Connect with us

Hi, what are you looking for?

She.hrShe.hr

Zanimljivosti

Zabavite se uz bojanje jaja

Inače, prilikom bojenja jaja svaka boja ima neko značenje, pa tako crvena može simbolizirati Kristovu muku, bijela čistoću, plava istinu, zelena plodnost…

Nezaobilazan dio uskrsne tradicije su jaja. Ona su, između ostalog, i dio košare s hranom koju vjernici nose na blagoslov na Veliku subotu ili rano na sam Uskrs i prvo su jelo koje obitelj taj dan blaguje.

Jaja su oduvijek simbolizirala novi život, rođenje, plodnost, obilje i proljeće, a već su stari Egipćani, Perzijci, Grci i Rimljani međusobno darivali jaja kao simbol novog života koji stiže nakon zime.

Bojanje jaja

Inače, prilikom bojenja jaja svaka boja ima neko značenje, pa tako crvena može simbolizirati Kristovu muku, bijela čistoću, plava istinu, zelena plodnost…

Bojanje jaja na tradicionalan način prirodnim bojama najpogodnije je za ona jaja koje želimo konzumirati. Za bojenje jaja na prirodan način potrebno vam je nekoliko posuda, voda, malo alkoholnog octa i sastojci iz prirode: luk za smeđu boju, kurkuma za žutu, cikla za crvenu, te peršin za zelenu.

Primjerice, ljuske luka stavite u vodu te kuhajte toliko dugo dok voda ne promjeni boju i potamni. Što više ljuski stavite boja će biti intenzivnija.

Lijepu plavu boju možete dobiti pomoću listova crvenog kupusa.

Dok voda kuha pripremite jaja. Ako želite jaja dodatno ukrasiti i zabaviti se s djecom, odite u šetnju i potražite cvijeće, listove i grančice različitih oblika.

Izvor brzoifino.hr

Ako vam to djeluje prezahtjevno, uzmite flomaster, vodene boje, tempere i ukrasite pisanice motivima koje ćete sami osmisliti i oslobodite umjetnika u sebi!

I ne zaboravite, igra najvažniji dio odrastanja.

DIY Modern Color-Blocked Easter Eggs (ohsobeautifulpaper.com)

Više

Zanimljivosti

Baš me zanima koliko je ljudi dignulo kredit da osigura bogati stol za Uskrs?

Gastronomija

Paska je tradicionalni ukrajinski kruh koji izgledom podsjeća na božićni panettone, a okusom na uskršnju pogaču prepunu sušenog voća.

Moj dom

Ako vam ove godine budžet ne dopušta realizaciju svih vaših ideja za uređenje kućanstva i stola oko kojeg će se okupiti cijela obitelj, ne...

Gastronomija

I ovih blagdana uživajte u druženjima uz bio&bio deserte koji mame izgledom i okusom.

Advertisement

Impressum


Medijski mali servis j.d.o.o. Sva prava pridržana.