrožena vrsta biti bolje zaštićena. Zajedničkom akcijom prikupljanja donacija, WWF i HIGHLANDER žele unaprijediti monitoring balkanskog risa, zbog čega planiraju kupiti posebne kamere koje će bilježiti njegovo kretanje i pomoći im da prate populacije balkanskog risa, što će im uvelike koristiti u daljnjem očuvanju ove podvrste euroazijskog risa, koja je u potpunosti ostavljena i zaboravljena, na rubu izumiranja.

„Zbog vrijednosti koje dijelimo uvjereni smo da je suradnja s HIGHLANDER-om idealan način komunikacije i djelovanja za zajednički cilj – zaštitu biljnog i životinjskog svijeta. HIGHLANDER promovira avanturu u prirodi, a ista sasvim sigurno ne bi bila tako posebna da se ne radi o zaštićenim predjelima u kojima pojedinci mogu uživati u iskonskoj prirodnoj ravnoteži. Čovjek u harmoniji s prirodom moto je WWF-a, a upravo je to ono što promovira i HIGHLANDER“.  – ističe Nataša Kalauz, izvršna direktorica WWF Adrije

„Osjećamo da je HIGHLANDER postao pokret koji ima snagu utjecati na razmišljanje pojedinca. Ta snaga dolazi iz HIGHLANDER zajednice i svih onih koji su prisustvovali ili će tek prisustvovati našim događajima. Suradnja s WWF-om toj snazi daje smjer djelovanja i uči nas kako se angažirati efikasno i tamo gdje je najpotrebnije, dok istovremena pruža priliku za edukaciju o prirodi i svim njezinim bogatstvima, koja su kao takva najveća vrijednost svih HIGHLANDER događaja. WWF je jedna od najvećih i najuglednijih svjetskih nezavisnih organizacija za zaštitu prirode, koju podržava gotovo pet milijuna ljudi, stoga smo izuzetno ponosni na zajedničku suradnju. Zaista vjerujemo da će se kroz suradnju s WWF-om HIGHLANDER zajednica aktivirati i pridonijeti nastojanjima da ris ostane u bližoj i daljoj budućnosti stanovnik svojeg prirodnog staništa u Hrvatskoj i regiji“. – istaknuo je Jurica Barać, jedan od osnivača HIGHLANDER-a.

Važno je napomenuti kako se svi zainteresirani mogu također uključiti u ovu divnu akciju i donirati sredstva za spas ugrožene vrste balkanskog risa, i to putem sljedećeg linka https://bit.ly/2UbQvU0.

Više informacija o HIGHLANDERU doznajte na: https://highlanderadventure.com/.

Više informacija o WWF-u doznajte na: https://www.wwfadria.org/hr/.

Više

Zanimljivosti

Zagrebačka gora Medvednica od 28. do 30. listopada po prvi puta će postati centar planinarenja.

Zanimljivosti

Od 27. rujna do 2. listopada netaknuti dijelovi Nacionalne šume San Bernardino postali su središte događanja na kojem je sudjelovalo više od 260 sudionika...

Zanimljivosti

To je posebno važno kad su u pitanju zadrave navike koje oblikuju kasnije ponašanje djece, a odličan primjer kako odnos prema prirodi, ali i...

Zanimljivosti

Festival hodanja i brige o okolišu održat će se na Pagu, a polovica prihoda od registracija na event ide udrugama za akciju čišćenja paškog...

Advertisement

Impressum


Medijski mali servis j.d.o.o. Sva prava pridržana.