Budi fit

Zabranjeno dodavanje šećera u voćne sokove

Promjene koje donosi Europska komisija pozdravljaju liječnici i nutricionisti.
Treba zabraniti dodavanje šećera u voćne sokove i tako smanjiti količinu dodanih šećera u proizvodima te pospješiti ravnotežu prehrane. Europska komisija predlaže to u promjenama i dopunama smjernica EU koje se odnose na voćne sokove, odnosno njihovu proizvodnju, sastav i označavanje. Zakonodavstvo sada dopušta minimalno dodavanje šećera i kiselina voćnim sokovima.

Prema tom prijedlogu, dodavanje šećera bilo bi ubuduće dopušteno samo za određene nektare – mješavine voćnog soka (od prosječno 25% do 50%) i vode, šećera i kiselina – te za koncentrate i sirupe). Dodavanje šećera morat će biti jasno označeno na proizvodu. EK predlaže i da se popisu voća koje se koristi za proizvodnju soka dodaju rajčice.

Promjene će pozdraviti liječnici i nutricionisti, s obzirom na to da je porast gojaznosti i drugih poremećaja prouzročenih nepravilnom prehranom sve veći zdravstveni problem.

"Vjerujem da će se tim promjenama i novim deklariranjem sastojaka potrošaču konačno razjasniti razlike i da će znati o kakvoj je vrsti proizvoda zaista riječ, što će mu u konačnici dati mogućnost pravilnog izbora. Nadam se da će to biti primijenjeno i na drugu hranu, i ne samo kad su šećeri u pitanju, jer nepravilna prehrana vezana je uz prekomjeran unos i drugih sastojaka kao što su sol, masnoća, pojedini aditivi pa čak i vitamini, minerali itd.", kaže nutricionistica Valentina Gambiroža.

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Otkaži odgovor

Ne propustite

Savjeti stručnjaka

Sindrom policističnih jajnika ili skraćeno PCOS (engl. policystic ovary syndrome) čest je zdravstveni poremećaj u žena reproduktivne dobi.

Darivanje

Trideset godina nakon što je prvi put objavljena, knjiga ˝Muškarci su s Marsa, žene su s Venere˝ostala je najutjecajniji i najprodavaniji priručnik za veze.

Savjeti stručnjaka

Termogeni učinak hrane sličan je učinku koji na tijelo ima fizička aktivnost.

Suncokreti na oblacima

Često mi kažu: „Uh, komotna si...“ Odgovor je uvijek isti. Da, jesam, komotna sam jer mi se može, jer si to želim...

Impressum


Medijski mali servis j.d.o.o. Sva prava pridržana.

Exit mobile version